Monica Anisie: Fac apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar / MEC pregătește modele de subiecte, elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene

86.735 de vizualizări
Foto: Captură Youtube.com
“Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă”, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie, într-un interviu acordat HotNews.ro. Anisie a evitat să spună concret care sunt scenariile pe care le are în vedere, însă a anunțat că Ministerul va publica în curând modele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020. “Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea!”, a transmis Monica Anisie.

Nu se pune problema înghețării școlar. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar. La momentul acesta, nu este cazul. Specialiștii analizează variante în funcție de ceea ce se întâmplă în România, corelând cu ceea ce se întâmplă în celelalt state“, a declarat Anisie, la HotNews.ro.

Ministerul Educației pregătește deja un set de variante de lucru pentru elevi [modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020 – N.Red.], tocmai pentru a se pregăti în această perioadă cât stau acasă și le vom pune pe site-ul Ministerului și le vom solicita inspectoratelor școlare județene să le prezinte școlilor, pentru că este important ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea! De aceea am solicitat Centrului Național de Evaluare și Examinare să elaboreze variante pe care să le pună periodic la dispoziția elevilor. Este vorba despre modele, cum să fie variantele care să fie date la examene?” – a continuat ministrul Educației.

Cele mai importante declarații acordate de ministrul Educației, Monica Anisie, în cadrul unui interviu pentru HotNews.ro:
  • La acest moment, specialiștii din cadrul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) nu iau în calcul, exclud orice fel de variantă [de înghețare a anului școlar – Nota Redacției].

  • Toate aceste scenarii pe care le lucrăm în cadrul Ministerului le vom dezbate cu partenerii noștri sociali, cu studenții, cu elevii, cu absolut toți actorii educaționali și le vom face public tuturor, pentru că este de importanță maximă pentru toată lumea.

  • Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice! Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă. Este important pentru noi să fim sănătoși, pentru ca mai târziu să punem în practică acele scenarii de care vorbeam mai devreme

  • Întrebare HotNews.ro: Dar care sunt acele scenarii? Nu pot face public niciunul dintre scenarii, până când nu există din partea specialiștilor o decizie. Trebuie să ne uităm și la celelalte sisteme de educație din Uniunea Europeană, tocmai pentru că suntem conștienți că nu suntem singuri.

  • Noi, deocamdată, ar trebui să ne gândim să fim în siguranță și să fim sănătoși.

  • Orizontul de timp [la care va anunțat scenariile pentru continuarea anului școlar, în contextul pandemiei COVID-19 – N.Red.] va fi și în funcție de informațiile pe care le primim de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență. De la zi la zi, situația se schimbă. Prin urmare, așteptăm o perioadă în care avem în mod clar ce se întâmplă cu evoluția pandemiei și după aceea vom prezenta public.

  • Această presiune eu o înțeleg, că e din partea elevilor, părinților, studenților, înțelegem că există îngrijorare, dar trebuie să fim conștienți că la acest moment ar trebui să ne preocupe în mod special să stăm în casă și să ne continuăm învățarea de acasă.

  • Nu se pune problema înghețării școlar. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar. La momentul acesta, nu este cazul. Specialiștii analizează variante, în funcție de ceea ce se întâmplă în România, corelând cu ceea ce se întâmplă în celelalte state.

  • Ministerul Educației pregătește deja un set de variante de lucru pentru elevi [modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020 – N.Red.], tocmai pentru a se pregăti în această perioadă cât stau acasă și le vom pune pe site-ul Ministerului și le vom solicita inspectoratelor școlare județene să le prezinte școlilor, pentru că este important ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea!

  • De aceea, am solicitat Centrului Național de Evaluare și Examinare [CNEE – instituția din subordinea Ministerului care concepe subiectele tuturor examenelor naționale din România – N.Red.] să elaboreze variante pe care să le pună periodic la dispoziția elevilor.

