Mulți profesori acuză probleme legate de birocrație excesivă și erori la scanarea lucrărilor, la proba de limbă de limba română Bacalaureat 2024: Am așteptat ore în șir ca să se ștampileze a doua foaie, scanarea a mers greoi, se blurau paginile după scanare / Stai și te chinui să încadrezi lucrarea

Foto: captura ISJ Covasna

Mulți profesori sau membrii ai comisiilor de examen din țară spun că au fost probleme legate de scanarea lucrărilor, luni la proba de limba română la examenul de BAC 2024. Amintim, Edupedu.ro a scris că mii elevi au stat peste 2-3 ore în plus, peste timpul alocat redactării lucrării, în sala de examen pentru a putea preda lucrările, luni, 1 iulie. Profesorii se plâng și ei de birocrație excesivă și că întârzierile nu au fost din lipsa lor de experiență cu scannerele: “La Craiova am așteptat ore în șir ca să se ștampileze a doua foaie, scanarea a mers greoi, se blurau paginile după scanare”, scrie într-un comentariu pe Facebook, un membru al unei comisii dintr-un centru de examen.

Mai mulți profesori și membri ai comisiilor de examen la BAC 2024 au scris pe pagina de Facebook Edupedu.ro, că scanarea lucrărilor a durat foarte mult și pentru că procedura este una greoaie, uneori scannerul se bloca, iar profesorii au depus eforturi să scaneze corect lucrările elevilor pentru că nu le puteau încadra bine în spațiul alocat.

“Probabil dacă tipizatele aveau o margine că la evaluare, elevul nu ar mai fi scris până în marginea foii ceea ce îngreunează mult procesul de scanare. Scanarea unei lucrări normale nu durează mult. Urmează verificarea de față cu elevul. Urcarea ei pe platformă”, semnalează un membru de comisie.

Alți profesori sunt indignați că nici ei nu au putut ieși din sală pentru a bea apă sau mânca, din cauză că a durat prea mult scanarea lucrărilor elevilor.

Informații de context

Edupedu.ro a scris luni că zeci de elevi prezenți la Bacalaureat au fost ținuți să aștepte în clase peste două ore după terminarea probei de română, ca să le fie scanate lucrările la unele centre de examen.

Contactat luni de Edupedu.ro, imediat după ora 14, Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de BAC a spus că motivul întârzierii a fost faptul că elevii au scris foarte mult: “Vă dați seama că dacă acei copii nu ar fi avut cunoștințe și nu ar fi știut la examene și ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede”, a spus pentru Edupedu.ro, Zoltan Kallos.

Ulterior au apărut multe cazuri din țară în care elevii spun că au fost ținuți în sălile de examen la proba de limba română la Bacalaureat aproape 8 ore, fără mâncare, ca să vină „doamna cu ștampila” și să le fie scanate lucrările.

În ianuarie, Inspectoratul Școlar Covasna a publicat un video cu pașii pe care profesorii asistenți ar trebui să îi facă pentru scanarea lucrărilor de la simularea examenului de BAC 2024.

De precizat, pe 28 iunie, Ministrul educației, Ligia Deca, a fost în vizită într-un centru de corectare a lucrărilor de la Evaluarea Națională din București, după cum anunță oficialul într-o postare pe Facebook. Și lucrările de la clasa a VIII-a se scanează dar volumul de muncă este mai redus, fiind doar două probe. Ministra Deca precizează că a preluat feedbackul profesorilor, dar nu spune niciun cuvânt despre propunerile cadrelor didactice prezente la întâlnire.

Citește și:

Mii de elevi ținuți în sălile de examen la proba de limba română la Bacalaureat aproape 8 ore, fără mâncare, ca să vină „doamna cu ștampila” și să le fie scanate lucrările

UPDATE: Scanarea s-a terminat în toate centrele. Zeci de elevi prezenți la Bacalaureat, ținuți să aștepte în clase peste două ore după terminarea probei de română, ca să le fie scanate lucrările la unele centre de examen / Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de Bac 2024: Elevii au scris un număr foarte mare de pagini, 15-18. Dacă acei copii ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede
Exit mobile version