Evaluarea Națională 2020 se va susține începând cu data de 15 iunie, iar la examenul de Bacalaureat “noutatea va fi că va începe cu probele scrise, în data de 22 iunie, și va continua cu probele pentru competențe”, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie. Referitor la elevii care nu sunt în ani terminali, “se recuperează materia neparcursă în această perioadă”, “mediile vor fi încheiate cu minimum 2 calificative sau note” și “nu se vor mai susține teze”.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații de presă organizate la 2 ore după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că grădinițele, școlile și universitățile rămân închise până în septembrie, dar că examenele de Evaluare Națională și BAC 2020 se susțin conform calendarului inițial.
Monica Anisie, cele mai importante declarații:
- Astăzi, la ora 14:,00 președintele României Klaus Iohannis a anunțat măsurile pentru sistemul românesc de învățământ
- Prioritățile Ministerului Educației și Cercetării (MEC) sunt de a asigura cadrul necesar pentru încheierea situației școlare pentru toți elevii, dar și susținerea examenelor atât pentru elevi, cât și pentru profesori, în condiții de siguranță
- Dragi elevi, profesori și părinți, în această declarație voi veni cu informații suplimentare față de precizările făcute de dl președinte Klaus Iohannis
- Țin să menționez că am luat în calcul și măsurile pe care state precum Italia, Portugalia, Letonia, Malta sau Ungaria le-au adoptat în contextul pandemie Covid-19.
- După cum ați aflat, cursurile realizate în unitățile de învățământ rămân suspendate, însă continuă învățarea asistată de tehnologie, ca și până acum, până în data de 12 iunie când de altfel se vor încheia cursurile anului școlar 2019-2020
- Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin
- Acestea vor transmite elevilor resurse de învățare și sarcini de lucru
- Dragi elevi, vă asigur că vom încheia cu bine anul școlar.
- Totodată, studenții își vor continua învățarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea și data susținerii acestor examene. În ceea ce privește reluarea activităților în ceea ce privește unitățile de învățământ: elevii din clasele a VIII-a și a XII-a și final de ciclu la învățământ profesional de zi pot reveni în unitățile de învățământ pe final de iunie doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activități de consiliere și pregătire pentru examenele naționale.
- Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților.
- În această situație însă pregătirea elevilor se va realiza în continuare în sistem online.
- MEC va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încat unele conținuturi prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor
- Se recuperează materia neparcursă în aceasta perioadă
- Referitor la incheierea situatiei scolare, mediile vor fi incheiate cu minimum 2 calificative sau note, așa cum am mai precizat. Insa nu se vor mai susține teze.
- Pentru situatiile exceptionale, in cazul in care un elev nu are 2 calificative sau note, MEC va comunica modalitatile de incheiere a situatiei scolare.
- Referitor la examenele naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține în conformitate cu noua programă pe care deja Ministerul Educației a transmis-o și respectând calendarele comunicate deja.
- Practic, Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat – noutatea va fi că va începe cu probele scrise în data de 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe. Calendarul va fi comunicat ulterior.
- Pentru cei care susțin examenele de certificare pentru învățământul profesional și postliceal, vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată.
- În ceea ce privește examenele pe care le susțin cadrele didactice, ne referim aici la examenele de titularizare, definitivat sau gradele didactice, acestea se vor desfășura cu respectarea măsurilor de siguranță și ministerul va comunica în scurt timp modalitatea de susținere, dar și calendarul.
- În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială
- ISJ vor pune la dispoziție un TELVERDE pentru orice intrebare
- Obiectivele Ministerului Educației pentru această perioadă sunt incheierea cu bine a situatiei scolare, iar examenele pentru elevi, studenti si profesori sa se desfasoare in siguranta si in conformitate cu legea
Declarația vine după ce președintele Klaus Iohannis a comunicat decizia finală, în ceea ce privește soarta școlii în contextul pandemiei: “grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”. Singurii care pot reveni la școală sunt elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor susține examenele de Evaluare Națională și BAC 2020 conform calendarelor inițiale.
Citește declarațiile integrale ale președintelui, cu privire la anul școlar în curs:
-
Klaus Iohannis: Nu se redeschid şcolile, nu se redeschid grădiniţele. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza cum au fost planificate din capul locului. Anul școlar se va încheia pe 12 iunie
-
Înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță vor fi realizate online, anunță Ministerul Educației. Evaluarea psihosomatică va fi înlocuită cu declarație pe proprie răspundere a părinților și recomandare de la grădiniță
26 comments
Doamna Monica Anisie ne spuneti si noua părinților ce masuri de siguranta veti lua in scoli pentru susținerea probelor de bac cand in toalete nu exista nici macar apa , sapun si hârtie. Cine imi garantează mie ca părinte ca , copilul.meu este in siguranta si nu se ve infecta in cele 10 zile de pregătire. Va jucați cu sănătatea copiilor ca si cum ar fi marionete. Nu țineți cont de presiunea care ati pus o pe ei cu harababură care.ati creat -o . Au stat 40 de zile închiși în casa ca sa ii folositi.acum pe post de cobai.
