Mulți oameni de știință și profesori ruși riscă arestarea pentru a-și exprima opoziția față de războiul din Ucraina – Times Higher Education

476 de vizualizări
Foto © Sophie Garaeva | Dreamstime.com
Mulți reprezentanți ai mediului academic din Rusia participă la acțiuni, fie în stradă, fie online sau prin mijloace pentru a protesta față de invazia ordonată de conducerea țării lor în Ucraina, în pofida represiunilor la care este supusă opoziția, scrie publicația de specialitate Times Higher Education. Aceasta trece în revistă diverse modalități de protest la care apelează profesorii, cercetătorii și oamenii de știință ruși care se opun războiului.

Potrivit sursei citate, mulți dintre aceștia susțin demonstrațiile care au avut loc, după declanșarea ofensivei din Ucraina, în 48 de orașe din Rusia, demonstrații soldate cu arestarea a mii de persoane.

Printre demonstranți s-a numărat și Efim Khazanov, fizician și director adjunct în cadrul Institutului de Fizică Aplicată a Academiei Ruse de Științe și care a spus că a ales să iasă în stradă pentru că “e important ca oamenii să știe că sunt mulți” cei care se opun războiului.

  • Pe de altă parte, deși, potrivit publicației menționate, majoritatea reprezentanților mediului academic doresc un sfârșit grabnic pentru conflictul actual, mulți nu protestează public de frica arestului sau a altor măsuri, dar își fac auzită vocea pe alte căi.

Una dintre acestea este semnarea unor petiții online, precum una semnată în ziua lansării conflictului, semnată de mii de cercetători și oameni de știință, care continuă să strângă semnături. Petiția cere încetarea imediată a războiului, pentru care “nu există niciun fel de motiv rațional”.

Publicația citează și o cercetătoare din Sankt Petersburg, semnatară a petiției respective, care spune că a dorit, dar s-a temut să ia parte la manifestațiile de stradă împotriva războiului. Potrivit acesteia, “e un coșmar total, realitatea pe care o știm se prăbușește. Nu mi-aș fi imaginat că Rusia nu doar va trimite trupe în Ucraina, dar va bombarda și Kievul”.

  • Iar un alt profesor, care se află la conducerea unei universități de seamă, dar care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea pentru a nu își pierde locul de muncă, spune că se manifestă online, dar se teme să participe la marșuri: “Nu mai sunt tânăr cum mi-aș dori să fiu. Mi-e teamă să merg la manifestațiile împotriva războiului, dar sunt mândru că în Rusia sunt tineri onești și netemători, cred că adevărul va ieși la suprafață”.

Times Higher Education îl citează și pe Philipp Ivanov, fost director al unui institut de cercetare al Universității din Sydney, potrivit căruia sentimentul răspândit de “patriotism și naționalism” ce a alimentat sprijinul popular pentru anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, nu mai există în 2022.

Foto © Sophie Garaeva | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Daaaa!Și fac asta din candpare și bunătate.Sau își ascut colții și pregătesc buzunarele?Sa fim serioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tehnologia și accesul la tabletă și telefon mobil îi fac pe copii să învețe să scrie înainte de a ști să citească. Descoperirea făcută în România i-a surprins pe cercetătorii europeni

În capitolul “România, descoperiri surprinzătoare“ autorii raportului Copiii mici (0-8) și tehnologia digitală – un studiu calitativ în Europa, studiu făcut de hub-ul științific al Comisiei Europene, Joint Research Centre, descriu povestea…
Vezi articolul

Șerban Iosifescu, fost președinte al agenției care acreditează școlile, despre rezultatele de la PISA 2022: Care este impactul miliardelor cheltuite din 2009 încoace pentru combaterea părăsirii timpuri a școlii și îmbunătățirea rezultatelor elevilor?

Fostul președinte al Agenției române de Asigurare a calității în școli – ARACIP, Șerban Iosifescu, semnalează, pe pagina de socializare, referitor la rezultatele de la testarea PISA 2022, că „în…
Vezi articolul