Mulți profesori acuză probleme legate de birocrație excesivă și erori la scanarea lucrărilor, la proba de limbă de limba română Bacalaureat 2024: Am așteptat ore în șir ca să se ștampileze a doua foaie, scanarea a mers greoi, se blurau paginile după scanare / Stai și te chinui să încadrezi lucrarea

8.250 de vizualizări
Foto: captura ISJ Covasna
Mulți profesori sau membrii ai comisiilor de examen din țară spun că au fost probleme legate de scanarea lucrărilor, luni la proba de limba română la examenul de BAC 2024. Amintim, Edupedu.ro a scris că mii elevi au stat peste 2-3 ore în plus, peste timpul alocat redactării lucrării, în sala de examen pentru a putea preda lucrările, luni, 1 iulie. Profesorii se plâng și ei de birocrație excesivă și că întârzierile nu au fost din lipsa lor de experiență cu scannerele: “La Craiova am așteptat ore în șir ca să se ștampileze a doua foaie, scanarea a mers greoi, se blurau paginile după scanare”, scrie într-un comentariu pe Facebook, un membru al unei comisii dintr-un centru de examen.

Mai mulți profesori și membri ai comisiilor de examen la BAC 2024 au scris pe pagina de Facebook Edupedu.ro, că scanarea lucrărilor a durat foarte mult și pentru că procedura este una greoaie, uneori scannerul se bloca, iar profesorii au depus eforturi să scaneze corect lucrările elevilor pentru că nu le puteau încadra bine în spațiul alocat.

“Probabil dacă tipizatele aveau o margine că la evaluare, elevul nu ar mai fi scris până în marginea foii ceea ce îngreunează mult procesul de scanare. Scanarea unei lucrări normale nu durează mult. Urmează verificarea de față cu elevul. Urcarea ei pe platformă”, semnalează un membru de comisie.

  • “Platforma s-a blocat și la Evaluarea Națională de clasa 8-a și scanerul de la prima probă a dat rateuri…Se blurau paginile după scanare…Am scanat și de 3-4 ori unele lucrări. Nu a fost vina profesorilor, digitalizare nu înseamnă scanare! Trebuia investit într-o platformă pe care copiii să lucreze direct! Așa ne apropiam de așa zisa digitalizare! Si nici a bieților copii, care după emoții și stres au mai stat să le fie scanate lucrările! E logic faptul că elevii doreau să fie siguri ca s-a încărcat lucrarea corect ,iar profesorii au verificat și răsverificat pentru a se asigura de corectitudinea scanării și încărcării! Proceduri de doi lei!”
  • “Probabil dacă tipizatele aveau o margine că la evaluare, elevul nu ar mai fi scris până în marginea foii ceea ce îngreunează mult procesul de scanare. Sunt asistent și știu despre ce este vorba. Deși la instruire li se spune să lase 1 cm de la margine unii parcă nu aud. Stai și te chinui să încadrezi lucrarea. Vă dați seama la 10-11-12 pagini scrise astfel te chinui să încadrezi lucrarea. Scanarea unei lucrări normale nu durează mult. Urmează verificarea de față cu elevul. Urcarea ei pe platformă”.
  • “Proceduri fără cap si fără coadă inventate de persoane care nu au călcat într-o sala de examen! Procese verbale fără număr… birocrație până peste cap! Stam și așteptăm unii după alții… președintele de comisie trebuie să verifice fiecare lucrare scanată… păi de ce au fost instruiți operatorii… Ca să nu mai zic de scanere ieftine… și aplicații scumpe și inutile…”
  • “La Craiova au așteptat o oră jumătate să li se ștampileze a doua a foaie plus scanarea care a mers extrem de greoi”.
  • “Problema a fost si cu scanerul: uneori dădea eroare și trebuiau lucrările rescanate. Trebuia fiecare foaie așezată, ceea ce dura destul”.

Alți profesori sunt indignați că nici ei nu au putut ieși din sală pentru a bea apă sau mânca, din cauză că a durat prea mult scanarea lucrărilor elevilor.

  • “Unii profesori au așteptat 4-5 ore după terminarea examenului ca să predea lucrările. Ca în vacanță! Am plecat din centrul de examen la 16:40 (sosit la 6:45) dihăinat de foame și băut 0,5 litri de apă caldă. Un sistem încremenit între vechi și nou”.
  • “De profesori nu scrie nimeni ca merg de la ora 7 si stau în căldură pana la ora 15 fără sa mănânce și cu un stres enorm ca totul sa decurgă bine?”
Informații de context

Edupedu.ro a scris luni că zeci de elevi prezenți la Bacalaureat au fost ținuți să aștepte în clase peste două ore după terminarea probei de română, ca să le fie scanate lucrările la unele centre de examen.

Contactat luni de Edupedu.ro, imediat după ora 14, Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de BAC a spus că motivul întârzierii a fost faptul că elevii au scris foarte mult: “Vă dați seama că dacă acei copii nu ar fi avut cunoștințe și nu ar fi știut la examene și ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede”, a spus pentru Edupedu.ro, Zoltan Kallos.

