Monica Anisie: Avizul epidemiologic nu este obligatoriu să fie adus în prima zi de școală / Nu vor fi festivități de început de an școlar

9.500 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației anunță cu doar 3 zile înainte de începutul școlii că “este important să știe părinții că nu este obligatoriu să vină cu avizul epidemiologic în prima zi de școală”. Amintim că deși medicii de familie au cerut public renunțarea la adeverințele medicale cerute de școli și grădinițe, pentru că măresc riscul de îmbolnăvire prin vizite inutile la doctor, Ministerul Sănătății a menținut necesitatea unor adeverințe medicale. 

Monica Anisie a declarat astăzi, 12 septembrie, la B1 TV, că “este important să știe părinții că nu este obligatoriu să vină cu avizul epidemiologic în prima zi de școală. La fel și cu adeverința pentru educație fizică și sport. În prima lună de la începerea cursurilor pot prezenta această adeverință. Este o măsură pe care ministrul Sănătății a luat-o deja, a transmis-o deja si am transmis-o si noi în unitățile de învățământ, ca toată lumea să fie pregătită”

Ministrul Educației a precizat că “Ministerul Sănătății a transmis către reprezentanții medicilor de familie, direcțiile de sănătate publică șamd o adresă prin care a precizat clar care sunt documentele pe care le pot elibera în această perioadă. Avizul epidemiologic nu este obligatoriu acum, pentru că numai la momentul în care copilul lipsește 3 zile de la școală suferind de o boală poate reintra în colectivitate pe baza avizului epidemiologic; de asemenea, adeverința medicală pe care trebuia să o prezinte un copil, dacă are anumite afecțiuni și dorește să-și continue învățarea în sistem online, această adeverință poate fi dată de către medicul de familie sau medicul curant. Este important să știe părinții că nu este obligatoriu să vină cu avizul epidemiologic în prima zi de școală. La fel și cu adeverința pentru educație fizică și sport. În prima lună de la începerea cursurilor pot prezenta această adeverință. Este o măsură pe care ministrul sănătății a luat-o deja, a transmis-o deja si am transmis-o si noi in unitatile de invatamant, ca toată lumea să fie pregătită. 

Anisie a declarat că 2.858.000 de copii, elevi și preșcolari, sunt așteptați la școală pe 14 septembrie. 

Nu vor fi festivități de început de an școlar, am recomandat și eu acest lucru, nu este cazul să mai facem astfel de evenimente. Dacă sunt și conduceri ale unităților de învățământ care doresc să îi primească pe copiii care vin pentru prima dată la clasa pregătitoare, la clasa a V-a sau la clasa a IX-a… sunt directori care consideră că pot face în curtea școlii, cu distanțare, numai cu acele clase de început, fără părinți, o activitate, au voie”, a susținut ministrul, la B1 TV.

Întrebată dacă s-a gândit să facă un pas înapoi, când a scris pe Facebook “Nu mai înțeleg nimic din tot ce se întâmplă în jurul meu (…). Toată lumea critică, nimeni nu vine cu soluții! Aștept soluții, dacă au!”, Monica Anisie a răspuns: “Nicidecum un pas înapoi. Era numai un moment în care reflectam asupra modului în care toți ne comportăm în acest moment în care noi toți trebuie să fim uniți. Ne dorim o Românie educată și pentru asta trebuie să fim uniți”. 

În ceea ce privește normele sanitare privind deschiderea școlilor, ministrul Educației a declarat că “normele au fost transmise, spunem noi, în timp util”. 

Ministrul a relatat și întrebarea care i-a fost adresată de un părinte, îngrijorat că cel mic va fi dat afară din grădiniță dacă nu îl duce de la început. “În cazul în care dumnealui nu își duce copilul la grădiniță pentru o perioadă de timp pentru că îi este teamă, dacă își va pierde locul în grădiniță, având în vedere că dumnealui nu dorește să și-l ducă încă din primele zile? Deși există o prevedere în sensul că unitatea de învățământ poate să primească alt copil aflat pe lista de așteptare, nu va pierde locul, daca sunt situații punctuale”, a spus Anisie.

Aceasta a declarat că la TELV VERDE inițiat de Ministerul Educației “au sunat 2 primari pentru achizitia de tablete. Probabil mulți dintre ei au mai derulat proiecte pe fonduri europene și nu au mai avut nevoie de suport de la MEC. Noi am transmis adrese în local unde am explicat procedura. Linia telefonică a fost înființată pentru un sprijin în plus”. 

Citește și:
Medicii de familie cer renunțarea la adeverințele medicale cerute de școli și grădinițe pentru că măresc riscul de îmbolnăvire prin vizitele inutile la doctor
DOCUMENT Toți elevii din anii de început de ciclu, obligați să aducă adeverință medicală: copiii de la creșă, grupa mică de grădiniță, clasa pregătitoare, elevii de la clasele a V-a și a IX-a
Medic de familie despre avizele obligatorii pentru înscrierea copiilor la școală: ”O obsesie pentru a ne acoperi cu hârtii fără valoare care ne dau un fals sentiment de siguranță”

2 comments
  1. Parerea noastra este ca acest guvern ar trebui sa nu se mai “agate” de putere cu orice pret si sa plece, facand loc unor oameni responsabili si competenti. Am crezut ca dupa caderea regimului PSD lucrurile se vor schimba in bine si vor aparea persoane competente si calificate pentru functiile pe care le vor accesa. Toate aceste lucruri nu au fost realizate. Credem cu tarie ca sectoarele critice si strategice ale Romaniei (educatie, sanatate, cercetare) trebuie sa fie gestionate doar de persoane apolitice fara niciun carnet de partid. Am ajuns la urmatoarea situatie paradoxala : daca dorim sa ajungem profesori de matematica intr-un liceu sau scoala generala concuram onest cu alti condidati la un examen de titularizare, dar daca dorim sa ajungem ministrii se rezolva doar cu un carnet de partid si o numire. Avand in vedere toate aceste aspecte, de unde stim ca in lipsa oricarei concurente pozitiile de conducere sunt ocupate de persoane integre si competente?

    1. Aveti dreptate! Problema e ca sunt toți la fel, indiferent de partidul lor, sunt incompetenți, incoerenti, depășiți de situație, agramați, dar perseverenți si ambițioși, dornici sa si umfle buzunarele si sa si păstreze puterea. În rest, nu le pasa, nu au dram de omenie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Condamnații penal și cadrele didactice sancționate nu pot fi membri în consiliul de administrație al școlii – amendament adoptat la proiectul legii educației / Hotărârile CA se vor lua cu majoritate de voturi, nu cu două treimi, cum este acum

Modificări la regimul incompatibilităților pentru participarea în consiliile de administrației ale unităților de învățământ, adoptate marți dimineața de Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, ca amendamente la proiectul de lege…
Vezi articolul

Votul de la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare, solicitat de Federația Tinerilor din Constanța, după ce Florin Cîțu s-a declarat de acord cu așa ceva: Să fie inclus în discuțiile pentru revizuirea Constituției

Federația Tinerilor din Constanța salută declarația făcută de președintele Senatului Florin Cîțu, care a răspuns luni că ar fi de acord cu reducerea vârstei necesare pentru a vota la 16…
Vezi articolul