Mumie umană și organe umane mumificate, investigate cu ajutorul computerului tomograf la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

1.052 de vizualizări
Foto: Facebook – USAMV Cluj-Napoca / Robert Purdoiu

O mumie umană, organe umane mumificate și mumii animale au fost radiografiate și investigate cu ajutorul computerului tomograf la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, potrivit unui anunț făcut luni de această instituție. Investigația a fost făcută în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală Veterinară din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, la cererea unui muzeu.

Mai precis, este vorba despre o solicitare a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care deține colecția de mumii în cadrul proiectului “Zei și muritori din Egiptul Antic”.

Dr. Robert Purdoiu, șeful lucrărilor, despre investigații:

  • ”Experiența de investigație a mumiei umane, organelor umane mumificate și a mumiilor animale a fost o premieră, ceva special și pentru noi. A avut loc scanare în vederea stabilirii conținutului și gradului de alterare/conservare, iar informațiile și rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor care aparțin muzeului. A fost vorba de mumia umană, mumii de Ibis, șoim, crocodil, o mână umană și organe umane.
  • Din câte știm, este prima dată în România când se fac astfel de investigații la nivel de Facultate de Medicină Veterinară. Această mumie a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu și investigațiilor CT. Este foarte fragilă, a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informațiile legate de sarcorfag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiționării. Ne bucurăm mult că am putut face parte din proiect și așteptăm cu interes interpretarea rezultatelor din partea specialiștilor muzeului”.

Specialiștii care au participat din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al USAMV Cluj-Napoca: Șef lucrări dr. Robert Purdoiu, Conf. dr. Radu Lăcătuș și tehnicianul Alex Muntean, în colaborare cu reprezentanții MNIT – Dr. Diana Bindea, Dr. Eugenia Beu-Dachin, Dr. Irina Nemeti.

Depre proiectul muzeului:

  • printre obiectele de patrimoniu se numără câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo –, precum și statuete reprezentând divinități – Isis, Osiris, Harpokrates. Într-un film documentar vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității „Lucian Blaga” a sesizat Parchetul din Sibiu pentru posibile „infracțiuni contra persoanei”, în cazul profesorului Eugen Iordănescu, acuzat de studenți de abuzuri / O comisie disciplinară va verifica separat „desfășurarea activităților didactice și a obligațiilor de serviciu”

Rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru posibile infracțiuni “sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni contra persoanei”, potrivit unui răspuns transmis la…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu își neagă din nou plagiatul printr-un raport făcut de universitatea pe care o conduce, cu numele semnatarilor șterse: “Suportul didactic nu poate face obiectul unui presupus plagiat, nefiind și nepretinzând a fi o creație științifică proprie”

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat pe pagina sa de Facebook două rapoarte privind acuzațiile de plagiat din cursul său, “Irigații desecări, combaterea eroziunii solului, irigarea culturilor”, acuzații…
Vezi articolul