“Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă”, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie, într-un interviu acordat HotNews.ro. Anisie a evitat să spună concret care sunt scenariile pe care le are în vedere, însă a anunțat că Ministerul va publica în curând modele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020. “Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea!”, a transmis Monica Anisie.
“Nu se pune problema înghețării școlar. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar. La momentul acesta, nu este cazul. Specialiștii analizează variante în funcție de ceea ce se întâmplă în România, corelând cu ceea ce se întâmplă în celelalt state“, a declarat Anisie, la HotNews.ro.
“Ministerul Educației pregătește deja un set de variante de lucru pentru elevi [modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020 – N.Red.], tocmai pentru a se pregăti în această perioadă cât stau acasă și le vom pune pe site-ul Ministerului și le vom solicita inspectoratelor școlare județene să le prezinte școlilor, pentru că este important ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea! De aceea am solicitat Centrului Național de Evaluare și Examinare să elaboreze variante pe care să le pună periodic la dispoziția elevilor. Este vorba despre modele, cum să fie variantele care să fie date la examene?” – a continuat ministrul Educației.
Cele mai importante declarații acordate de ministrul Educației, Monica Anisie, în cadrul unui interviu pentru HotNews.ro:
-
La acest moment, specialiștii din cadrul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) nu iau în calcul, exclud orice fel de variantă [de înghețare a anului școlar – Nota Redacției].
-
Toate aceste scenarii pe care le lucrăm în cadrul Ministerului le vom dezbate cu partenerii noștri sociali, cu studenții, cu elevii, cu absolut toți actorii educaționali și le vom face public tuturor, pentru că este de importanță maximă pentru toată lumea.
-
Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice! Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă. Este important pentru noi să fim sănătoși, pentru ca mai târziu să punem în practică acele scenarii de care vorbeam mai devreme
-
Întrebare HotNews.ro: Dar care sunt acele scenarii? Nu pot face public niciunul dintre scenarii, până când nu există din partea specialiștilor o decizie. Trebuie să ne uităm și la celelalte sisteme de educație din Uniunea Europeană, tocmai pentru că suntem conștienți că nu suntem singuri.
-
Noi, deocamdată, ar trebui să ne gândim să fim în siguranță și să fim sănătoși.
-
Orizontul de timp [la care va anunțat scenariile pentru continuarea anului școlar, în contextul pandemiei COVID-19 – N.Red.] va fi și în funcție de informațiile pe care le primim de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență. De la zi la zi, situația se schimbă. Prin urmare, așteptăm o perioadă în care avem în mod clar ce se întâmplă cu evoluția pandemiei și după aceea vom prezenta public.
-
Această presiune eu o înțeleg, că e din partea elevilor, părinților, studenților, înțelegem că există îngrijorare, dar trebuie să fim conștienți că la acest moment ar trebui să ne preocupe în mod special să stăm în casă și să ne continuăm învățarea de acasă.
-
Nu se pune problema înghețării școlar. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar. La momentul acesta, nu este cazul. Specialiștii analizează variante, în funcție de ceea ce se întâmplă în România, corelând cu ceea ce se întâmplă în celelalte state.
-
Ministerul Educației pregătește deja un set de variante de lucru pentru elevi [modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020 – N.Red.], tocmai pentru a se pregăti în această perioadă cât stau acasă și le vom pune pe site-ul Ministerului și le vom solicita inspectoratelor școlare județene să le prezinte școlilor, pentru că este important ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea!
-
De aceea, am solicitat Centrului Național de Evaluare și Examinare [CNEE – instituția din subordinea Ministerului care concepe subiectele tuturor examenelor naționale din România – N.Red.] să elaboreze variante pe care să le pună periodic la dispoziția elevilor.
-
Este vorba despre modele, cum să fie variantele care să fie date la examene?
-
Am realizat parteneriatul cu TVR pentru ca măcar pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a MEC să ofere cursuri de pregătire.
-
În ceea ce îi privește pe părinții care nu au apucat să finalizeze înscrierile în clasa pregătitoare 2020: Să stea liniștiți, vom prelungi toate calendarele.
-
Despre pregătirea online a elevilor, de către profesori: Nu e vorba de obligație, ci de modul în care fiecare dintre noi înțelege să pună umărul. La nivelul fiecărei unități de învățământ există director, la nivelul fiecărui județ există inspector școlar general, prin urmare local se poate găsi o soluție în așa fel încât cadrele didactice să mențină legătura cu școala. Cred că este important ca toți să punem umărul și să oferim soluții elevilor și studenților, pentru că școala de acasă se realizează și în aceste momente grele de criză.
