NASA investighează prima infracțiune comisă în spațiu

1.110 vizualizări
Foto: nasa.gov
NASA investighează o acuzație potrivit căreia o astronaută a accesat de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) contul bancar al soției sale – de care s-a despărțit în 2018 -, într-un dosar ce ar viza prima infracțiune comisă în spațiu, informează BBC, citat de Agerpres.

Astronauta Anne McClain recunoaşte că a accesat acel cont bancar de la bordul ISS, însă spune că asta nu înseamnă că ar fi comis o infracțiune, relatează The New York Times. Fosta ei soție, Summer Worden, ar fi depus o plângere oficială la Federal Trade Commission, scrie Agerpres.

Anne McClain a revenit pe Terra la finalul unei misiuni spațiale care s-a încheiat pe 24 iunie 2019. Aceasta a declarat pentru The New York Times, prin intermediul avocatului ei, că a dorit să se asigure că situația financiară a familiei sale era stabilă și că în acel cont exista o sumă suficientă pentru plata facturilor şi a taxelor de școlarizare pentru fiul lui Summer Worden, pe care cele două femei l-au crescut împreună înainte de a se despărți.

Anne McNalin şi Summer Worden – care este ofițer de informații în cadrul Air Force – s-au căsătorit în 2014, iar Summer Worden a depus actele de divorț în 2018.

Anne McClain a absolvit prestigioasa academie militară West Point şi a efectuat peste 800 de ore de zbor în cadrul unor misiuni de luptă în Irak, în calitate de pilot de avion în armata Statelor Unite. A devenit apoi pilot de teste şi a fost selectată de NASA pentru o misiune spațială în 2013.

A petrecut şase luni la bordul ISS şi urma să participe la prima misiune de mentenanță programată în afara stației orbitale ce ar fi trebuit să fie executată de un echipaj exclusiv feminin, însă participarea ei a fost anulată în ultimul moment de NASA din cauza unei probleme legate de dimensiunile costumelor spațiale, scrie Agerpres.

Oficiali de la NASA au declarat pentru The New York Times că nu sunt la curent cu nicio infracțiune care să fi fost comisă la bordul Stației Spațiale Internaționale, notează Agerpres.

Cum funcționează legea în spațiu?

Cadrul legislativ agreat de cele cinci mari entități statale şi suprastatale ce dețin ISS – Statele Unite, Rusia, UE, Japonia şi Canada – stabileşte că legile naționale se aplică persoanelor şi bunurilor aflate în spațiu, relatează agenția de presă.

În consecință, dacă un cetățean canadian comite o infracțiune în spațiu, el va fi supus legislației canadiene, în timp ce un astronaut rus se va supune legislației ruseşti. UE participă la proiectul ISS ca un singur stat cu un cadru legislativ propriu, însă oricare țară europeană poate să îşi extindă legile şi reglementările sale naționale asupra echipamentului şi a personalului european din spațiu.

Legislația spațială include și prevederi pentru extrădarea pe Terra, dacă o țară decide că doreşte să pună oficial sub acuzare un cetățean al unei alte țări pentru abateri şi infracțiuni comise în spațiu.

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Lipsa de implicare a unor părinți în educația copiilor

DOCUMENT Modificările contractului educațional pe care părinții îl încheie cu școala la fiecare început de ciclu de învățământ. Obligațiile elevului, părintelui și ale școlii

Obligațiile părintelui din contractul educațional pe care îl semnează cu școala s-au modificat, potrivit Ordinului de ministru care aprobă acest document, publicat de Ministerul Educației. Este vorba despre introducerea în…
Vezi articolul

Miza schimbării educației este economică – spune președintele Nicușor Dan: Trăim într-o lume deschisă, în care tinerii vor să-și facă o familie, să aibă copii și să beneficieze de un sistem de învățământ bun. Trebuie să construim acea Românie cu condiții de viață apropiate de cele din vestul Europei. Nu cred că trebuie să vorbim de beneficii economice, ci de oportunități pentru ca oamenii, muncind, să câștige bine

Președintele Nicușor Dan a anunțat în această dimineață că angajamentul său pe care îl transmite studenților este „un angajament de deschidere pentru problematica învățământului”. „Salut faptul că tinerii au ieșit…
Vezi articolul

Oficial guvernamental: „Peste 90% din personalul școlar din Italia s-a vaccinat împotriva COVID-19” / În România, 60% dintre angajații sistemului de Educație sunt vaccinați

„Aproximativ 90,45% din angajații școlilor din Italia au primit cel puțin prima doză de vaccin”, au afirmat membrii departamentului comisarului extraordinar pentru situații de urgență, generalul Francesco Figliuolo, care difuzează…
Vezi articolul

Regulile pentru programele de licență cu dublă-specializare „exclusiv pentru profesori”, plătite de stat cu burse pentru studenți egale cu salariul net al unui profesor debutant, publicate în dezbatere / Nu există nicio obligație ca absolvenții să devină profesori – proiect

Cei care aleg să urmeze cursurile licenței didactice cu dublă specializare primesc burse de studiu în cuantum egal în cuantum egal cu salariul net al unui profesor debutant, potrivit unui…
Vezi articolul