Sunt curioasa doamna ministru dacă copilul dvs era in clasa a VIII a, mai aveați aceeași părere despre examenele naționale? Cu ce drept ne expuneți copiii și bunicii? Dacă nu exista nici un risc, de ce nu trimiteti toți copiii la scoala? Conștiința dvs ce va spune in acest moment? Credeți ca merita acești copii sa
fie generația de sacrificiu? Este atât de
greu sa faceți media celor 4 ani de studiu, sau preferați sa aveti procese de conștiința mulți ani de aici înainte ?
Încă aveti timp suficient sa reveniti asupra deciziei, nu ar fi pt prima data.
Masuri de siguranta in scoli? Manusi si masti pe marimea copilasilor de la clasa a VIII a?Unde au lucrat aceste capete luminate pana acum? Le propun celor de la minister un experiment simplu: sa stea cu masca si manusi timp de doua ore si sa se concentreze sub influenta stresului pentru rezolvarea unor subiecte de examen? Vor rezista emotional si psihic?
Am scris examen deoarece pentru copiii de clasa a VIII a, acesta este primul lor examen din viata, foarte important pentru viitorul lor.
Cei care suntem clasa a 8 a si a 12 a suntem imuni la virus? Sanatatea noastra nu conteaza?? TREZITI VA OAMENI BUNI
Buna ziua doamna ministru si domnul presedinte Klaus Iohannis, sunt eleva intr o clasa terminala si nu inteleg cum puteti sa ne faceti o astfel de nedreptate. Voi avea in considerare darea statului in judecata in cazul in care voi lua virusul covid 19 ca urmare la participarea la examenul de bacalaureat. Atat eu cat si colegii mei nu ne asumam sa fim tratati drept experiment. Cu aproape 20000 de cazuri de infectati dumneavoastra sunteti capabili sa ne trimiti in contact cu alte zeci poate sute de persoane. Pe timpul izolarii cand exista mai putin de 15000 de cazuri ne sunt ingradite drepturile pentru a nu i imbolnavi pe ceilalti si sunt interzise grupurile de mai mult de 3 persoane dar la bacalaureat pot sa iau contact cu alte zeci de persoane??? cum credeti ca vom ateriza in clasa in care se desfasoara acest examen?? prin teleportare?? nu! pentru a ajunge in acea clasa voi lua contact cu alti zeci de copii care cauta clasa in care au fost repartizati nu doar cu elevii si profesorii din clasa mea. Este de ajuns o persoana asimptomatica pentru a imbolnavi alte zeci de persoane care la randul lor vor imbolnavi alte sute. Asadar va intreb si eu: acum suntem o tara civilizata si serioasa pe timp de pandemie??? Acum conteaza educatia?? S au luat masurile 100% corecte pentru siguranta fiecarei persoane?? Chiar vreti sa ne terminati pe toti?? Stam 2 luni in casa sa mergem sa ne imbolnavim la un examen ce poate fi anulat sau echivalat cu media din clasele precedente?? De abia astept sa umpleti spitalele de copii/tineri si nu numai pentru ca acestia au si familii cu care iau contact acasa. O sa fiti trasi la raspundere in urma acestei decizii.
Kiss
Eu sunt într-un an terminal,am și astm,cum susțin examenul atâtea ore cu masca pe fata + sunt mult mai expus la infectare ,cine Răspunde după dacă se întâmpla ceva? Nu sunt singurul in aceasta situație,voi chiar nu gândiți ?
Sunt cadru didactic cu o problema de sanatate care duce constant la bronsite repetate la cel mai mic stimul negativ si te inteleg.Doar ca voua v a dat macar posibilitatea sa nu mergeti, noi trebuie sa incheiem medii, sa facem pregatire si examene cu anii terminali.Ce spui? Profesorul e asadar un fel de SUPERMAN.
