„Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am primit plângeri. Ceea ce “știam” nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust din reportajul Snoop.ro”, afirmă reprezentanții Facultății de Științe Politice (FSP) din cadrul SNSPA, într-un mesaj adresat studentelor și studenților după dezvăluirile din ultimele zile, referitoare la acte hărțuire sexuală în cadrul instituției.
În mesajul citat, Facultatea spune că lucrează la o strategie instituțională de prevenire a hărțuirii și a oricărei forme de abuz, promite „activități concrete de prevenire prin programe de formare”, precum și o „analiză riguroasă” pe care să se bazeze măsurile care trebuie adoptate la nivelul Facultății.
FSP mai notează, în mesaj, că „ța nivel instituțional, din punct de vedere juridic, exclusiv pe baza zvonurilor, nu se poate sancționa o persoana acuzată. Dar acest argument nu este o scuză. Întotdeauna se poate face mai mult. Nu avem, individual, putere să cenzurăm comportamentul unui coleg, dar ceea ce vom face de acum înainte, ca echipă și ca instituție ne definește mai mult decât ceea nu am făcut până acum”.
- „Cazurile relatate în presă sunt strâns legate de derapajele sexiste din societate, iar discriminarea de gen și hărțuirea sexuală au nevoie de răspunsuri sistemice. Prioritatea noastră actuală este să contribuim la îmbunătățirea culturii instituționale din Facultate și Universitate”, se mai arată în textul citat.
Mesajul Facultății de Științe Politice – SNSPA, integral:
„Mesaj către studentele și studenții Facultății de Științe Politice
Stimate studente, stimați studenți ai Facultății de Științe Politice,
În contextul mărturiilor recent publicate vă rugăm să citiți și mesajul nostru.
Reacția a întârziat nepermis de mult. Rigorile comunicării în contextul anchetelor aflate în desfășurare ne-au limitat într-o oarecare măsură posibilitatea de a ne exprima.
Dorim să vă comunicăm faptul că suntem profund afectați de informațiile dezvăluite în ultimele zile și că vrem să ne asumăm responsabilitatea pentru a schimba ceea ce nu funcționează și pentru a ne asigura că Facultatea de Științe Politice este un spațiu sigur, unde aveți prioritate, unde vocea voastră este auzită și unde vom lua toate măsurile necesare pentru a garanta că principiile pe care le promovăm sunt respectate.
De asemenea, ne simțim datori să oferim niște răspunsuri clare cu privire la afirmația prea frecventă că „toata lumea știa”. Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am primit plângeri. Ceea ce “știam” nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust din reportajul Snoop.ro. Amploarea și gravitatea situației, așa cum este detaliată de supraviețuitoarele abuzurilor reclamate depășește orice imaginație. La nivel instituțional, din punct de vedere juridic, exclusiv pe baza zvonurilor, nu se poate sancționa o persoana acuzată. Dar acest argument nu este o scuză. Întotdeauna se poate face mai mult. Nu avem, individual, putere să cenzurăm comportamentul unui coleg, dar ceea ce vom face de acum înainte, ca echipă și ca instituție ne definește mai mult decât ceea nu am făcut până acum.
Nu putem vorbi în numele tuturor cadrelor didactice care predau sau au predat în trecut la această facultate, însă trebuie să ne asumăm că împărtășim un set de valori comune și că trebuie să acționăm în spiritul lor, cu măsuri care să garanteze prevenirea și combaterea oricărei forme de abuz.
Cazurile relatate în presă sunt strâns legate de derapajele sexiste din societate, iar discriminarea de gen și hărțuirea sexuală au nevoie de răspunsuri sistemice. Prioritatea noastră actuală este să contribuim la îmbunătățirea culturii instituționale din Facultate și Universitate cu norme, proceduri și punți de încredere pentru a preveni orice formă de hărțuire.
În momentul de față lucrăm la:
- elaborarea unei strategii instituționale speciale de prevenire a hărțuirii și a oricărei forme de abuz;
- instituționalizarea unor activități concrete de prevenire prin programe de formare la nivelul facultăților;
- realizarea unei analize riguroase care să fundamenteze toate măsurile necesare pe care le putem adopta în FSP pentru a garanta sub toate aspectele un mediu sigur, bazat pe respect reciproc.
