Modificarea procedurii de testare a elevilor din instrucțiunea Ministerului Sănătății, ca să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum și responsabilitatea asamblării kiturilor, cerute de Consiliul Național al Elevilor. Aceștia solicită remedierea de urgență a lipsei testelor de salivă din școli

Foto: CNE

Remedierea de urgență a lipsei testelor din școli, după doar o săptămână în care aceste kituri de testare au fost asigurate, este solicitarea Consiliului Național al Elevilor pentru autoritățile din Sănătate și Educație. Reacție vine după ce testele pe bază de salivă nu au ajuns în școli miercuri, când ar fi trebuit deja să fie asamblate kiturile pentru săptămâna următoare, pentru a putea fi date elevilor vineri. Ministerul Educației a trimis o adresă IGSU în care avertiza că unitățile de învățământ au rămas fără teste pentru săptămâna viitoare. Ministerul Educației îi cere urgent lui Raed Arafat să prezinte graficul de livrare pentru testele pe care elevii ar trebui să le facă de săptămâna viitoare, potrivit adresei oficiale făcute publice de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Consiliul Național al Elevilor susține că, deși au fost o serie de declarații „că întreaga achiziție este suficientă pentru a acoperi o lungă perioadă de timp (…) după doar o primă tranșă distribuită în școli, se anunță, în spatele ușilor închise, faptul că stocul a fost epuizat sau că livrarea este, pentru un moment, insuficientă”.

Elevii mai scriu în comunicatul primit de Edupedu.ro că „CNE a fost sesizat cu privire la unități de învățământ din țară în care nu au fost distribuite deloc teste și în care elevii, părinții și profesorii așteaptă o explicație”.

Aceștia cer Ministerului Sănătății „o analiză onestă a concludenței testelor rapide pe bază de salivă distribuite în școli, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR”. Asta după ce ministrul Alexandru Rafila s-a declarat surprins azi, la Guvern, de cât de multe teste fals-pozitive au fost înregistrate, dând vina pe părinți pentru posibilele erori – „sincer să fiu, într-adevăr, pentru mine e surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înțeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înțeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obișnuința de a lucra cu aceste teste și chiar de a le interpreta”, a declarat ministrul Sănătății.

Actualizarea procedurii din instrucțiunea MS de testare

„Este absolut necesară actualizarea și clarificarea procedurii de testare stabilite prin instrucțiunea Ministerului Sănătății, astfel încât să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum și responsabilitatea cu privire la asamblarea kiturilor, pentru care nimeni nu poate garanta că se desfășoară în condiții optime în toate situațiile”, mai scriu elevii în documentul citat.

Reamintim că Ministerul Educației a solicitat, iar CNSU a aprobat achiziția a 70 de milioane de teste de antigen rapide din probe de salivă, necesare pentru 3,2 milioane de persoane, timp de 11 săptămâni pentru o testare de 2 ori pe săptămână. Achiziția a fost făcută de ONAC, iar o parte din primul lor, respectiv 6,5 milioane de teste, ar fi fost livrate în săptămâna 22-26 noiembrie de IGSU, din subordinea Ministerului de Interne, contractorul și plătitorul contractelor de vânzare a testelor.

Redăm comunicatul CNE integral:

„Testare cu surle și trâmbițe, dar fără continuitate!

După ce cu toții am așteptat achiziționarea și distribuirea în unitățile de învățământ a celor 70 de milioane de teste non-invazive pentru depistarea COVID-19, ne lovim în continuare de impedimente și inconsecvență în măsuri. Miercuri seara, a fost făcută publică o adresă trimisă de Ministerul Educației către Ministerul Sănătății, prin care notifică insuficiența testelor care au ajuns în teritoriu și imposibilitatea testării începând cu săptămâna următoare.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au declarat în repetate rânduri faptul că primul lot de teste, însemnând primele 10 milioane de bucăți, va fi livrat către inspectoratele școlare și către școli, dar și că întreaga achiziție este suficientă pentru a acoperi o lungă perioadă de timp. Deși acestea au fost așteptate nepermis de mult, după doar o primă tranșă distribuită în școli, se anunță, în spatele ușilor închise, faptul că stocul a fost epuizat sau că livrarea este, pentru un moment, insuficientă.

Mai mult de atât, Consiliul Național al Elevilor a fost sesizat cu privire la unități de învățământ din țară în care nu au fost distribuite deloc teste și în care elevii, părinții și profesorii așteaptă o explicație. De asemenea, nici până la acest moment nu există o procedură clară și uniformă de raportare a rezultatelor testelor rapide efectuate de elevi acasă, pentru care în cele mai multe situații responsabilitatea a fost pasată către elevi și către părinții lor.

Consiliul Național al Elevilor se declară consternat de o astfel de situație care denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităților și solicită remedierea problemei în regim de urgență, astfel încât testarea elevilor pentru perioada imediat următoare să nu fie în niciun fel periclitată. În același timp, solicităm Ministerului Sănătății o analiză onestă a concludenței testelor rapide pe bază de salivă distribuite în școli, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR.

Totodată, este absolut necesară actualizarea și clarificarea procedurii de testare stabilite prin instrucțiunea Ministerului Sănătății, astfel încât să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum și responsabilitatea cu privire la asamblarea kiturilor, pentru care nimeni nu poate garanta că se desfășoară în condiții optime în toate situațiile.

„După îndelungi săptămâni de așteptare, au sosit testele rapide în școli, au fost asamblate de persoane care nu au asemenea atribuții și, în final, au ajuns la elevi, pentru o scurtă perioadă de timp! Testarea reprezintă un act indispensabil pentru menținerea școlilor deschise cu prezență fizică pentru cât mai multă vreme și este impardonabil să ne lovim de asemenea situații la nici o săptămână de la debutul demersului. Solicităm cu fermitate remedierea situației în regim de urgență!”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

Exit mobile version