Școlile din România au acum o ocazie unică de a obține, prin PNRR, finanțări pentru dotarea sălilor de clasă din școli cu echipamente digitale. Numai în prima parte a acestui an, au fost aprobate 1.120 de proiecte în valoare de peste 420 de milioane de lei, pentru dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor. Au fost aprobate și 2.538 de proiecte depuse de autoritățile locale, cu un buget total solicitat de peste 1 miliard de euro, pentru dotarea cu mobilier a 75.000 de săli de clasă și cu echipamente IT a 3.600 de școli.
Proiectul SMARTEdu 2023 are scopul de a prezenta modele de clase digitale și laboratoare inteligente reprezentanților instituțiilor de învățământ preuniversitar și ai UAT-urilor ce vor implementa astfel de proiecte. Aceștia vor afla amănunte despre cele mai noi soluții digitale pentru educație și vor putea face alegeri informate. SMARTEdu 2023 este un proiect demarat de CG&GC HiTech Solutions.
SMARTEdu 2023, soluția pentru alegeri informate și testate
Evenimentul SMARTEdu 2023 este organizat în format fizic pe 5 iulie 2023, în Oradea, la sala de evenimente Armonia Venue, începând cu ora 09:00.
Sunt invitați să participe reprezentanți ai liceelor și ai unităților administrativ-teritoriale cărora le vor fi prezentate modele de bune practici, studii de caz și demo-uri de utilizare la clasă a celor mai recente echipamente digitale disponibile pe piață. Va fi explorat modul în care aceste modele pot fi personalizate și adaptate la nevoile și resursele fiecărei instituții de învățământ.
Vor avea loc mai multe workshop-uri interactive susținute de specialiști în domeniul educației și al tehnologiilor specifice și de furnizori de soluții digitale. Astfel, participanții pot să aleagă între Sala Samsung SEED, două concepte SmartLab și Clasa digitalizată. În cadrul acestor workshop-uri se va discuta, printre altele, despre utilizarea platformei Minecraft for Education într-un laborator inteligent, despre instrumentele necesare profesorilor pentru a crea și implementa lecții digitale captivante și eficiente ori despre robotică.
”Adaptarea școlii la educația digitală: Descoperirea sinergiei dintre cunoștințele de specialitate, abilitățile pedagogice și tehnologie prin Modelul TPACK” – este tema unui alt workshop organizat în cadrul SMARTEdu 2023. De asemenea, în cadrul unui atelier va fi prezentat un ghid practic de realizare a formularului de aplicare în vederea obținerii acreditării Erasmus.
De ce este importantă participarea la SMARTEdu 2023
SMARTEdu 2023 oferă o oportunitate unică pentru analiza opțiunilor de clase digitalizate, laboratoare de informatică, laboratoare digitale, a inovațiilor în domeniul educației digitale și a noilor metode de predare care să integreze aceste soluții digitale.
Pe lângă acestea, profesorii și directorii de școli vor beneficia de instruire pentru utilizarea și integrarea echipamentelor digitale în cadrul procesului de predare-învățare-evaluare. Participanții la eveniment vor avea ocazia să interacționeze cu alți profesioniști din domeniul educației, cu care să facă schimb de experiențe și bune practici.
La rândul lor, reprezentanții UAT-urilor vor avea posibilitatea dea cunoaște în detaliu modele și soluții digitale integrate de clase digitalizate și laboratoare de informatică.
Pentru a participa la SMARTEdu 2023 este necesară înregistrarea prealabilă, care se poate face accesând linkul următor – https://cg-hitech.ro/smart-edu-2023/
Samsung Electronics Romania este partener al evenimentului și susține și astfel Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.
Pe lângă de dotarea centrelor educaționale din București, Bacău, Oradea și Timișoara cu cele mai noi tehnologii digitale și interactive, inclusiv cu soluții pentru predare la distanță, programul sprijină accesul la educație, cu accent pe grupurile vulnerabile pentru educație incluzivă de calitate.Prin proiectul SEED se dorește ca școlile din România să folosească noile soluții de digitalizare pentru a se dezvolta și pentru a combate părăsirea timpurie a școlii.
Informații despre programul Samsung SEED regăsiți aici și la SEED Educatie Digitala pentru Romania.