Modificare peste noapte la Olimpiada Națională de Geografie, etapa județeană de duminică, 17 martie: doar elevii de clasa a VIII-a din toată țara vor da concursul de la ora 13:00, în timp ce toate clasele celelalte susțin proba scrisă dimineața / Lixandru, ME: Am avut o solicitare a unui părinte

11.376 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Programul olimpiadei județene de Geografie, desfășurată pe 17 martie, potrivit calendarului olimpiadelor școlare 2024, se întinde pe toată ziua de duminică, la decizia secretarului de stat Florian Lixandru, printr-o adresă trimisă inspectoratelor școlare, obținută de Edupedu.ro. Toți elevii de clasa a VIII-a din țară merg după-amiaza la probă de la ora 13:00, pentru că „am avut o solicitare a unui părinte al cărui copil s-a calificat și la Informatică și la Geografie”, spune Florian Lixandru pentru Edupedu.ro. Măsura a fost luată cu 6 zile înainte de olimpiadă și printr-un document fără valoare normativă – o adresă administrativă.

În adresă, care poate fi consultată mai jos în articol, nu este oferită nicio justificare, ci doar anunțat programul după care sute de elevi și profesori vor participa la olimpiadă.

Situația este unică, deocamdată, nemaiexistând în istoria recentă vreo scindare pe clase în părți ale zilei pentru aceeași olimpiadă, potrivit profesorilor consultați de Edupedu.ro, care spun că ziua de duminică ar urma să se încheie cu corectarea lucrărilor la Geografie și mai târziu în noapte decât de obicei. [editare ulterioară]

  • Contactat de Edupedu.ro pentru mai multe precizări, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Florian Lixandru a declarat: „Este scris undeva că proba trebuie să se țină la prima oră?” – detalii mai jos în articol.

Conform calendarului olimpiadelor școlare, duminică mai sunt olimpiadele județene de Informatică și de Biologie. Acestea nu sunt decalate pe ore în vreun fel pentru a putea participa mai mulți elevi – singura modificare este la Geografie, prevăzută de adresă, și doar pentru elevii de la o clasă – a VIII-a, nu pentru toată competiția.

  • Au existat în anii anteriori puține cazuri de începere a olimpiadelor dimineața și după-amiază, când acestea s-au suprapus, însă nu de separare a orelor de început pe clase. De exemplu, în 2018, elevii din județul Prahova au putut merge la olimpiada de Limba română și apoi după-amiază la olimpiada de Chimie.

Potrivit adresei – foto document mai jos în articol – „etapa județeană/a sectoarelor municipiului București a olimpiadei de geografie se va desfășura în ziua de duminică, 17 martie 2024, începând cu ora 09:00, pentru clasele IX-XII și începând cu ora 13:00 pentru clasa a VIII-a”.

În adresă se mai arată că „subiectele de concurs și baremele de corectare și notare sunt unice și vor fi transmise de la Ministerul Educației – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație după cum urmează:

  • la ora 07.30, pentru clasele IX-XII
  • la ora 11.30 pentru clasa a VIII-a, conform Procedurii privind transferul/preluarea arhivelor de subiecte pentru olimpiadele școlare, în anul școlar 2022-2023, nr. 157/31.01.2023, elaborată de CNPEE”.

Contactat de Edupedu.ro pentru un punct de vedere legat de această situație unică în care doar elevii din țară de la o anumită clasă încep de la o oră diferită olimpiada, față de ceilalți care încep de dimineață ca de obicei, secretarul de stat Florian Lixandru a declarat că decizia a fost luată „pentru a asigura accesul copiilor calificați la mai multe olimpiade, etapa județeană, care se suprapun în aceeași zi. Am avut o solicitare a unui părinte al cărui copil s-a calificat și la Informatică și la Geografie. Încercăm pe cât posibil să asigurăm accesul elevilor la toate olimpiadele la care s-au calificat la etape superioare”.

