Mutarea obținerii autorizației ISU de la director la primar, pentru acreditarea școlilor de stat este neconstituțională – Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației

Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas

Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas

Mutarea responsabilității obținerii autorizației ISU de la directorul de școală, la primar, pentru autorizarea și acreditarea școlilor de stat este neconstituțională, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat în educație Gabriel Ispas. “Este neconstituțională discriminarea între unitățile de învățământ, în funcție de proprietar. Nu s-au gândit nici la faptul că unele primării închiriază locații de la diverși particulari”, a precizat Ispas, coordonator Pro România Sector 4.

Contactat de Edupedu.ro, fostul secretar de stat în Ministerul Educației Gabriel Ispas a declarat că “situația nedepunerii autorizației de siguranță la incendii este aberantă și complet neconstituțională. Atât siguranța, cât și calitatea educației nu au legătură cu forma de proprietate și cu beneficiarii procesului de învățământ. Orice organizare de proces educațional în spații care nu sunt autorizate poate conduce la drame și tragedii care nu pot fi cuantificate la acest moment. Sunt surprins că Ministrul Justiției, care în calitatea anterioară a declarat neconstituționale multe astfel de măsuri, a putut să avizeze asemenea inovații juridice. Nu contează cine este proprietar pe clădire, ci ce se întâmplă în clădire.

Prin atitudinea lor, guvernanții aruncă întreaga responsabilitate pentru nenorocirile care s-ar putea întâmpla pe seama primarilor localităților. Or acest lucru este inacceptabil într-o democrație. Dacă voia să își arate măiestria guvernării, Guvernul putea spune că nu e nevoie de autorizație de siguranță la unitățile școlare. Dar nu cu asemenea măsuri luate – sunt convins – fără consultarea asociațiilor reprezentative ale administrației publice locale. De altfel, nu am văzut ca ministrul dezvoltării și administrației publice respectiv ministrul de interne să fi avizat prezentul act normativ“, a afirmat Ispas.

Guvernul României pare că vrea să facă dosare penale tuturor primarilor care au imobile neautorizate pentru siguranță la incendii. Guvernul doamnei Dăncilă se bate nu numai cu instituțiile europene, cu opoziția, ci și cu toată administrația publică locală“, a acuzat fostul secretar de stat în Ministerul Educației.

Ispas a declarat pentru Edupedu.ro că “Guvernul, în loc să rezolve problema de fond privind birocrația documentației depuse la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, mută răspunderea în curtea primarilor din România. În loc să facă mai suplă procedura, ei aruncă toată răspunderea la autoritățile locale“.

Estimez că primarii nu își vor asuma răspunderea deschiderii școlilor în clădiri neautorizate, ceea ce va duce la un nou blocaj. Dar și asta se poate rezolva printr-o ordonanță“, a declarat Gabriel Ispas, care a demisionat recent din PSD, pentru a se înscrie în Pro România, partidul condus de Victor Ponta.

Ispas a afirmat pentru Edupedu.ro că, “deși Ministerul Educației și ministrul educației vorbesc în continuare de calitate, toate măsurile pe care le propun sunt de a-i proteja pe cei care organizează învățământ neautorizat sau neacreditat. Decizia de a propune amânarea depunerii documentației de autorizare sau acreditare până în 2020 creează o discriminare pentru elevi și prejudiciază grav orientarea europeană a învățământului preuniversitar. Este greu să crezi că poți să ai un învățământ de calitate, care să atingă indicatorii stabiliți de Romania în agenda 2020, atâta vreme cât nimeni nu a evaluat calitatea actului didactic din respectivele unități”.

Cum arată OUG adoptată ieri în ședința de guvern:

“Art. II Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. După art. 10 se introduce un nou articol, articolul 10 1 cu următorul cuprins:
‘(1) Evaluarea externă în vederea autorizării sau acreditării, după caz, nu este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu, întrucât se află în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor.”

Aceeași ordonanță acordă și o prelungire a termenului pentru obținerea autorizării și acreditării de către toate instituțiile de învățământ de stat sau privat.

 

 

Citește și:

 

Exit mobile version