Pentru ca nu se vrea.Punct.”Urlam “, vorba doamnei Ministru pe aici toti: parinti, profesori, elevi sa se echivaleze anii de studiu si nimeni nu aude.plus ca daca 100 iti spun ca esti beat,te culci, tata
Ca parinte, subliniez ca riscurile sunt majore. Trebuie sa existe o solidaritate a tuturor factorilor implicati in examenele nationale (elevi, parinti, profesori) ptr ca acestea sa fie echivalate cu media anilor de studiu. Trebuie sa avem ca exemplu Franta, UK, Olanda si nu Malta/Portugalia … Doar impreuna putem sa influentam deciziile MEC
Sunt de acord cu dumneavoastră va trebui sa ne imobilizam cu toți copii, părinți, profesori. Trebuie sa facem ceva împreuna pentru a evita acest lucru, in media toți vb despre alceva ma întreb toți cei din televiziune nu au copii in clase terminale? Nimănui nu-i ii pasa. Trebuie făcut ceva va rog haideți sa rezolvam aceasta problema împreuna cu toții.
De ce nu se ea in calcul si posibilittea pentru elevii claselor a 8-a sa nu mai dea evaluari nationale si sa fie repartizati la liceu in baza mediilor din clasa a-5-a, a-6-a, a-7-a si din clasa a8-a…care oricum sunt luate in calcul la media de admitere….atunci am scapa de stresul trimiterii copiilor la scoala….de teama ca se imbolnavesc…..ar ramane doar problema celor din clasa a 12-a ….care vad viata cu alta maturitate decat cei de 14 ani..care abia se acomodeaza cu tumultumul vietii.
Dacă copilul dumneavoastră se afla in clasa a 12? Erea Ok sa îl Trimiteți la examen ? Cum puteți sa fiți de acord sa Trimiteți copilul unui alt părinte acolo unde nu sunteți de acord sa va Trimiteți propriul copil???
Buna dimineata !
Sper sa primesc raspuns..la intrebare.
Nu s-a comunicat nimic despre cum se vor sustine probele pentru liceele vocationale /..muzica , sport , desen…..pentru probele la limbi moderne ,pentru clasele cu predare intensiva…
Aceste probe s-au dat mereu inaintea evaluarilor nationale la matematica si limba romana.
Cum se va organiza inscrierea elevilor din provincie ,pentru liceele din orasele mari ?
Doamna Anisie, majoritatea elevilor ajung la școală cu mijloacele de transport în comun, care vor fi aglomerate,cu risc de contaminare foarte mare ,acest aspect l-ați luat în calcul???Nu vom trimite copiii la școală pentru “doar două săptămâni”, riscând îmbolnăvirea și ratarea examenelor.Dacă doriți ca examenele să se desfășoare, iar la finalizarea lor va crește numărul de cadre didactice și elevi infectați,atunci dumneavoastră veți fi prima trasă la răspundere …vă asumați un risc major!!!Încă mai aveți timp pentru a găsi soluții și pentru elevii care sunt în clasele terminale,nu-i transformați în cobai.De ce țineți neapărat să-i expuneți riscului de îmbolnăvire???La profesorii cu boli cronice ,din grupele de risc,s-a gândit cineva???Oameni buni,virusul nu va dispărea din 15 Mai,el doar va fi ignorat,dar rezultatul se va vedea la camerele de gardă ale spitalelor.Deja mulți părinți se gândesc la boicotarea examenelor!!!
10 Intr-o clasă? Și cu restul până la 30 ce faci? N-ajung alea 18 ore pe săptămână, nici măcar 40. Nu poți obliga profesorii să predea mai mult. Profesori în plus de unde că trebuie plătiți. Bani, ciuciu! Examene cu distantare. Fugi bre! O sa găsească supraveghetori din părți, numai dacă îi aduce forțat cu jandarmii. Evaluare, bac…..Pe cât pariem că nici asta nu se va întâmpla.
Deciziile care se iau sunt absolut penibile. Tinand cont ca sunt elev intr-o clasa terminala, consider ca cei de la conducere sunt incompetenti. Nu cred ca este corect ca cei din clasele terminale sa se intoarca pentru 10 zile la scoala (de parca in acele 10 zile 2-3 ore pe zi vor conta in vreun fel), iar peste alte 10 zile sa sustinem un examen, cel de maturitate. Se pare ca nu mai tinem cont de normele de siguranta si de protectie, si suntem de acord cu faptul ca 10 copii sunt in siguranta intr-o sala de clasa, atunci cand grupurile mai mari de trei persoane sunt interzise. Sunt curios cum va fi gestionata aglomeratia din ziua examenelor, si cine va fi tras la raspundere pentru noile cazuri aparute in liceele sau scolile generale din tara. Probabil ca nimeni. Se pare ca elevii vizati sunt imuni la acest virus.