Întrebat dacă pentru un singur elev a hotărât să schimbe ora de începere a probei pentru toți elevii din țară de la aceeași clasă, Lixandru a răspuns:

  • „Are importanță numărul? Am spus că încercăm să răspundem tuturor solicitărilor. Da, și un copil contează. Mi se pare tendențios pusă întrebarea…”

„Nu este prima dată când pentru unele discipline s-a susținut proba la prânz. Este scris undeva că proba trebuie să se țină la prima oră? În calendar este prevăzută data probei”, a continuat Lixandru, la întrebarea jurnalistului dacă această acțiune este uzuală și dacă a mai luat astfel de decizii și pentru alte olimpiade.

FOTO DOCUMENT Adresa 26.384 a ME din 11 martie 2024:

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENTE Regulamentele actualizate pentru Concursul național de Geografie „Terra” 2024, Olimpiada națională de profil și pentru Olimpiada „Științele pământului”, publicate de Ministerul Educației
BREAKING Toți elevii de clasele primare, tăiați de Ministerul Educației de la olimpiadele școlare județene prin mesaje transmise inspectorilor, după ce în ultimii ani au putut participa – surse / Cei mai mulți elevi au susținut deja etapele pe școală și locale
Acces limitat la olimpiadele școlare în Arad. Inspectoratul școlar a impus număr de elevi care să se califice la etapa pe județ și o listă de școli care să primească locuri în plus – cazul olimpiadei de română

15 comments
  1. Nu e prima dată când se suprapun 2 olimpiade la nivel județean și sunt sigură că nu este prima adresă în acest sens pe care a primit-o ministerul. Aceste suprapuneri sunt de ani de zile, iar copiilor li s-a explicat că trebuie să aleagă, pentru că asta este situația și nu se poate schimba.
    Ceea ce este bine este faptul că s-a creat precedentul și stim că, de acum încolo, fiecare părinte poate solicita modificarea orei unei anumite olimpiade dacă al său copil dorește să meargă la mai multe care se desfășoară în aceeași zi, iar ministerul ar trebui să o accepte.
    Chiar sunt curioasă cum va proceda ministerul pe viitor, dat fiind faptul ca a deschis cutia Pandorei.

  2. Aberant! Vă dați seama cate sute de profesori din comisiile județele vor sta toată duminica in centrele de concurs? Cum dai peste cap programul miilor de elevi de clasa a VIII-a pentru un singur copil cu părinte sus-pus? Penibilă situație, jenant răspunsul acestui secretar de stat. Rușine!

  3. Aștept cu nerăbdare olimpiada online! Duminica nu mai este sfântă, este obedienta și comunistă. Trăiască părinții!!!

  4. Buna ziua,

    Multe ciudățenii se întâmplă la Olimpiade .Reducerea numărului copiilor participanți, contestatitiile- la limba română- se depun cu prezenta fizica a părintelui și copilului între ora 12-14 ! O aberație. De ce? Presupunem ca cei doi parinti sunt profesori și au ore, plus copilul care trebuie sa plece de la școală, cu alte cuvinte intr-o era digitala ,trebuie sa alergi sau sa chiulește sa faci contestatie .Neplata burselor copiilor premiați la olimpiada faza națională!? Adică fac economii cu banii copiilor.Inimaginabil!

  5. E foarte frumos cum promoveaza romania educatie si ii incurajeaza pe elevi sa performeze. Cum pentru UN elev s-a modificat programul olimpiadei, dar pentru cele 23 de judete ce au avut vacanta in perioada in care a fost olimpiada de lungvistica nu s-a facut nicio schimbare…curios totusi cum in anul precedent, cand situatia era neprielnica pentru bucuresti, s-a modificat data olimpiadei astfel incat sa nu pice in vacanta lor…