Am primit mesajele voastre și înțelegem îngrijorarea. Pentru noi este esențială o relație cu studenții bazată pe încredere. Vă transmitem, atât vouă, cât și familiilor voastre faptul că noi considerăm inacceptabile și de o gravitate extremă atitudinea și comportamentul abuziv în general, cu atât mai mult abuzul sexual, emoțional și psihologic, prin folosirea relației de putere și autoritate, într-un spațiu educațional. Suntem conștienți că astfel de abuzuri afectează demnitatea și drepturile fundamentale ale persoanei și distrug încrederea studentelor, studenților și părinților în sistemul universitar.”
Este de datoria noastră, ca membri ai acestei comunități academice, să investigăm cele întâmplate, să acționăm cu fermitate, să cerem dreptate pentru toate victimele și să sprijinim persoanele care au avut curajul să împărtășească experiențele traumatizante.
Nu în ultimul rând, apreciem faptul că răspunsul SNSPA a fost neechivoc și imediat. Chiar dacă procedurile administrative sunt îndelungate, respectarea pașilor legali este necesară până la emiterea unei decizii. Totuși, am vrea să subliniem faptul că în decursul acestei săptămâni, s-au parcurs pași importanți în remedierea problemei:
- Sedința de Consiliu a Facultății prin care s-a solicitat Rectorului suspendarea lui Alfred Bulai din toate activitățile academice și sesizarea Comisiei de etică;
- Întrunirea Senatului SNSPA care a validat suspendarea lui Alfred Bulai din toate funcțiile pe care le ocupă;
- Prima ședință a Comisiei de etică în vederea analizării cazului și o întâlnire a conducerii Universității cu reprezentanții studenților pentru discutarea îmbunătățirii procedurilor instituționale.
Sperăm să reconstruim împreună încrederea într-o comunitate academică sigură și inclusivă. Vă asigurăm că vom face tot ce depinde de noi pentru a concretiza viziunea noastră comună.
Data: 01.08.2024”
5 comments
Discuția aceasta despre abuzurile sexuale este doar vârful aisbergului!
exista o sumedenie de alte forme de abuz pe care nimeni nu are curaj să le reclame: de exemplu – comisiile de abilitare.
nimeni nu se obosește sa verifice criteriile, așa cum spune legea, și, daca ai cooptat în membru CNADTCU in comisia de abilitare, sănătate! – treci că prin brânză pentru că singura verificare se face doar local. daca ai pile, îți trece dosarul fata nici un fel de problema, cu toate că tu de fapt, nu ai criteriile îndeplinite!
Nimeni nu vrea să scuture barca în care se află, pentru că la plăcinte înainte, la război înapoi – nu vrei să afli pe propria piele cum toată lumea face un pas înapoi când e să te susțină (în orice demers legat de asumarea unui risc) și te lasă să te descurci singur.
Dacă nu există dovezi (și deseori nu există, nici măcar sesizări, tocmai pentru că elevii sau studenții NU vor nici ei să depună efectiv plângere, ”să nu pățească ceva”, pe ideea că oricum profesorul în cauză nu va păți nimic și se va întoarce la catedră), ești tu cu cuvântul tău, din auzite, contra cuvântului lui. Și nu poți dovedi nimic, iar el apoi are dreptul să te târască prin judecată pentru defăimare.
Cine e prostul care să se implice, pentru niște bârfe?
Dacă ar exista proceduri clare care să fie și aplicate, mai discutăm. Așa, e o discuție sterilă.
Organizarea de tabere politice în jurul acestor abuzuri, unele acuzând și altele ripostând, fenomen ce conduce la o relativizare a vinovăției sau la o distorsionare intenționată a adevărului, este doar consecința privatizării sistemului național de învățământ, fiecare gașcă, cu siglă și nume de partid în spate, revendicându-și instituția, bugetul, cancelaria, elevii și studenții, precum în evul mediu își revendicau boierii robii sau slujnicele. Dreptatea devine, tot ca în societățile primitive, proprietatea celui mai puternic, fie mediatic, fie financiar, fie politic. Cât timp autonomia universitară este, în realitate, slugărnicie politică, cât timp liceele și școlile sunt doar declarativ libere de intervenția politică, ele fiind repartizate partidelor guvernamentale în funcție de algoritm, nici educație nu va exista, nici dreptate, nici adevăr.
Parcă nu știa nimeni, era prima dată când ați auzit.
Mars! Toți șefii din instituțiile publice știu ce se întâmplă în interiorul instituțiilor conduse de ei.De cele mai multe ori și ei participa sau chiar conduc toate mizeriile din instituții, iar când stiu ce se întâmplă ,fiind incompetenti și corupți nu au i au atitudine decât când apar scandaluri in presa.