Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu solicită ca profesorii de nivel gimnazial și primar, din fiecare unitate școlară, să se înscrie și să parcurgă programul de instruire online MATE, potrivit unei informări. Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare să asigure participarea profesorilor din învățământul primar și gimnazial la cursul online MATE, până la data de 31 martie. Durata cursului este de 20 de are, adică echivalentul a 5 credite profesionale transferabile, a anunțat Ministerul. Amintim că acest program vizează 45.000 de persoane care lucrează în sistemul de învățământ, conform Ministerului Educației.
- Toate unitățile de învățământ care au clase primare și gimnaziale vor utiliza modulul informatic MATE, pentru identificarea copiilor în risc de a părăsi școala, potrivit unui ordin publicate în Monitorul Oficial.
- Documentul trimis de Ministerul Educației este semnat de secretarul de stat Sorin Ion.
Informarea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu:
„Având în vedere adresa ME Nr.25944/07.03.2023 referitoare la participarea personalului didactic la programul de instruire online MATE (5 credite), vă rugăm:
– să mobilizați cadrele didactice de nivel gimnazial și primar, din fiecare unitate școlară, să se înscrie și să parcurgă Programul de instruire online MATE;
– să mobilizați cadrele didactice care s-au înscris deja și au parcurs programul, să finalizeze cursul cu etapa de Evaluare finală (La nivelul județului Sibiu apare o diferență de peste 350 de cursanți care nu au finalizat programul)”, potrivit ISJ Sibiu.
În informarea Ministerului Educației sunt solicitate următoarele: „Vă solicităm să întreprindeți măsurile necesare pentru diseminarea informațiilor în toate unitățile de învățământ din județ/din municipiul București și să asigurați participarea personalului la programul de instruire online MATE, până la data de 31 martie 2023”.
Conform documentului trimis inspectoratelor școlare, „Pentru îndeplinirea țintei nr. 469, prevăzută în componența C15 – Educație a Planului Național de Redresare și Reziliență – PNRR, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reformă, facilitează, pentru personalul din unitățile de învățământ, participarea la programul de instruire online asociat Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).”
După ce finalizează programul, profesorii vor obține un certificat și pe baza lui vor fi recunoscute cele 5 credite profesionale transferabile, potrivit Ministerului Educației: „Programul de instruire se încadrează în categoria programelor pentru abilitare funcțională, conform OME nr. 4224/2022, are o durată de 20 de ore și se finalizează cu eliberarea unui certificat”.
„Comisia pentru mentorat de didactic și formare în cariera didactică (CMDFCD) de la nivelul unității de învățământ în care este încadrat personalul tactic, în conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din OME nr. 4.224/2022, pe baza certificatului, recunoaște un număr de 5 (cinci) credite profesionale transferabile asociate programului.”
De menționat este că, în ianuarie, moment în care a fost făcut anunțul cursului de formare online pentru 45.000 de persoane care lucrează în învățământ, astfel încât aceștia să știe să folosească SIIIR, platforma de administrarea a întregului sistem de învățământ, și modulul informatic MATE, Ministerul Educației nu a transmis că acest curs are 5 credite profesionale transferabile. Acum, MATE a fost transformat într-un program de abilitate funcțională.
Iată ce prevede art. 53 din ordinul ministrului educației nr. 4.224/2022:
Art. 53 – „(1) Pentru programele pentru abilitare funcțională, recunoașterea și echivalarea în credite profesionale transferabile se realizează la solicitarea scrisă a cadrului didactic, la nivelul unității de învățământ în care acesta își desfășoară activitatea, prin Comisia pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică (CMDFCD).
(2) Pentru programele pentru abilitare funcțională, absolvite de către cadrele didactice, sunt recunoscute și echivalate la nivelul unității de învățământ, prin CMDFCD, potrivit unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei metodologii-cadru, un număr maxim de 15 credite profesionale transferabile, în cadrul perioadei legal prevăzute pentru acumularea de 90 de credite necesare îndeplinirii condiției de formare continuă de către un cadru didactic.”
Despre MATE
MATE (Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație) face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) care este primul proiect finanțat din PNRR, și care are o valoare de 543 milioane euro, nerambursabilă. MATE este un instrument dezvoltat și pilotat de Ministerul Educației cu sprijinul Băncii Mondiale și cu finanțare prin Instrumentul de asistență tehnică DG REFORM al Comisiei Europene.
Ordinul nr. 6.000 din 30 decembrie 2021 a aprobat Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE) și Metodologia de implementare și utilizare a modulului informatic MATE pentru prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii.
„Art. 3. — Toate unitățile de învățământ care au nivelurile de învățământ primar și/sau gimnazial vor utiliza modulul informatic MATE în scopul colectării datelor privind identificarea riscurilor de părăsire timpurie a școlii”.
Foto: © Kantver | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.