Monica Anisie, la TVR: Declarația pe propria răspundere ar trebui completată cu o sintagmă “după cum cunosc”, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greșească / Vor exista separatoare “așa încât copiii să fie cât de cât distanțați” / Mesaj și pentru profesorii care se tem

7.044 de vizualizări
Monica Anisie la TVR / Sursa: Captura TVR.ro
“Nu trebuie tras la răspundere părintele în vreun fel, dacă nu a cunoscut simptomul”, prin urmare în declarația pe proprie răspundere “ar trebui adăugată o sintagmă ‘după cum cunosc’, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greșească”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, într-un interviu acordat joi seară TVR. Ea s-a referit la declarațiile pe care, potrivit normelor puse în dezbatere de Ministerul Sănătății, trebuie să le semneze părinții copiilor care merg la școală.

Mesaje-cheie în interviul acordat TVR:

  • Fiecare autoritate publică locală trebuie să achiziționeze măști pentru buna desfășurare a activităților în cadrul unităților de învățământ
  • Ministrul a spus că “este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții”, dar a a insistat pe responsabilitatea pe care o are părintele.
  • Întrebată despre cum abordează temerile profesorilor privind expunerea în comunitate, ea a spus că la examenele naționale nu s-a îmbolnăvit nimeni, dar acum există posibilitatea să apară cazuri.
  • Întrebată dacă orele se vor reduce doar la clasa pregătitoare și ce se întâmplă cu orele de sport, ea a răspuns doar la întrebarea despre orele de sport
  • Iar despre distanțare, a arătat că “vor exista acele separatoare în așa fel încât copiii să fie cât de cât distanțați”
  • Pregătirea profesorilor pentru predare online se va face, din 24 august, prin Teleșcoală (anunț inițial – aici)
  • Dacă un elev are în familie persoane din grupa de risc, “putem apela și la situația în care să învețe copilul online.”
Declarațiile principale ale Monicăi Anisie la TVR, pe larg:
  • “Fiecare autoritate publică locală trebuie să achiziționeze măști pentru buna desfășurare a activităților în cadrul unităților de învățământ. Guvernul României, în ședința de aseară (miercuri seară – n.red.) a dat o ordonanță de urgență prin care putem achiziționa prin proiecte europene atât echipamente medicale, cât și echipamente pentru buna defășurare a învățământului online. În felul acesta, sunt 175 de milioane de euro pe care îi putem folosi pe de o parte pentru a putea achiziționa tablete, laptopuri șamd., dar și echipamente de protecție, dezinfectanți șamd., în așa fel încât să începem anul școlar cu bine. Pot aplica pentru acest program atât autoritățile locale, cât și unitățile de învățământ.”

Întrebată despre obiecțiile părinților în privința declarației pe proprie răspundere: “Este adevărat, știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens, au sunat părinți la minister și au întrebat despre această declarație. Această declarație pe care Ministerul Sănătății a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că și părintele trebuie să-și asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri. De fapt, acea declarație conține niște informații generale. Nu trebuie tras îa răspundere părintele în vreun fel dacă nu a cunoscut simptomul. Dar acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu e tocmai bine copilul. Dar cred că acea declarație ar trebui să o completăm, având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt și articole din codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă “după cum cunosc”, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem noi să spunem din start că e părintele de rea credință și aduce copilul bolnav la școală.

  • “Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu, ca părinte, trebuie să fiu responsabil și să nu-mi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil.”

Despre situația în care un elev are în familie persoane din grupe de risc: “Acum, părintele trebuie să evalueze starea de sănătate din familie și, dacă există vreun risc și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului, sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online.

  • Întrebată ce le transmite profesorilor care se tem de expunere la riscul îmbolnăvirii: “În momentul în care am luat decizia să susținem examenele naționale, să venim la cursuri de pregătire pentru elevi, și atunci au existat persoane care au spus că le este teamă să vină în spațiul școlii, că s-ar putea îmbolnăvi. După cum s-a observat, nu au existat cazuri de îmbolnăvire în spațiul școlii. Tocmai pentru că s-au luat toate măsurile să nu existe riscuri. Dar acum trebuie să luăm în calcul și faptul că s-ar putea să existe și astfel de cazuri în care să închidem o clasă sau o școală dacă sunt îmbolnăviri.”

