Moștenirea pe care ministrul Educației demisionar Sorin Cîmpeanu o lasă educației și viitorului ministru este un an școlar care se va desfășura fără teze și fără medii semestriale – fără ca profesorii să fi fost formați să predea altfel, cu elevii de clasa a VII-a în degringoladă totală cu privire la examenul pe care îl vor susține la anul la finalul gimnaziului, cu inspectoratele cu contracte pe masă pe care le vor și audita și cu două proiecte de legi împănate cu interese ilegitime ale rechinilor imobiliari, fabricilor de meditații, patronilor de afterschool și rectorilor.
- Amintim că Sorin Cîmpeanu a demisionat în urmă cu o seară din funcția de ministru al Educației, la 4 zile de la ancheta jurnalistică semnată de Emilia Șercan care a arătat că acesta a plagiat într-un curs universitar
- Funcția de ministru va fi preluată, potrivit surselor G4Media.ro, de consilierul prezidențial Ligia Deca
Totul într-un Guvern PNL-PSD condus de premierul acuzat de plagiat Nicolae Ciucă.
Potrivit surselor Edupedu.ro, în spatele demisiei ministrului Educației se află o decizie luată de la Cotroceni de către președintele care luni ar fi trebuit să deschidă primul an universitar de la aprobarea proiectului România educată în plin scandal de plagiat la adresa ministrului său al educației, alături de care ar fi trebuit să se afișeze în universitățile care își încep oficial cursurile.
Luni debutează primul an universitar care cu Cîmpeanu în fotoliul de ministru s-ar fi desfășurat sub auspiciile celui mai mare scandal de plagiat de până acum: nu doar premierul Ciucă are un plagiat pe masă, dar și ministrul educației Sorin Cîmpeanu.
Și dacă în cazul lui Ciucă am văzut o desfășurare de forțe în justiție pentru oprirea analizei oficiale a plagiatului, în cazul lui Cîmpeanu am văzut blocadă aproape totală în media cu privire la relatarea plagiatului său.
De remarcat că joi dimineață Cîmpeanu spunea în interviu la TVR că nu dă niciun pas înapoi, pentru ca în cursul serii premierul său, Nicolae Ciucă, să anunțe că va discuta cu el despre plagiat, iar la o oră distanță să își dea demisia.
Sorin Cîmpeanu și-a preluat cel de-al doilea mandat pe 23 decembrie 2020 în Guvernul Cîțu. Acest mandat este marcat de afacerea de plagiat care i-a adus demisia și de cele două proiecte de legi ale educației pe care le-a lansat în dezbatere în vara 2022, sub egida proiectului prezidențial România Educată. Proiectele de lege aspru criticate de specialiști pentru articolele care propun amnistierea plagiatorilor, prescrierea plagiatelor, eliminarea limitelor mandatelor pentru rectori, eliminarea obligativității Evaluării Naționale și introducerea de examene cu subiecte proprii la Colegiile Naționale, desființarea inspectoratelor și înlocuirea lor cu structuri conduse de secretari de stat și subsecretari de stat care ar fi avut mandate strict pe perioada mandatelor miniștrilor educației – rămân cu statut nedefinit după plecarea sa din funcție, fiind finalizată perioada de dezbateri, fără ca Ministerul să fi publicat variantele care au reieșit din discuțiile publice.
Dincolo de propunerile legislative, Sorin Cîmpeanu a eliminat tezele anul acesta școlar, a împărțit anul pe module în loc de semestre, cu o singură medie înaintea vacanței școlare. A devansat începerea școlii la 5 septembrie 2022, fără să crească însă numărul de zile de școală care fusese obiectivul anunțat pentru scurtarea vacanței de vară 2022.
Prin „calibrarea subiectelor” și simplificarea programelor pentru examene, măsuri puse pe seama școlii online din pandemie, a adus rata de promovare de la Bacalaureat 2022, respectiv cea a notelor peste 5 la Evaluarea Națională 2022 la maximele ultimilor 12 ani.
În timpul mandatelor deținute de Anisie și Cîmpeanu, România s-a numărat printre țările europene unde elevii au mers cel mai puțin la școală, pentru predare față în față, în pandemie, după cum a arătat un raport al rețelei europene Eurydice.