Tablete pentru toți elevii și profesorii (azi se cearta frații pe câte un telefon sau tableta). Și servicii de mentenanță pentru toți. Profesorii lucrează cu materialele lor: abonament, laptop, imprimanta… Nu le au și nu le-au avut de la școala, așa cum au corporatiștii.
Buna seara
Am o întrebare :ce se întâmpla cu elevii care merg la școala in perioada 2.06-12.06 și se îmbolnăvesc de COVID și nu pot participa la Evaluarea Naționala ?
Multumesc
Eu nu pot sa cred ca Acest președinte minunat pe nume Iohanis a putut sa dea o asemenea declarație de presa in care sa sublinieze faptul ca Italia a încercat redeschiderea școlilor cu un eșec și multe cazuri pozitive de covit, iar in aceiași declarație sa trimeata copii din clasele terminale la școala. Pai și cum facem? ca tot domnul Iohanis a interzis prin ordonata de urgentă adunarea unui număr mai mare de 8 persoane, iar acum vine Și spune ca vor fii 10 copii in aceiași clasa plus un profesor adică unsprezece. Nu am inteles bine cei din clasele terminale nu sunt copiii??? Domnul președinte Domnul Iohanis dumneavoastră realizați cea ce Spune-ți și cea ce faceți? Obligați copii sa mergea la școala in plină pandemie când tot dumneavoastră continuați sa Spune-ți ca suntem in continua creștere de cazuri, și asta o demonstrează și numărul mare de cazuri. Ministerul educației vine și spune ca va fii totul bine. Am o întrebare și pt acest minister al învățământului garantați dumneavoastră ca obligând copii și profesori la reîntoarcerea la școala nu vom avea cazuri pozitive printre ei? Noi am stat închiși in case câte doua lunii. Acum ma obligați sa ies afara din casa?? Va asumați asta? Domni guvernați va jucati cu viețile noaste pt aceste examene?? De ce? Dacă se vor susține examenele se va termina aceasta pandemie ??? Va întreb sa știu și eu. Eu îmi doresc foarte mult sa îmi răspundeți la aceste întrebări atât mie cât și milioanelor de părinți și copii. Încă un punct ministerul educației in declarația de presa spune ca cei care au probleme de sănătate sau persoane cu risc de îmbolnăvire au posibilitatea sa nu mergea la școala cu acordul parintilor. Dar nu ați specificat urmările. Vrem sa le știm. Mie încă nu îmi vine sa cred ce au ieșit sa spună aceste persoane. Nu pot sa accept acest lucru ca părinte ca copil și ca profesor ca ce vreți voi așa ceva este inacceptabil!!!!!!!!!!!
Doamne ferește ! Copiii nu se îmbolnăvesc și la examene !
De ce nu lăsați copiii acasa !
Vreți sa-i îmbolnăviți ??? Mai spuneti ca va pasa de sănătatea lor!
Oameni buni, voi nu ati luat in calcul acele persoane care nu au posibilitatea de legare online din cauze diferite ( sunt care nu știu cum, sunt care nu au bani de mancare deci nu platesc internet…..). Apoi vorbim de conditii de egalitate de șanse. Dotarea cu tehnologie este inutilă pentru cazul de fata, cei care nu au avut tehnologia nu vor stii sa o foloseasca. Cum se face dotarea vine cineva si le da tablete, telefoane, calculatoare apoi le plateste curentul, internetul si eventual un om care sa-i invete.
Poate imi scapa mie si ma lamureste cineva: mediile se incheie pentru toata lumea in ultima saptamana sau clasa a opta se incheie cu o saptamana inainte?
Dar probele vocationale?? Si probele de limba straina pentru clasele de liceu bilingv ?? Cum se procedeaza ? Inscrierea – conform calendarului in vigoare – ar fi intre 9-12 mai .
Pentru ale cui urechi dă asigurări doamna că vor fi condiții de siguranță? Când au fost elevii în centrul preocupărilor sistemului de învățământ? Cum adică cei care au în familie persoane vulnerabile nu trebuie să vină la școală în cele două săptămâni? Vin la examen la noroc? Pana la urma nu suntem toti expusi riscului? Se gândește cineva că mai bine de jumătate din viață lor au mers zi de zi la școală? Alt sistem nu cunosc. După așa o perioadă grea sunt nevoiți să susțină examene esențiale pentru viitorul lor? De ce mediul universitar este capabil să se organizeze, iar cel preuniversitar nu poate nici acum?
Hristos a inviat!
Si cu examenele de “selectie” pentru a V-a cum ramane?
Doamne, asta este România normala? Sunteți penibili!