  • Este vorba despre modele, cum să fie variantele care să fie date la examene?

  • Am realizat parteneriatul cu TVR pentru ca măcar pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a MEC să ofere cursuri de pregătire.

  • În ceea ce îi privește pe părinții care nu au apucat să finalizeze înscrierile în clasa pregătitoare 2020: Să stea liniștiți, vom prelungi toate calendarele.

  • Despre pregătirea online a elevilor, de către profesori: Nu e vorba de obligație, ci de modul în care fiecare dintre noi înțelege să pună umărul. La nivelul fiecărei unități de învățământ există director, la nivelul fiecărui județ există inspector școlar general, prin urmare local se poate găsi o soluție în așa fel încât cadrele didactice să mențină legătura cu școala. Cred că este important ca toți să punem umărul și să oferim soluții elevilor și studenților, pentru că școala de acasă se realizează și în aceste momente grele de criză.

Informații de background

În cursul dimineții, președintele Consiliului Național al Rectorilor, fostul ministru Sorin Cîmpeanu, a declarat în direct la Realitatea Plus că cele trei scenarii oficiale la care se lucrează la Ministerul Educației, în prezent, nu implică înghețarea anului școlar. Contactat de Edupedu.ro, Cîmpeanu a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care se reiau cursurilor în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Detalii aici

Anunțurile ministrului Educației vin la o zi după ce o declarație a vicepremierului Raluca Turcan a tensionat întreaga dezbatere publică cu privire la ce se întâmplă cu acest an școlar.

Într-un interviu acordat RFI, Turcan a afirmat luni, 23 martie, că există 3 scenarii posibile – după ce guvernul a închis toate școlile de pe 11 martie 2020 și cu termen, deocamdată, până pe 22 aprilie 2020, din cauza pandemiei de coronavirus – în ceea ce privește anul școlar: “Al treilea ar fi al repetării anului”, a declarat Turcan.

Acest anunț a inflamat parte din societate, iar sindicatele din educație, reprezentanții părinților și cei ai elevilor au criticat-o dur pe Raluca Turcan pentru pronunțarea acestui scenariu, în contextul în care Ministerul Educației face cursuri online zilnice de formare a profesorilor pentru utilizarea platformelor de predare la distanță. Asociațiile care reprezintă oficial partenerii de dialog social ai Ministerului Educației (Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, FSE Spiru Haret și FSLI – N.Red.) au spus, la unison, că Ministerul nu i-a informat că este posibilă înghețarea anului școlar. 

Edupedu.ro vă prezintă succint calendarele examenelor naționale și structura anului școlar în curs – așa cum sunt ele în prezent:
Structura anului școlar 2019-2020, Semestrul al II-lea (20 săptămâni) – încă neschimbată

Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                           Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

Vacanţele elevilor ar fi fost următoarele:

  • vacanţa de primăvară 2020 începe de pe 4 aprilie şi ţine până pe 21 aprilie 2020;
  • vacanţa de vară 2020 începe pe 13 iunie şi încă nu se ştie data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menționate şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Calendarul inițial al Evaluării Naționale 2020 pentru clasa a VIII-a

2 – 5 iunie 2020 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020
5 iunie 2020        Elevii de clasa a VIII-a termină școala

15 iunie 2020       Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020       Matematică – examen scris
18 iunie 2020       Limba şi literatura maternă – examen scris

22 iunie 2020        Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)
27 iunie 2020        Afișarea rezultatelor finale

Evaluarea Națională 2020: Modele de subiecte la Limba română și Matematică

Pregătirea la Matematică pentru Evaluarea Națională 2020. Profesorul Sorin Borodi, despre cât timp trebuie să aloce elevii de-a VIII-a pregătirii zilnice la matematică și cum se face recapitularea

Calendarul inițial al Bacalaureatului 2020

25 – 29 mai 2020           Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
29 mai 2020                    Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a

9 – 10 iunie 2020           Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
11 – 12 iunie 2020         Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
15 – 17 iunie 2020         Evaluarea Competențelor digitale – proba D
18 – 19 iunie 2020         Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

30 iunie 2020             Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
1-6 iulie 2020            Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2020                Afișarea rezultatelor finale de la BAC 2020

Citește și:

 

 

 


12 comments
  1. Da, nu fac nimic….doar că stau cu telefonul în mână de dimineața și trimit tot felul de explicații, lecții fișe de lucru…de familie nu prea mai e timp…..da, …își iau banii degeaba. Nu ati vrea sa intrati puțin în pielea lor să vedeți cum e??

