“Năstrușnica” idee de a renunța brusc la online în universități, criticată de senatorul Ștefan Pălărie (USR): multe cămine sunt ocupate de refugiați, organizarea semestrului e deja stabilită, iar cadrul legal poate fi rezolvat prin ordonanță

3.121 de vizualizări
Ștefan Pălărie / Foto: Facebook.com

Potrrivit lui Pălărie, cele spuse de ministru cu privire la revenirea predării la condițiile dinaintea pandemiei reprezintă “una din cele mai inexplicabile declarații” ale lui Sorin Cîmpeanu, iar “cea mai năstrușnică idee este aceea ca în învățământul superior (…) să treacă ‘peste Noapte’ la educația față în față. De a doua zi”.

Senatorul se întreabă dacă declarațiile lui Cîmpeanu nu cumva reprezintă “o perdea de fum care să acopere alte lucruri grave din perioada asta”.

Ștefan Pălărie prezintă în șase puncte obiecțiile sale față de anunțul ministrului:

“1) Doar în București sunt cu mult peste 10,000 de studenți din provincie, studenți care din martie 2020 au învățat online, de acasă. Pentru ca începând de miercuri să poți organiza cursuri și seminarii în format fizic, e nevoie ca în aceste vremuri în care încă avem trenuri pline de refugiații ucrainieni spre capitală, la nivel național zeci de mii de studenți din afara orașelor universitare să își găsească peste noapte cazare și masă. (…)

2) Multe din căminele studențești sunt astăzi utilizate de universități (cinste lor) pentru a găzdui familii de ucrainieni (din nou, din informațiile ajunse la mine peste 1,000 de paturi în Universitatea Politehnică București se află în această situație) deci universitățile nu pot oferi peste-noapte capacitatea de cazare propriilor studenți. (…)

3) Există astăzi studenți în anul 2 fie de licență, fie de master care nu au văzut nici măcar o dată universitatea la care învață. Alții au făcut un semestru fizic (2019-2020) iar acum termină facultatea în câteva luni. Unii lucrează de acasă în paralel. (…)

4) Universitățile se află în plin semestru, programele de studii organizate nu pot fi peste-noapte transpuse în format fizic – de exemplu în format online se pot suprapune la aceeași oră mai multe cursuri decât capacitatea fizică a unor amfiteatre limitate numeric din clădirile universitare. Pur și simplu e nevoie de un nou orar peste noapte. 

5) Înțeleg parțial temerile – că nu există “cadru legal” pentru predare și evaluare online – dar asta poate fi rezolvat rapid prin OUG, nu e nevoie de bulversarea unei comunități de peste 500,000 de studenți aflați în toate ciclurile de învățământ universitar. 

6) Sunt multe alte argumente, dar închei prin a spune că este absolut stupid să pierzi toate progresele de digitalizare și modernizare forțat obținute în mediul educațional  “din cauza” pandemiei, pentru ca la încetarea ei, să fie șterse cu buretele toate investițiile în sisteme și software colaborativ online, iar noi să ne prefacem colectiv loviți de amnezie. E absurd.” 

Comentariul lui Ștefan Pălărie, complet:


3 comments
  1. Profesorii cu comorbiditati , de ce sa nu faca in continuare online?
    Au orar in afara programului scolar, consuma resurse proprii de energie si dispozitive, nu au reclamatii de la parinti, isi fac treaba bine.
    Ce se poate intampla, daca acest profesor venind la scoala se imbolnaveste.. grav, cine raspunde ? Se poate da in judecata scoala, ministerul ?

  2. Avem și noi un Putin, tot timpul face ce – l taie capul fără sa îl intereseze de populație, dar de este ușor sa iei decizii cu burta și buzunarul plin! 😠 Rușine sa îți fie bai stimate domn ministru! Ți-am “vorbit” frumos ca asa sunt educat, dar nu meriți respect, ptr ca tu tratezi pe toată lumea cu lipsa de respect prin deciziile care le iei.

  3. Cadrul legal exista deja, prin legea 55 modificata de Ordonanta 99/2021. Art. 40 din legea 55 modificata spune explicit ca universitatile pot face ore online pana la sfarsitul acestui an universitar si ca pot da inclusiv examene online, chiar si in afara starii de alerta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Libertatea: Fostul șef al resurselor umane de la SRI a obținut un post de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism a universității din București / În perioada în care a ocupat funcția de conducere în serviciul secret, a predat la Facultatea de Sociologie a UB și a semnat editoriale în publicații centrale

Un fost șef al Departamentului de Resurse Umane (HR) din SRI a obținut un post de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Informațiile…
Vezi articolul

DOCUMENTE Fișa de înscriere la liceu 2023, trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare / Calendarul admiterii la liceu 2023 și perioada în care se susțin probele de aptitudini

Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare fișa de înscriere la liceu 2023. Elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu, în prezența părintelui și…
Vezi articolul

PISA 2022 Elevii care au avut profesori care i-au susținut au obținut un scor mai mare cu 20 de puncte, ceea ce înseamnă un an școlar, spune Andreas Schleicher, expert OECD / „Când ai 15 ani, ultimul loc în care ești fericit este școala, deși acolo ca elev petreci cel mai mult timp”

Relația profesorului cu elevul este extrem de importantă asupra rezultatelor învățării, reiese din rezultatele PISA 2022. “Elevii care au profesori care îi susțin, pe care îi simt aproape, că le…
Vezi articolul

Mesaj ferm al liderilor sindicali: Greva va fi reluată în septembrie, la începutul noului an școlar, dacă prevederile din ordonanța de luni nu se vor regăsi până atunci în proiectul legii salarizării / Ei spun că nu există termen limită pentru negocierile pe contractul colectiv de muncă

Dacă proiectul de lege a salarizării nu va conține, până la începutul viitorului an școlar, prevederile din ordonanța de urgență adoptată luni de guvern, greva “se reia la începutul anului…
Vezi articolul