Întrebată dacă orele se vor reduce doar la clasa pregătitoare și ce se întâmplă cu orele de sport: “În normele sanitare pe care MS le-a prezentat publicului, orele de sport se vor realiza preponderent în curtea școlii, cât vremea o va permite. Iar în interior copiii trebuie să nu fie supuși unui efort fizic susținut.”

  • Întrebată în legătură cu testele COVID-19, pentru școli particulare: “Toată lumea a spus că testul nu reprezintă decât o situație de moment. Adică acum putem să facem testul și să avem un rezultat negativ, iar peste două zile să avem un rezultat pozitiv. Prin urmare, această testare obligatorie, cum spuneți dvs. că ar exista în unele unități de învățământ, nu cred că este tocmai o soluție, pentru că arată, repet, o stare de moment.”

“În acest moment se realizează organizarea claselor așa cum este prevăzut în norma pe care MS a propus-o, vorbim de distanțarea aceasta de 1 metru, iar dacă aceasta nu este posibilă vor exista acele separatoare în așa fel încât copiii să fie cât de cât distanțați. Și alte state au luat aceleași măsuri cum au fost lansate de MS.”

  • “Teleșcoala continuă și în formatul de teleșcoala pentru profesori. Începând de săptămâna viitoare, din 24 august, vom avea cursuri de pregătire pentru profesori și îi invit să le urmărească. Ele vor fi după aceea urcate pe Youtube (…). Sunt cursuri prin care îi formăm să predea online. Să folosească platformele educaționale în așa fel încât, dacă va fi cazul, să realizăm cursuri online de calitate.”

11 comments
  1. Iată un calcul simplu pentru domnul profesor de clasa a VII-a: copilul meu, care tocmai a terminat clasa a VI a avut 30 de ore/saptamana (demonstrabil, evident). In acest an, se adaugă 2 ore de chimie și una de latina….ma gandesc ca totalul se calculeaza simplu, nu? Deci mai ușor cu concluziile, ma gandesc…

    1. @Indignatul
      Cu riscul de a va indigna si mai mult. Dvs vorbiti de ceea ce se cheama CDS, adica Curriculum la decizia scolii. La ce profil e copilul dvs? Pentru ca de o combinatie de chimie cu latina in CDS eu unul n-am mai auzit.

  2. Ceea ce nu inteleg este de ce nu se insista in media pe respectarea legii care prevede reducerea numărului de ore pe care un elev le are intr-o saptamana. Prorogarea acestei legi, “noaptea, ca hotii”, chiar nu interesează pe nimeni? Este totuși vorba de copiii noștri, copii care vor sta 6-7 ore in clasa, în fiecare zi. Un elev de clasa a VII-a are 33 de ore pe săptămână. O fi normal? Desigur ca nu, nici măcar într-o situație normala. Principala preocupare a ministerului ar fi trebuit sa fie, în zilele acestea dificile, ca elevii sa stea în scoli cat mai puțin, nu din ce în ce mai mult. Stupide decizii…

    1. Sunt profesor de clasa a saptea. La un calcul simplu cu 5 zile pe saptamana ori 6 ore pe zi de la 8-14 ies 30 de ore. De unde scoti 33 de ore? Adica nu ai cum ma combate, ca nu-s tampit sa nu-mi stiu orarul sau norma din catedra. 30 de ore maximum cu tot cu optionalele. Uite asa bagati prostii la oameni in cap.

  3. Si ce vom face oare cu parintii conspirationisti care isi vor trimite copiii “putin raciti” la scoala_ Ii vor interesa daca vor avea copiii mei paine pe masa daca eu patesc ceva avand comorbiditati? Cine le va supraveghea educatia si bunastarea eu neavand multe rude care i-ar putea prelua spre crestere? Cand vine vorba despre medici si copiii lor sunt fonduri, cand vine vorba despre profesori nici vorba, nu doar ca nu ne vom putea gandi la salarii precum cele ale medicilor, dar nici copiii nostri nu vor avea aceleasi sanse la educatie si o viata decenta ca si cei ai medicilor. Rusine stimata ministresa!

