„Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai”, dar „în rest auzeam doar zvonuri, nu am primit plângeri” – mesajul Facultății de Științe Politice a SNSPA către studenți / Instituția promite o strategie de prevenire a hărțuirii și programe de formare

Foto: SNSPA

„Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am primit plângeri. Ceea ce “știam” nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust din reportajul Snoop.ro”, afirmă reprezentanții Facultății de Științe Politice (FSP) din cadrul SNSPA, într-un mesaj adresat studentelor și studenților după dezvăluirile din ultimele zile, referitoare la acte hărțuire sexuală în cadrul instituției.

În mesajul citat, Facultatea spune că lucrează la o strategie instituțională de prevenire a hărțuirii și a oricărei forme de abuz, promite „activități concrete de prevenire prin programe de formare”, precum și o „analiză riguroasă” pe care să se bazeze măsurile care trebuie adoptate la nivelul Facultății.

FSP mai notează, în mesaj, că „ța nivel instituțional, din punct de vedere juridic, exclusiv pe baza zvonurilor, nu se poate sancționa o persoana acuzată. Dar acest argument nu este o scuză. Întotdeauna se poate face mai mult. Nu avem, individual, putere să cenzurăm comportamentul unui coleg, dar ceea ce vom face de acum înainte, ca echipă și ca instituție ne definește mai mult decât ceea nu am făcut până acum”.

Mesajul Facultății de Științe Politice – SNSPA, integral:

„Mesaj către studentele și studenții Facultății de Științe Politice

Stimate studente, stimați studenți ai Facultății de Științe Politice,

În contextul mărturiilor recent publicate vă rugăm să citiți și mesajul nostru.

Reacția a întârziat nepermis de mult. Rigorile comunicării în contextul anchetelor aflate în desfășurare ne-au limitat într-o oarecare măsură posibilitatea de a ne exprima.

Dorim să vă comunicăm faptul că suntem profund afectați de informațiile dezvăluite în ultimele zile și că vrem să ne asumăm responsabilitatea pentru a schimba ceea ce nu funcționează  și pentru a ne asigura că Facultatea de Științe Politice este un spațiu sigur, unde aveți prioritate, unde vocea voastră este auzită și unde vom lua toate măsurile necesare pentru a garanta că principiile pe care le promovăm sunt respectate.

De asemenea, ne simțim datori să oferim niște răspunsuri clare cu privire la afirmația prea frecventă că „toata lumea știa”. Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am primit plângeri. Ceea ce “știam” nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust din reportajul Snoop.ro. Amploarea și gravitatea situației, așa cum este detaliată de supraviețuitoarele abuzurilor reclamate depășește orice imaginație. La nivel instituțional, din punct de vedere juridic, exclusiv pe baza zvonurilor, nu se poate sancționa o persoana acuzată. Dar acest argument nu este o scuză. Întotdeauna se poate face mai mult. Nu avem, individual, putere să cenzurăm comportamentul unui coleg, dar ceea ce vom face de acum înainte, ca echipă și ca instituție ne definește mai mult decât ceea nu am făcut până acum.
 
Nu putem vorbi în numele tuturor cadrelor didactice care predau sau au predat în trecut la această facultate, însă trebuie să ne asumăm că împărtășim un set de valori comune și că trebuie să acționăm în spiritul lor, cu măsuri care să garanteze prevenirea și combaterea oricărei forme de abuz.

Cazurile relatate în presă sunt strâns legate de derapajele sexiste din societate, iar discriminarea de gen și hărțuirea sexuală au nevoie de răspunsuri sistemice. Prioritatea noastră actuală este să contribuim la îmbunătățirea culturii instituționale din Facultate și Universitate cu norme, proceduri și punți de încredere pentru a preveni orice formă de hărțuire.

În momentul de față lucrăm la:

Am primit mesajele voastre și înțelegem îngrijorarea. Pentru noi este esențială o relație cu studenții bazată pe încredere. Vă transmitem, atât vouă, cât și familiilor voastre faptul că noi considerăm inacceptabile și de o gravitate extremă atitudinea și comportamentul abuziv în general, cu atât mai mult abuzul sexual, emoțional și psihologic, prin folosirea relației de putere și autoritate, într-un spațiu educațional. Suntem conștienți că astfel de abuzuri afectează demnitatea și drepturile fundamentale ale persoanei și distrug încrederea studentelor, studenților și părinților în sistemul universitar.”

Este de datoria noastră, ca membri ai acestei comunități academice, să investigăm cele întâmplate, să acționăm cu fermitate, să cerem dreptate pentru toate victimele și să sprijinim persoanele care au avut curajul să împărtășească experiențele traumatizante.
Nu în ultimul rând, apreciem faptul că răspunsul SNSPA a fost neechivoc și imediat. Chiar dacă procedurile administrative sunt îndelungate, respectarea pașilor legali este necesară până la emiterea unei decizii. Totuși, am vrea să subliniem faptul că în decursul acestei săptămâni, s-au parcurs pași importanți în remedierea problemei:

Sperăm să reconstruim împreună încrederea într-o comunitate academică sigură și inclusivă. Vă asigurăm că vom face tot ce depinde de noi pentru a concretiza viziunea noastră comună.

Data: 01.08.2024

Ctește și:
EXCLUSIV Premierul Ciolacu anunță că modifică radical legislația privind sesizările anonime pentru hărțuire sexuală: Petițiile anonime depuse pentru fapte din Codul Penal vor fi trimise către parchete și poliție și vor fi acceptate exact ca în cazul avertizorului de integritate. Hărțuirea sexuală e în Codul Penal
Marius Pieleanu părăsește SNSPA, în urma scandalului privind acuzațiile de hărțuire sexuală: „De mâine voi răspunde doar în calitate de persoană fizică” / El a respins orice acuzație privind eventuale abuzuri și gesturi cu tentă sexuală 
Consiliul Național al Rectorilor va elabora un ghid, cu proceduri și practici internaționale “în domeniul comportamentului inadecvat în mediul universitar”, împreună cu experți și reprezentați ai studenților, până la 1 octombrie, anunță președintele CNR Sorin Cîmpeanu
Reclamațiile anonime ale studenților hărțuiți sexual sunt blocate în toate universitățile din România printr-o Hotărâre a Guvernului Ciolacu, elaborată de ministerul Ligiei Deca. Codul-cadru de etică interzice legal un instrument-cheie pentru combaterea abuzurilor / Ce fac mari universități ale lumii
Puncte unice de contact pentru sesizări, instruire specifică pentru anchetatori, folosirea intensă a datelor, proceduri diferențiate pentru studenți, absolvenți, pentri reclamații în cazuri curente sau cazuri vechi – Recomandări practice pentru universitățile din Marea Britanie, într-un ghid referitor la prevenirea și combaterea abuzurilor sexuale
Exit mobile version