Informații de background
În cursul dimineții, președintele Consiliului Național al Rectorilor, fostul ministru Sorin Cîmpeanu, a declarat în direct la Realitatea Plus că cele trei scenarii oficiale la care se lucrează la Ministerul Educației, în prezent, nu implică înghețarea anului școlar. Contactat de Edupedu.ro, Cîmpeanu a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care se reiau cursurilor în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Detalii aici
Anunțurile ministrului Educației vin la o zi după ce o declarație a vicepremierului Raluca Turcan a tensionat întreaga dezbatere publică cu privire la ce se întâmplă cu acest an școlar.
Într-un interviu acordat RFI, Turcan a afirmat luni, 23 martie, că există 3 scenarii posibile – după ce guvernul a închis toate școlile de pe 11 martie 2020 și cu termen, deocamdată, până pe 22 aprilie 2020, din cauza pandemiei de coronavirus – în ceea ce privește anul școlar: “Al treilea ar fi al repetării anului”, a declarat Turcan.
Acest anunț a inflamat parte din societate, iar sindicatele din educație, reprezentanții părinților și cei ai elevilor au criticat-o dur pe Raluca Turcan pentru pronunțarea acestui scenariu, în contextul în care Ministerul Educației face cursuri online zilnice de formare a profesorilor pentru utilizarea platformelor de predare la distanță. Asociațiile care reprezintă oficial partenerii de dialog social ai Ministerului Educației (Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, FSE Spiru Haret și FSLI – N.Red.) au spus, la unison, că Ministerul nu i-a informat că este posibilă înghețarea anului școlar.
Edupedu.ro vă prezintă succint calendarele examenelor naționale și structura anului școlar în curs – așa cum sunt ele în prezent:
Structura anului școlar 2019-2020, Semestrul al II-lea (20 săptămâni) – încă neschimbată
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021
Vacanţele elevilor ar fi fost următoarele:
- vacanţa de primăvară 2020 începe de pe 4 aprilie şi ţine până pe 21 aprilie 2020;
- vacanţa de vară 2020 începe pe 13 iunie şi încă nu se ştie data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menționate şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.
Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.
Calendarul inițial al Evaluării Naționale 2020 pentru clasa a VIII-a
2 – 5 iunie 2020 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020
5 iunie 2020 Elevii de clasa a VIII-a termină școala
15 iunie 2020 Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020 Matematică – examen scris
18 iunie 2020 Limba şi literatura maternă – examen scris
22 iunie 2020 Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale
Evaluarea Națională 2020: Modele de subiecte la Limba română și Matematică
Calendarul inițial al Bacalaureatului 2020
25 – 29 mai 2020 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
29 mai 2020 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a
9 – 10 iunie 2020 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
11 – 12 iunie 2020 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
15 – 17 iunie 2020 Evaluarea Competențelor digitale – proba D
18 – 19 iunie 2020 Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris
- Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
- Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris
Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:
- Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
- Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
30 iunie 2020 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
1-6 iulie 2020 Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2020 Afișarea rezultatelor finale de la BAC 2020
Citește și:
-
BREAKING Sorin Cîmpeanu anunță scenariile posibile pentru acest an școlar: Cel mai pesimist – Evaluarea Națională în august și BAC în septembrie. Cel mai optimist – reluarea școlii în luna mai
-
Patru din cinci elevi sunt afectați de închiderea școlilor, pe mapamond – UNESCO
-
Anularea examenelor și înlocuirea lor cu note date de profesori, decisă pentru liceele din Anglia / Confuzie majoră în Marea Britanie și alte țări care au decis târziu să închidă școlile
-
EXCLUSIV Monica Anisie, ministrul Educației: Scenariul înghețării anului școlar nu este luat în calcul. Exclus să amânăm examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat cu un an
-
Vicepremierul Raluca Turcan: Există trei scenarii în privința anului școlar, unul fiind repetarea acestuia
-
Sindicatele din educație Spiru Haret: Până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar. Înghețarea anului școlar nu poate fi luată în calcul
-
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ: Declarațiile vicepremierului referitoare la o posibilă înghețare a anului școlar provoacă haos în educație. Este inuman să se comporte așa
-
„Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii” – Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre posibilitatea repetării anului școlar
-
Camelia Gavrilă, președintele departamentului de educație PSD: Ipoteza lansată de Raluca Turcan privind înghețarea anului școlar decredibilizează guvernarea și inflamează starea de spirit a românilor. Sistemul este capabil să recupereze, materia poate fi esențializată