    P.S. Pentru cei care radeau de madam Dancila ca a inventat dancileza, sper ca se vor distra si pe seama doamnei Anisie ca a inventat anisiana, pepsiglas cred ca nici doamnei Dancila nu i-a trecut prin cap….

  4. Profesorii sunt trimiși în clase, unde vor întâlni cazuri de copii asimptomatici cu Covid. Pentru aceasta ministerul nu doar că nu le acorda un “bonus de risc” precum la medici, ci salariul care era prevăzut să fie dat din septembrie potrivit legii a fost diminuat. Pentru unii muma, pentru alții ciuma. Iar sindicatele, tac și fac, dar numai pentru ele insele…
    In timpul concediului angajatorul nu poate obliga salariații să participe la cursuri de formare profesionala, chiar și online. Inspecția muncii ce face? Este ilegal, concediul este un drept egal la odihna, la refacerea forțelor pentru orice angajat! In concediu nu ești pus la munca! Cursurile de formare sunt munca, nu distracție, nu le fac pentru mine, le fac pentru job!

  5. Citiți-i va rog și explicati-i doamnei ministru articolul următor (World Vision România),, poate așa înțelege cum trebuie gestionata deschiderea anului școlar.

  6. Cum țineți în fruntea unui minister atât de important o asemenea persoană?
    Tot ce “emite” e NOAPTEA MINTII. Separat de faptul că limba română este “chinuită” cu fiecare apariție.

  7. Au fost îmbolnăviri la evaluarea națională, la Iași și în alte județe…. dacă nu au fost mediatizate, nu înseamnă că nu există!

    1. Pai nu asta e regula in Romania? Elev tras de ureche- tamtam la toate televiziunile, brigazi, inspectii, demiteri/ profesor batut cu ranga peste picioare-nimic. A intrebat-o de elevii vulnerabili-vai, sa se evalueze si sa stea acasa/ a intrebat de profesori vulnerabili- nu au existat si nu vor exista ca li se asigura tot sa nu se molipseasca. Ia hai sa vedem care tot, madam? Ia sa o dam in enumeratii cu punct si virgula: masca-nu, toalete-nu; apa in scoli-nu; laptop-nu; internet-nu; cursuri de formare online gratuite-nu; banii de salarii complet-nu; suta de euro-nu; Nu mai vorbim de cheltuielile pe banii nostri: curent, caldura, date si mai ales muuulte ore peste cele 40 saptamanale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Cîmpeanu “pare să nu înțeleagă cum funcționează statul de drept” – Cristian Pîrvulescu, SNSPA / Acesta insistă asupra valabilității Ordonanței 99, ce permite o perioadă de tranziție din online la predarea față în față “pe întreg parcursul anului universitar”

Ordonanța de urgență 99/2021, invocată în ultima săptămână ca argument legislativ pentru o tranziție mai lungă de la predarea online la cursuri onsite în universități, “nu are nicio legătură cu…
Vezi articolul

Diana Ioaneș, consilier școlar: Poate chiar jumătate din elevii care ajung la profil real, la liceu, ajung fără să aibă abilități matematice pentru că aleg nepotrivit specializarea, nu țin cont de rezultatele testelor făcute de noi

Un test de orientare în carieră, de la clasa a VIII-a, se poate face în orice școală din România, spune Diana Ioaneș, consilier școlar Colegiul Național “George Coșbuc”. Ea remarcă…
Vezi articolul

„Erori umane” – explicația Ministerului Educației pentru notele finale modificate pe șest la admiterea la liceu 2024 / Instituția plasează decizia în curtea Comisiei de organizare a Evaluării Naționale, condusă de secretarul de stat Sorin Ion

„În etapa de vizualizare a lucrărilor de către candidați, au fost constatate erori umane la încărcarea lucrărilor pe platformă”, iar Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale „a dispus evaluarea acestor…
Vezi articolul

Premierul Orban, despre eventuala închidere a şcolilor: Puneţi-vă întrebarea ce fac copiii care nu se mai duc la şcoală? Există în fiecare familie un bunic sau o bunică sau un membru al familiei – mama sau tata – care nu lucrează?

Premierul Ludovic orban a dat de înţeles că nu este de acord cu o eventuală închidere a şcolilor ca măsură de prevenire a răspândirii infecţiilor cu coronavirus. Orban a spus…
Vezi articolul