Modificare în timp record a proiectului de lege a Educației. Ministrul Cîmpeanu anunță că acceptă criticile elevilor care au sesizat în urmă cu o oră că nu mai erau reprezentați în consiliile școlilor

4.242 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministerul Educației a răspuns într-un timp foarte scurt cererii Consiliul Național al Elevilor care reclama într-un comunicat de presă faptul că elevii nu sunt consultați și nu au drept de vot în consiliile de administrație ale școlilor, prin proiectul de lege al Educației în Învățământul Preuniversitar.
  • Până în data de 24 august proiectele celor 2 legi ale Educației privind Învățământul Preuniversitar și cel Superior sunt în dezbatere publică, și ministerul așteaptă propuneri de la societatea civilă pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro.
  • După această etapă vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ.

După ce în urmă cu puțin timp, Consiliul Național al Elevilor a semnalat într-un comunicat faptul că în noul proiect al legii Educației privind Învățământul Preuniversitar elevii nu mai au drept de vot în consiliile de administrație ale școlilor și astfel nu mai pot fi reprezentați, ministerul Educației a înregistrat propunerile elevilor și a precizat că va modifica textul proiectului de lege luând în calcul cererile elevilor.

“Ministerul Educației a înregistrat în procesul de consultare propunerile elevilor formulate prin Consiliul Național al Elevilor. Întrucât aceste propuneri se constituie într-un aport important pentru calitatea proiectului Legii Învățământului Preuniversitar, acestea au fost deja acceptate și asumate de către Ministerul Educației. Mulțumim pentru propunerile constructive formulate și reiterăm deplina disponibilitate de dialog a Ministerului Educației în vederea susținerii interesului superior al elevului”, spune Sorin Cîmpeanu.

La 2 zile după lansarea în dezbatere publică a legilor Educației, Consiliul Național al Elevilor a criticat faptul că “reprezentanții elevilor aleși prin vot direct de către colegii lor nu mai sunt menționați ca având drept de vot în consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar. De asemenea, principiul consultării elevilor în luarea deciziilor majore din sistemul de educație nu a mai fost preluat în noul pachet legislativ. Elevii reprezentanți atrag atenția asupra faptului că elevul, prin prisma calității sale, este beneficiarul direct al actului educațional, iar orice decizie care se ia în sistem ar trebui să respecte interesul superior al acestuia.

Cum altfel am putea să ne asigurăm de respectarea acestui principiu asumat de multă vreme la nivelul sistemului dacă nu prin promovarea implicării active a tinerilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc în mod direct? (…) De asemenea, principiul consultării elevilor în luarea deciziilor majore din sistemul de educație nu a mai fost preluat în noul pachet legislativ”, se arată în comunicatul reprezentanților elevilor.

Răspunsul ministerului Educației:

2 comments
  1. Așteptăm si modificarea prin eliminarea art. care crează segregare si discriminare ,,respectiv admiterea” la colegiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul notelor greșite la Evaluarea Națională continuă să crească și “se perpetuează un fenomen periculos”, afirmă Consiliul Elevilor: Ministerul să asigure verificarea corespunzătoare a lucrărilor

“Se perpetuează un fenomen periculos, în care, spre exemplu, lucrările nu sunt corectate în mod obiectiv de ambii profesori evaluatori, ci doar de unul, urmând ca cel de-al doilea să…
Vezi articolul

Posibila eliminare a specializării de învățător, prevăzută în proiectul legilor educației, este criticată de mai multe asociații ale elevilor: „Solicităm Ministerului Educației să instituie reforme care să vină cu adevărat în sprijinul elevilor și al cadrelor didactic”

Eliminarea posibilității ca liceele pedagogice să formeze învățători este criticată de mai multe asociații ale elevilor, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „Considerăm că prin eliminarea acestei specializări, calitatea învățământului…
Vezi articolul

15 februarie, Ziua Națională a Lecturii. Ligia Deca recomandă profesorilor aceleași activități de promovare a lecturii ca în 2023, însă pe tot parcursul lunii februarie: cluburi de lectură, întâlniri cu scriitori, vizite la bibliotecă

Ministrul Educației, Ligia Deca, recomandă profesorilor să organizeze activități de promovare a lecturii în rândul elevilor pe toată durata lunii februarie, în contextul Zilei Naționale a Lecturii, de pe 15…
Vezi articolul