Model de declarație pe propria răspundere pentru deducerea personală suplimentară acordată părinților angajați în 2023 – document

388.303 vizualizări
Foto: captură – model de cerere
Deducerea personală suplimentară pentru părinții care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora, se acordă începând din ianuarie 2023, potrivit Ordonanței nr. 16 din 15 iulie 2022. Pentru ca părinții să beneficieze de deducerea personală suplimentară, copiii trebuie să fie înscriși într-o unitate de învățământ, adică la creșă, grădiniță sau școală. În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, atunci deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți. Părintele trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere la angajator.

Modelul de declarație pe propria răspundere a fost publicat pe grupul de Facebook “Grupul personalului auxiliar“. Părinții au de completat următoarele câmpuri:

  • numele și prenumele părintelui;
  • adresa de domiciliu;
  • CNP-ul părintelui;
  • numele și prenumele copilului;
  • data nașterii a copilului;
  • CNP-ul copilului;

Potrivit documentului, la declarația pe propria răspundere vor fi anexate următoarele: copia de pe cartea de identitate a angajatului, copia de pe certificatul de naștere al copilului și adeverința de la unitatea de învățământ unde este înscris copilul.

Ordonanța Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 a modificat Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prevederile referitoare la deducerea personală suplimentară au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Articolul 77 din Ordonanța menționată mai sus se modifică astfel:

„(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salariiindiferent de nivelul acestora.

Ce se întâmplă dacă părintele desfășoară activitatea la mai mulți angajatori

Dacă părintele lucrează pentru mai mulți angajatori, acesta are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

„(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.”


68 comments
  1. “renunt la dreptul meu de a face opozitie in orice mod”, este introdus intentionat vag acest lucru.. daca se refera la actul de fata sau la deciziile voastre in ceea ce priveste educatia copiilor vostri.. fiti cu luare atentie, parinti, ceea ce semnati!

  2. Rubrica de la final, despre proteția datelor, contravine însăși legislatiei privind protectia datelor. Baza legala nu este consimtamantul, este chiar actul normativ care reglementeaza prelucrarea, deci lit c,c si e , art. 6 , RGPD…

    1. Este incredibil ca dupa 7 ani de la intrarea in vigoare a GDPR inca mai gasim asemenea prostii. Consimtamant de la angajati, renuntarea la drepturile din regulament…..minunat NOT!!!

  3. Buna ziua,
    Cineva se gandeste la faptul ca pentru 10 lei castigati de parinte este nevoie de munca scolilor pentru eliberarea adeverintelor,de o declaratie a parintelui prin care spune acelasi lucru.Deci practic se confirma de doua ori ca este copilul la scoala,gradinita,etc.Pe langa asta trebuie atasata copie dupa buletinul parintelui,copie dupa certificatul de nastere al copilului,documente care se afla la dosarul de personal al angajatului.Pentru ce atata risipa de munca ,hartie. Declaratia pe propria raspundere este suficienta.Ingrosam dosarele de personal si punem povara pe institutiile de invatamant care sunt asaltate sa elibereze adeverinte.

  4. e clar ca e praf in in ochi,de ce nu spuneti ca e vorba de 10 lei?
    Ce mai stiti voi sa mintiti,dar sa mai desteptat omul.
    Sa va fie rusine…

  5. Baiatul meu e in clasa a XII si are 19 ani. De ce sa nu primesc deducere daca este elev ?
    Am si o fata la facultate. Pentru ea nu primesc deducere ?

  6. 100 de lei de copil adică daca ai 5copii îți va adauga 500 de lei ,tot din banii noștrii ne da ca la salariu oprește atâta pt sănătate și altele

    1. Ai inteles gresit. Daca ai 5 copii si muncesti, ti se deduce din impozit 500 de lei, adica dupa ce ai facut 5 copii de CI, 5 declaratii pe proprie raspundere si ai obtinut 5 adeverinte de elev pentru copii, primesti 50 ron in plus la salariu. Nimeni din cei cu care am vorbit nu vrea sa se oboseasca sa faca toata hartsogariaia asta pentru 10 lei/luna

  7. 100 de lei de copil adică daca ai 5copii îți va adauga 500 de lei ,tot din banii noștrii ne da ca la salariu oprește atâta pt sănătate și altele

    1. cică ptr persoane până în 26 ani ! bravoo …că cine are peste 26 nu mai e egal că cel până în 26. mda

  8. Mai bine sai luați voi leșinaților , sa clarificat de mult ,voi sunteți cei prosti, nu noi .10 lei să vă ștergeți cu iei la cur prostavanilor ! Legile voastre sunt de rahat și voi duhniti ! Nu va mai înghit !

  9. e o masca ca sa nu ii cheme in razboi pe unii barbatii sau femei daca au copii. e o centralizare cumva.o prindere la sită sau direct la sursă – intelegeti voi ce zic…

    salariul in Venezuela e de 5 Eur/luna adica cinci euro… vedeti 10 ron e doar 2 euro, deci e ok in inflatii mari.

  10. 10 lei????? Bătaie de joc!!!!! Vai, ce s -au gândit “dragii” noștri guvernanți! Uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
    Atâta birocrație pentru 10 lei! Sa va fie Rușine!!

  11. De ce doar până la 18 ani??? Sunt copii care împlinesc 18 ani in clasa a XI-a …fără să fi repetat anul …Este cazul fiului meu…E o incorectitudine aici….