  2. Da, nu fac nimic….doar că stau cu telefonul în mână de dimineața și trimit tot felul de explicații, lecții fișe de lucru…de familie nu prea mai e timp…..da, …își iau banii degeaba. Nu ati vrea sa intrati puțin în pielea lor să vedeți cum e??

  3. Buna seara, elevii vor mai primi burse?Sunt elevi care iau burse sociale,burse de studii, burse de merit..etc.Nu au mai luat din ianuarie ,februarie si martie.Astept un raspuns..

    1. Ar fi normal să primească bursele. Profesorii primesc salariile întregi chiar dacă nu îi interesează educația copiilor.

      1. Ce te face sa afirmi asa ceva? Profesorul isi manifesta interesul la scoala in mod egal fata de toti elevii.Profesorii au fost trimisi acasa.Si nu ei au hotarat schema salariala in criza.Si da, profesorul nu poate fi obligat sa faca munca dubla.Isteria online ului nu face decat sa creeze discrepante si este optionala si nu tine loc de salariu, deci se va recupera pt.acei bani bagati cu forta pe gat ca sa fie ei siguri ca recuperam mort copt.

  4. Doamna ministru,
    Sunt student de științe naturale (Fizică). Nu am ajuns acolo fără o logică infailibilă printre altele. Dacă dumneavoastră nu sunteți obișnuită să prelucrați gândurile, ci doar să vă vină și să le scoateți pe difuzor, vă spun eu împreună cu cei de sus și cu alții care aleg să gândească, atât: soluția dumneavoastră prevede o situație ideală, atât de ideală că natura râde cu gura până la urechi și de cele mai pregătite țări de pe această planetă. Da, nu e cazul României. Mai ales al României. Cât de curând sistemul medical al nostru în care s-au pompat bani din taxele supuse cetățenilor va pica precum pică un student un examen. Iminent și irefutabil. Asta și pentru că banii ăia au ajuns în buzunarele cui nu trebuie. Vorbiți de faptul că alte țări n-au luat în calcul înghețarea. Păi stați puțin și nu mânați, pe bietu’ popa să-l scuzați, alte țări aplică ideea de școlarizare într-o altă viziune. Au motivele lor pentru care aleg așa sau așa, și asta nu înseamnă că nu au luat în considerare, înseamnă doar că știu și au încrederea că se vor repune pe picioare. Știu în ce au investit. Noi nu știm, rămânem tot mai dezamăgiți de fiecare lovitură pe care o primim. Așa că nu gândiți ca în alte țări mai inteligente. Gândiți fix ca în România. Se închid spitale. Medicii își practică meseria dincolo de standardele etice pentru a ajuta. Din lipsă de alternative merg și se și expun. Apoi devin, ironic, pozitivi și rămân oameni care chiar au nevoie de ajutor pe mâna unor călăi inocenți. Nimeni în lumea asta nu e pregătit să își extindă în interval scurt domeniul de expertiză. Poate doar niște oameni cu vreun IQ de peste 160. Există și astfel de oameni, puțini sunt care chiar știu despre ce e vorba în lumea asta și, cu siguranță, dvs. nu sunteți una dintre ele! Platforme e-learning nu există. Sunt doar niște babauri în România. Profesori de gimnaziu care sunt forțați in câteva zile, sub presiune, să se organizeze spre o platformă.
    Pentru ceilalți care aveți probleme in general (că se vorbea despre a fi autodidact) cu științele exacte, vă recomand puțină engleză înainte și să intrați pe un canal de YouTube: Michael van Biezen (www.ilectureonline.com). Expertiză pe matematică (de la baza de clasa a cincea până la calcul diferențial), pe fizică (majoritatea ramurilor tehnice și de bază-tratament liceu și facultate), chimie, astronomie și chiar și “just for fun”. Toate fiind organizate pe categorii!