Ulterior au apărut multe cazuri din țară în care elevii spun că au fost ținuți în sălile de examen la proba de limba română la Bacalaureat aproape 8 ore, fără mâncare, ca să vină „doamna cu ștampila” și să le fie scanate lucrările.

În ianuarie, Inspectoratul Școlar Covasna a publicat un video cu pașii pe care profesorii asistenți ar trebui să îi facă pentru scanarea lucrărilor de la simularea examenului de BAC 2024.

De precizat, pe 28 iunie, Ministrul educației, Ligia Deca, a fost în vizită într-un centru de corectare a lucrărilor de la Evaluarea Națională din București, după cum anunță oficialul într-o postare pe Facebook. Și lucrările de la clasa a VIII-a se scanează dar volumul de muncă este mai redus, fiind doar două probe. Ministra Deca precizează că a preluat feedbackul profesorilor, dar nu spune niciun cuvânt despre propunerile cadrelor didactice prezente la întâlnire.

Citește și:

Mii de elevi ținuți în sălile de examen la proba de limba română la Bacalaureat aproape 8 ore, fără mâncare, ca să vină „doamna cu ștampila” și să le fie scanate lucrările

UPDATE: Scanarea s-a terminat în toate centrele. Zeci de elevi prezenți la Bacalaureat, ținuți să aștepte în clase peste două ore după terminarea probei de română, ca să le fie scanate lucrările la unele centre de examen / Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de Bac 2024: Elevii au scris un număr foarte mare de pagini, 15-18. Dacă acei copii ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede

7 comments
  1. Superb….marea digitalizare! Nu-i nimic, la edițiile viitoare ale EN, BAC, titularizare etc, nu va mai vrea nici naiba sa faca parte din aceste comisii, si asa lumea nu se inghesuia! Vor scana ministerul, femei de servici, portar, oameni de pe strada!!

    1. De data asta crezi că au fost numai profesori sau ce? N-au avut destui oameni, au luat pe oricine a vrut să vină. Marea birocratizare avea nevoie!

  2. timp pierdut, oameni care mor de cald in săli nespălate și fara aer condiționat pe 30-40 de grade…iritare,deshidratare …condițiile unui Bac reusit…

    1. toți sunteți niște cârcotași ca nu merge nimic, dar în toate este o lipsa de interes din partea celor care participa în comisiile de examen, se dorește sa fiți plătiți extra și cât mai mult posibil, poate o sa devina obligatoriu acest lucru în fisa postului, 4 ani de zile ati luat salariu de pe urma elevilor și vacante cel puțin 2 luni și asa mai departe, toți vrem multe în favoarea noastră dar nu facem nimic si comparam sistemul de afara care spunem ca este mult mai bun, da bine inteles ce ne convine spunem, nu spunem ca dincolo dacă se lipsește o zi părintele da explicați și este sancționat ulterior de scoala drastic nu spunem ca ei au o luna de concediu nu aproximativ 60 de zile ca la noi, și exemplele pot continua… bani sunt diferiți veți spune și la noi sunt diferiți dacă ne raportam strict la moneda noastră nu la euro.

      1. le-ai spus pe toate mai puțin ceva important ptr om: salariul profesorului din afară fata de salariul celui de aici. Vrei munca la fel ca afara și atât Vechea poveste, din anii 90 încoace!

      2. Domnule draga ! Salariul este luat pentru munca depusa pentru elev , nu de pe elev ! Birocrația despre care se vorbeste este o realitate ! Profesorul are concediu de odihna nu vacanță! Iar obligativitatea de a face o munca platita mai prost decât ” holongareala ” a apus odata cu revoluția din 89 cand romanii au dorit calea democratiei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Secretarul de stat Florian Lixandru: Manualele de Comunicare în Limba Română de clasa a II-a şi de Matematică de clasa a VI-a ajung la elevi în această săptămână / Cursurile primului modul au început pe 11 septembrie

Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa a II-a şi manualul de Matematică pentru clasa a VI-a vor ajunge în posesia elevilor în această săptămână, a declarat marţi, pentru…
Vezi articolul

VIDEO Valeriu Gheorghiță: În România 5% dintre copiii cu vârstă cuprinsă între 12-15 ani sunt vaccinați. Această rată este de circa 8 ori mai mică față de ceea ce se întâmplă în vestul Europei

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a declarat că procentul copiilor vaccinați din România cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este de 5%, iar „această…
Vezi articolul
Lipsa de implicare a unor părinți în educația copiilor

Eliminarea declarațiilor pe propria răspundere pentru părinți, prin care se obligă să nu înregistreze orele online, cerută Ministerului Educației de Federația Asociațiilor de Părinți: Încalcă dreptul la educație al elevilor

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți solicită Ministerului Educației eliminarea declarațiilor pe propria răspundere pentru părinți, cele introduse recent, prin care aceștia se obligă să nu înregistreze orele online. “Încalcă…
Vezi articolul

Ligia Deca s-a răzgândit: Va face publice legile Educației când vor intra în proces de avizare interministerială, pentru a fi aprobate de către Guvern / Inițial anunțase că legile vor fi “repuse în transparență după dezbaterea publică”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că “în momentul în care proiectele legilor Educației vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern,…
Vezi articolul