Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) semnalează faptul că în perioada desfășurării online a activității didactice, pe platformele de socializare a fost dezvăluită atitudinea nepotrivită a unor cadre didactice față de studenți pe care au atât misiunea, cât și obligația să îi formeze. Astfel, federația solicită luarea măsurilor necesare în vederea prevenirii abuzurilor de acest tip, acordarea respectului cuvenit studenților și informează studenții cu privire la mecanismele de care dispun pentru semnalarea acestor abateri, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.
Cele mai recente situații de genul acesta implică un profesor de la Facultatea de Științe a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, care predă și la Facultatea de Inginerie, și care a fost înregistrat în timpul unui curs online, în care acesta s-a supărat și a ”certat” o studentă pentru faptul că a folosit apelativul ”Domn’ profesor” în loc de ”Domnule profesor”, potrivit G4Media.ro.
„Nu ți se pare că ești penibilă?” a fost reacția profesorului la adresarea studentei. Acesta i-a mai spus că ”dacă nu te duce capul, mai bine taci”, comparând postura de profesor cu cea de primar de la țară. (Ascultă înregistrarea aici). La scurt timp după mediatizarea acestei situații, zeci de studenți au confirmat faptul că profesorul sibian are acest comportament mai tot timpul. Mulți studenți au relatat experiențe care i-au marcat și după care au rămas cu sechele.
O situație similară, dar de data aceasta în preuniversitar, a avut loc la Craiova, unde directoarea unei școli a fost înregistrată în timp ce țipă și jignește repetat o elevă la o oră de curs, potrivit Europa FM. (Ascultă înregistrarea aici)
„Din nefericire, mai multe exemple existente și scoase la lumină odată cu trecerea la învățământul online demonstrează că încă regăsim cazuri în care ne aflăm extrem de departe de acest principiu prevăzut în Legea educației naționale. Chiar făcând abstracție de dreptul la integritate psihică și dreptul la onoare, ca drepturi inerente personalității și recunoscute constituțional, sistemul de învățământ superior este reglementat de prevederi specifice care apără drepturile și interesele studenților. Remediile la abaterile semnalate nu necesită o modificare a legislației, ci utilizarea instrumentelor de sesizare puse la dispoziție studenților și garantarea respectării lor de universitate”, atrag atenția reprezentanții studenților.
Conform art. 303 din Legea educației naționale, prevedere introdusă de ANOSR, evaluarea cadrelor didactice de studenți este obligatorie, iar rezultatul evaluării este public. Cu toate acestea, lipsa măsurilor luate de universități în baza evaluărilor determină neîncrederea studenților în relevanța acestui instrument, deși astfel abaterile dezvăluite în spațiul public puteau fi rezolvate.
Prin urmare, ANOSR solicită universităților:
- să publice rezultatele evaluării cadrelor didactice pe site-ul propriu, evidențiind clar aspectele pozitive și abaterile sesizate;
- să informeze studenții despre măsurile efective luate în baza evaluării lor, demonstrând că evaluarea studenților este analizată temeinic și are o finalitate;
De asemenea, studenții au dreptul de a sesiza Comisia de etică (din care face parte minim un student reprezentant) pentru a semnala abaterile vădite de la Codul de etică și deontologie profesională universitară, prin atitudinile nepotrivite față de aceștia. Universitatea are obligația de a publica anual un raport privind sesizările depuse și modul de soluționare a acestora. Nu în ultimul rând, studenții pot depune o sesizare în baza art. 317 din Legea educației naționale la registratura universității pentru semnalarea unei abateri disciplinare. Deși nu ar trebui să mai discutăm de situații de acest tip în mediul universitar, ele se dovedesc a fi prezente, încălcând drepturile studenților și demotivându-i în parcursul lor academic.
„Nu avem cum să spunem că aceste episoade triste sunt străine de învățământul superior românesc și au apărut brusc odată cu învățământul online. Mutarea activității didactice în online doar a scos la iveală în ultimele luni diferite atitudini incalificabile ale unor cadre didactice. Deși sporadice și fără dorința de a generaliza, ele sunt grave și pun sub semnul întrebării capacitatea mecanismelor universității de a depista, remedia sau, la nevoie, sancționa aceste abateri. Dacă procedura de evaluare a cadrelor didactice s-ar respecta întocmai literei și spiritului legii, cu siguranță nu am mai fi martorii acestor evenimente” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.
Foto: © Studiomay | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.