    Sper că există și un bine după atâta rău!

  5. Anul asta școlar e compromis. Italia menține restricțiile până pe 31 iulie. Iar noi suntem în urma Italiei cu 3 saptamani. Sunt voci autorizate care prevăd durata crizei și 6 luni. Gripa spaniola a făcut ravagii 2 ani. Numai pe timp de război s-a anulat Olimpiada, s-a suspendat școala, s-au raționalizat alimentele, benzina, produsele de strictă necesitate etc. Se pierde un an din viața….hm…sa nu pierdeți viața toată!

    1. Esti cam “nedesteapta”… La inceput nu ai vrut sa inchizi scolile, acum nu vrei sa ingheti anu. Cam cum se vor desfasura cursurile si examenele dupa intelectul tau deosebit?

  6. Dupa capu’ meu de om de rand, doamna Ministru nu ar trebui sa inghete anul, sa declare somaj tehnic si sa regandeasca structura anului scolar raportandu-l si la ce se poate face in urmatorul si sa construiasca mai multe scenarii, sa le elibereze in presa ca intr un fel de consultare publica, chiar si tip chestionar si sa irmareasca feedbackul pe toate caile: facebook, presa scrisa si online, tv etc

  7. Ar trebui! Să punem elevii și profesorii să meargă la școală în vară, este bătaie de joc. Copiii, profesorii și noi părinții, suntem deja cu nervii întinși la maxim. Vin pe whatsapp fișe după fișe de lucru, lecții noi. Cum poate un copil de gimnaziu să fie autodidact. Matematică, fizică, chimie, biologie, sunt științe exacte care se învață la școală. Nu este un program online pus la punct cum este în China și Japonia. Acolo un profesor intra online cu elevii lor,le explicau ce aveau nou de învățat. La noi,google classroom, se pun niște poze, doar câțiva profesori, și învățați. Bătaie de joc! Doamna ministru, vă rog frumos gândiți aprofundat, pentru binele copiilor noștri, elevi de gimnaziu și liceu, înghețați anul școlar.

    1. Profesorii de ce sunt cu nervii întinși la maxim? Timpul trece, leafa merge. Plătesc privații ! Sunt profesori care nu s-au deranjat să comunice cu copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I

DOCUMENT Evaluarea externă a școlilor începe pe 30 septembrie și durează până pe 6 decembrie, potrivit ARACIP. Calendarul complet al activităților / Inspecțiile făcute de inspectoratele școlare și evaluările ARACIP nu mai apar în ROFUIP 2024

De pe data de 30 septembrie începe evaluarea externă a unităților de învățământ, potrivit unei note ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n. red.). Evaluarea externă se…
Vezi articolul

EXCLUSIV În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste antigen rapide elevilor care revin în a 8-a zi, spune președinta Comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății: Nu reușim să facem față / Testele cu salivă ar trebui să fie puse la dispoziția părinților și să se facă acasă

În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste antigen rapide elevilor care revin în a 8-a zi, spune președinta Comisiei de Medicină școlară din Ministerul Sănătății, Daniela…
Vezi articolul

Afacerea Colegiul Șincai-Primăria Sector 4: Daniel Băluță cere intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii liceului, cu risc seismic II

Primăria Sectorului 4 solicită intervenția în regim de urgență a Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a Direcției de Sănătate Publică București, “pentru punerea în siguranță a elevilor și a…
Vezi articolul