  6. Si care este problema? De ce trebuie sa fim mereu critici la o decizie care permite unuia sau mai multor copii (chiar daca un nr foarte restrans) sa participe la olimpiade la 2 materii la care s-a pregatit? Nu ne plangem noi mereu ca ministerul nu asculta cererile societatii civile/parintilor? Dl Lixandru a luat o decizie in interesul invatamantului si al performantei. La fel a procedat si atunci cand a decalat (asumandu-si o erata) olimpiadele de fizica si lb romana permitand atator copii f buni sa participe la ambele. A acorda sansa la performanta chiar si unui singur copil in loc sa ii “omoram” aspiratiile este o mare realizare pe care putini o inteleg si o pretuiesc. Sa fim mai putin hateri si mai mult “oameni” nu ar strica! PS. Nu sunt parintele acelui copil 😉

    1. Adevarat ! Sa se mai tina cont și de elevii de performanta, cu abilități inalte, nu numai de cei mediocri. Ministerul Invatamantului a greșit suficient de mult anul acesta si cu legea burselor de 30% din fiecare clasa stimulând-i inclusiv pe cei cu medii sub nota 5 (chiar și de 1,43 ! lucru ABERANT) și nu a remediat printr-o OUG, deși s-ar fi putut (dar fiind an electoral, s-a lăsat asa; cine va plăti bursele acordate pe nedrept ?!!…). Meritul a ajuns acum “remedial”. Se dau burse de MERIT pt neinvatare, pt ca copiii sa isi ridice nivelul scolar și nu pt a le recompensa performanta. O bătaie de joc la adresa celor cu adevărat buni…Ar fi de ras dacă nu ar fi de plans situația în care este sistemul de învățământ…

    2. Este curios pentru ca si eu am copii care se califica la mai multe olimpiade judetene, care sunt in aceeasi zi si se suprapun, iar raspunsul primit de la inspectorat a fost ca un copil nu poate face performanta in mai multe domenii, trebuie sa aleaga.
      Nici macar centrele de excelenta nu modifica orele care se suprapun pentru 1-2 copii.
      Nu sunt chiar atat de rare cazurile cand un copil se califica la judeteana la mai multe materii.

  7. Corect ar fi ca luni sa se faca corectarea lucrarilor!
    Profesorii corecteaza si supravegheaza neplatiti si obligati!Dar acest lucru nu il stie nimeni.

    1. In cazul în care ești solicitat să muncești în weekend poți să îți ceri o zi liberă
      Eu asa știu. E bine sa va interesați

    2. Mai lăsați-o cu plata…Sunteți arhi bineplatiti pt cati analfabeti functionali scoateți pe banda rulanta…Jocul de-a scoala. Sunt putini cei care merita sa fie profesori cu adevărat în sistem !

  8. Ar fi interesant de aflat numele părinților… probabil un nume “cu greutate”. Întotdeauna când au fost situații de genul acesta, elevul și-a ales la ce probă merge…

  9. superb! deci pentru UN părinte,schimbam tot…
    Se aud aplauzele din tribune?!:))
    Tara asta e zilnic surprinzătoare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul premier și ministru al Educației din Franța, Gabriel Attal, și-a lansat o asociație-hub pentru lupta contra hărțuirii în școli, care va forma profesori și va consilia elevii afectați de bullying

Fostul premier și ministru al Educației din Franța, Gabriel Attal, a anunțat lansarea unei noi asociații, „Faire Face”, dedicată combaterii hărțuirii în școli, potrivit FranceInfo. Aceasta are scopul de a…
Vezi articolul

VIDEO „Ce conține vaccinul? Să nu mai fiu tristă, să nu mai fie școala online. Vaccinul înseamnă să mă bucur de copilărie” – mesajul unui copil în campania de comunicare privind importanța vaccinării pentru revenirea la normalitate și la școala fizică

Revenirea la normalitate înseamnă întoarcerea la școala fizică, pe terenul de joacă împreună cu colegii și în sălile de clasă fără mască. Este mesajul transmis de o elevă în cadrul…
Vezi articolul