Programul olimpiadei județene de Geografie, desfășurată pe 17 martie, potrivit calendarului olimpiadelor școlare 2024, se întinde pe toată ziua de duminică, la decizia secretarului de stat Florian Lixandru, printr-o adresă trimisă inspectoratelor școlare, obținută de Edupedu.ro. Toți elevii de clasa a VIII-a din țară merg după-amiaza la probă de la ora 13:00, pentru că „am avut o solicitare a unui părinte al cărui copil s-a calificat și la Informatică și la Geografie”, spune Florian Lixandru pentru Edupedu.ro. Măsura a fost luată cu 6 zile înainte de olimpiadă și printr-un document fără valoare normativă – o adresă administrativă.
În adresă, care poate fi consultată mai jos în articol, nu este oferită nicio justificare, ci doar anunțat programul după care sute de elevi și profesori vor participa la olimpiadă.
Situația este unică, deocamdată, nemaiexistând în istoria recentă vreo scindare pe clase în părți ale zilei pentru aceeași olimpiadă, potrivit profesorilor consultați de Edupedu.ro, care spun că ziua de duminică ar urma să se încheie cu corectarea lucrărilor la Geografie și mai târziu în noapte decât de obicei. [editare ulterioară]
- Contactat de Edupedu.ro pentru mai multe precizări, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Florian Lixandru a declarat: „Este scris undeva că proba trebuie să se țină la prima oră?” – detalii mai jos în articol.
Conform calendarului olimpiadelor școlare, duminică mai sunt olimpiadele județene de Informatică și de Biologie. Acestea nu sunt decalate pe ore în vreun fel pentru a putea participa mai mulți elevi – singura modificare este la Geografie, prevăzută de adresă, și doar pentru elevii de la o clasă – a VIII-a, nu pentru toată competiția.
- Au existat în anii anteriori puține cazuri de începere a olimpiadelor dimineața și după-amiază, când acestea s-au suprapus, însă nu de separare a orelor de început pe clase. De exemplu, în 2018, elevii din județul Prahova au putut merge la olimpiada de Limba română și apoi după-amiază la olimpiada de Chimie.
Potrivit adresei – foto document mai jos în articol – „etapa județeană/a sectoarelor municipiului București a olimpiadei de geografie se va desfășura în ziua de duminică, 17 martie 2024, începând cu ora 09:00, pentru clasele IX-XII și începând cu ora 13:00 pentru clasa a VIII-a”.
În adresă se mai arată că „subiectele de concurs și baremele de corectare și notare sunt unice și vor fi transmise de la Ministerul Educației – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație după cum urmează:
- la ora 07.30, pentru clasele IX-XII
- la ora 11.30 pentru clasa a VIII-a, conform Procedurii privind transferul/preluarea arhivelor de subiecte pentru olimpiadele școlare, în anul școlar 2022-2023, nr. 157/31.01.2023, elaborată de CNPEE”.
Contactat de Edupedu.ro pentru un punct de vedere legat de această situație unică în care doar elevii din țară de la o anumită clasă încep de la o oră diferită olimpiada, față de ceilalți care încep de dimineață ca de obicei, secretarul de stat Florian Lixandru a declarat că decizia a fost luată „pentru a asigura accesul copiilor calificați la mai multe olimpiade, etapa județeană, care se suprapun în aceeași zi. Am avut o solicitare a unui părinte al cărui copil s-a calificat și la Informatică și la Geografie. Încercăm pe cât posibil să asigurăm accesul elevilor la toate olimpiadele la care s-au calificat la etape superioare”.
Întrebat dacă pentru un singur elev a hotărât să schimbe ora de începere a probei pentru toți elevii din țară de la aceeași clasă, Lixandru a răspuns:
- „Are importanță numărul? Am spus că încercăm să răspundem tuturor solicitărilor. Da, și un copil contează. Mi se pare tendențios pusă întrebarea…”
„Nu este prima dată când pentru unele discipline s-a susținut proba la prânz. Este scris undeva că proba trebuie să se țină la prima oră? În calendar este prevăzută data probei”, a continuat Lixandru, la întrebarea jurnalistului dacă această acțiune este uzuală și dacă a mai luat astfel de decizii și pentru alte olimpiade.
FOTO DOCUMENT Adresa 26.384 a ME din 11 martie 2024:
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.