“Nu trebuie tras la răspundere părintele în vreun fel, dacă nu a cunoscut simptomul”, prin urmare în declarația pe proprie răspundere “ar trebui adăugată o sintagmă ‘după cum cunosc’, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greșească”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, într-un interviu acordat joi seară TVR. Ea s-a referit la declarațiile pe care, potrivit normelor puse în dezbatere de Ministerul Sănătății, trebuie să le semneze părinții copiilor care merg la școală.
Mesaje-cheie în interviul acordat TVR:
- Fiecare autoritate publică locală trebuie să achiziționeze măști pentru buna desfășurare a activităților în cadrul unităților de învățământ
- Ministrul a spus că “este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții”, dar a a insistat pe responsabilitatea pe care o are părintele.
- Întrebată despre cum abordează temerile profesorilor privind expunerea în comunitate, ea a spus că la examenele naționale nu s-a îmbolnăvit nimeni, dar acum există posibilitatea să apară cazuri.
- Întrebată dacă orele se vor reduce doar la clasa pregătitoare și ce se întâmplă cu orele de sport, ea a răspuns doar la întrebarea despre orele de sport
- Iar despre distanțare, a arătat că “vor exista acele separatoare în așa fel încât copiii să fie cât de cât distanțați”
- Pregătirea profesorilor pentru predare online se va face, din 24 august, prin Teleșcoală (anunț inițial – aici)
- Dacă un elev are în familie persoane din grupa de risc, “putem apela și la situația în care să învețe copilul online.”
Declarațiile principale ale Monicăi Anisie la TVR, pe larg:
- “Fiecare autoritate publică locală trebuie să achiziționeze măști pentru buna desfășurare a activităților în cadrul unităților de învățământ. Guvernul României, în ședința de aseară (miercuri seară – n.red.) a dat o ordonanță de urgență prin care putem achiziționa prin proiecte europene atât echipamente medicale, cât și echipamente pentru buna defășurare a învățământului online. În felul acesta, sunt 175 de milioane de euro pe care îi putem folosi pe de o parte pentru a putea achiziționa tablete, laptopuri șamd., dar și echipamente de protecție, dezinfectanți șamd., în așa fel încât să începem anul școlar cu bine. Pot aplica pentru acest program atât autoritățile locale, cât și unitățile de învățământ.”
Întrebată despre obiecțiile părinților în privința declarației pe proprie răspundere: “Este adevărat, știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens, au sunat părinți la minister și au întrebat despre această declarație. Această declarație pe care Ministerul Sănătății a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că și părintele trebuie să-și asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri. De fapt, acea declarație conține niște informații generale. Nu trebuie tras îa răspundere părintele în vreun fel dacă nu a cunoscut simptomul. Dar acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu e tocmai bine copilul. Dar cred că acea declarație ar trebui să o completăm, având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt și articole din codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă “după cum cunosc”, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem noi să spunem din start că e părintele de rea credință și aduce copilul bolnav la școală.”
- “Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu, ca părinte, trebuie să fiu responsabil și să nu-mi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil.”
Despre situația în care un elev are în familie persoane din grupe de risc: “Acum, părintele trebuie să evalueze starea de sănătate din familie și, dacă există vreun risc și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului, sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online.”
- Întrebată ce le transmite profesorilor care se tem de expunere la riscul îmbolnăvirii: “În momentul în care am luat decizia să susținem examenele naționale, să venim la cursuri de pregătire pentru elevi, și atunci au existat persoane care au spus că le este teamă să vină în spațiul școlii, că s-ar putea îmbolnăvi. După cum s-a observat, nu au existat cazuri de îmbolnăvire în spațiul școlii. Tocmai pentru că s-au luat toate măsurile să nu existe riscuri. Dar acum trebuie să luăm în calcul și faptul că s-ar putea să existe și astfel de cazuri în care să închidem o clasă sau o școală dacă sunt îmbolnăviri.”
Întrebată dacă orele se vor reduce doar la clasa pregătitoare și ce se întâmplă cu orele de sport: “În normele sanitare pe care MS le-a prezentat publicului, orele de sport se vor realiza preponderent în curtea școlii, cât vremea o va permite. Iar în interior copiii trebuie să nu fie supuși unui efort fizic susținut.”
- Întrebată în legătură cu testele COVID-19, pentru școli particulare: “Toată lumea a spus că testul nu reprezintă decât o situație de moment. Adică acum putem să facem testul și să avem un rezultat negativ, iar peste două zile să avem un rezultat pozitiv. Prin urmare, această testare obligatorie, cum spuneți dvs. că ar exista în unele unități de învățământ, nu cred că este tocmai o soluție, pentru că arată, repet, o stare de moment.”
“În acest moment se realizează organizarea claselor așa cum este prevăzut în norma pe care MS a propus-o, vorbim de distanțarea aceasta de 1 metru, iar dacă aceasta nu este posibilă vor exista acele separatoare în așa fel încât copiii să fie cât de cât distanțați. Și alte state au luat aceleași măsuri cum au fost lansate de MS.”
- “Teleșcoala continuă și în formatul de teleșcoala pentru profesori. Începând de săptămâna viitoare, din 24 august, vom avea cursuri de pregătire pentru profesori și îi invit să le urmărească. Ele vor fi după aceea urcate pe Youtube (…). Sunt cursuri prin care îi formăm să predea online. Să folosească platformele educaționale în așa fel încât, dacă va fi cazul, să realizăm cursuri online de calitate.”