    1. Dar atunci cum rămâne cu copiii care împlinesc 18 ani după terminarea liceului cum e cazul copilului meu? Câteva luni nu primește deducerea pentru că nu mai este la școală. Măcar al dumneavoastră primește până la 18 ani.

  12. Pentru 10 lei atata birocratie? Si atata val vartej. Asta ca sa inchida gura cetatenilor.
    Dragi parinti este vorba de deducere suplimentara (o suma pentru care nu se calculeaza impozit pe venit 10%) adica 10 lei in plus la salariul net, iar firma se usureaza de o plata la stat tot de 10 lei. Nu mai scrieti aberatii.

  13. 10 lei?!!!!!!! mari neghiobi ,hoti guvernanti ,ei si-au pus 5 milioane la pensiile lor , populatiei praf in ochi ,noi suntem mai mari prosti ca ei ca ii lasam acolo ,sa facă ce vor !!!!!

  14. Se deduc din baza de impozitare câte 100 de lei pentru fiecare copil. Practic se câștigă în plus la salariu 10%x100 lei=10 lei/copil

    1. eu nu lucrez de loc avem doi copii la școală o fata grupa pregătitoare și clasa 1 dar eu nu lucrez și mai am un băiețel de 2 ani și 11 luni și trăim toți 5 dintr-un salariul

      1. Și cu cei de peste 18 ani ce facem?!Dacă ei urmează cursuri de zi la facultate,și nu pot munci,cum facem!?

  15. La salariul net se adauga 10 lei, întrucât impozitul se aplica bazei de impozitare din care se scade cei 100 lei. (Deducere suplimentară = sumă la care nu se aplică impozitul de 10 %)

  16. Sau deloc, cum este cazul unora dintre noi în care doamna secretar ne cearta si ne spune sa nu mai trimitem aceste hartii deoarece nu este modificat Edusalul si nu poate opera…..

  17. Adică e 10 lei pt copilul minor? Iar cei majori care se afla tot în întreținerea părinților, studenți fiind, nu beneficiază, în condițiile în care s-au scumpit biletele de tren..
    Cei care fac aceste minunate texte sa le și dea interpretate, nu sa spună ca li se dau părinților la salariu 100 lei pt ca este o minciuna. Oamenii nu mai au timpul și nici răbdarea necesara sa stea sa facă comentariu pe text.

  18. Ce se întâmplă dacă părinții sunt divorțați și au custodie comuna? pot avea deducere ambii părinți?
    Mulțumesc.

    1. Intrati dumneavoastră și scoateți copii de la el.. Cu hotararea judecătorească, copii sunt în grija dumneavoastră nu a lui. Sunt în aceeași situație.

  19. Eu am în întreținere pe fiica mea de 35 de ani ,cu handicap accentuat ,mi-am crescut copiii fără facilitatile de azi ,nu inteleg de ce se întâmplă asemenea mizerii de legi ,în condițiile astea copilul meu mi se pare că nu beneficiază de acel ajutor ptr energie ptr că acești oameni nu există decât prin acel 5alon de pensie de 275 d3 ron +alocația de 100 de ron lunar !Cum e posibil așa ceva ???!!!!

    1. Ma intreb cine a făcut aceasta mirifica declarație. Este vb de OG nu de OUG asa cum scrie in declarație. OUG 16/2022 modifica o alta lege, mai exact 52/2003 🤣🤣. Se pare ca modificarea asta este o tâmpenie de la început pana la sf. Cum spune ai vb… 10 lei dai 10 lei face…

  20. Dar copia carnetului de elev, conform cu originalul si semnata de parinte in fata celui de la resurse umane, anexata la declaratie nu era suficient? Guvernantii chiar nu pot gandi cap-coada o modificare legislativa? pentru ce mai pui parintii pe drumuri si angajatii scolii sa faca astfel de documente? Mi se pare incredibil. In loc sa simplificam lucrurile, noi le complicam si mai mult.

  21. Din ce înțeleg eu, este suplimentar deducerii personale.
    Deci dacă am 2 copii primesc 200 lei ,neimpozabil în plus la salariu?

  22. Nu se plătește impozit pentru 100 de lei aferentă unui copil. practic aceasta înseamnă 10 lei in plus pentru fiecare copil. Avantajul este că nu se mai ține cont de smarimea salariului.

  23. Oare merita toata tevatura ca sa primesti 10 lei in plus la salar ? Parintii inteleg ca e vorba de o deducere suplimentara la baza de impozitare si nu marire la salarul brut ?

    1. Nu dau nimic nimănui! Este o deducere fiscală pentru a mai ușura firmele de plata la stat. Dacă ești autonom câștigi, fiindcă îți poți reduce cheltuile cu salariul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O școală particulară pune la dispoziția tuturor școlilor din România, gratuit, materiale de comunicare și planificare a învățării la distanță, în contextul pandemiei de COVID-19

Școala internațională bilingvă, cu dublă acreditare, românească și britanică, Avenor College, pune la dispoziția celorlalte școli di nRomânia, private sau publice, atât materialele de comunicare cât și planul de gestionare…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan: Doamne ajută și să ajute bunul Dumnezeu ca în 10 ani să vorbim despre visul care astăzi este doar un vis – că România este în câteva domenii cheie în top 10 mondial / Premiile acordate în cadrul Galei Cercetării Românești

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, prezent marți, 27 februarie, la Gala Cercetării Românești, a spus că speră ca în 10 ani țara noastră să fie în top 10…
Vezi articolul