Sindicatele încasează aproximativ 20 de milioane de euro pe an de la profesorii membri în aceste organizații, în același moment în care cadrele didactice își primesc salariile pe card, potrivit fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu. Aceasta este miza afacerii cotizațiilor sindicale: încasarea fără niciun cost sau efort organizatoric din partea sindicatului a cotizației de maximum 1% din salariul brut de la fiecare profesor membru de sindicat.
Banii nu sunt strânși de sindicaliști, ci de către angajații școlii plătiți din bani publici să facă tranzacțiile salariale. Cei maximum 1% din salariul brut sunt virați direct în contul sindicatului, de pe statele de plată.
Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, într-un interviu acordat G4Media.ro, că va elimina cotizarea automată la sindicat.
- “Eu știu foarte bine că în 2011, parcă, a fost dată, era domnul Funeriu ministru, și acele cotizații nu au mai trecut automat”, a afirmat Cîțu, care a precizat: „Dacă cineva vrea să fie membru al unei organizații, trebuie să vedem dacă vrea să plătească, să facă efortul lunar să plătească”.
Într-un articol de opinie publicat în G4Media.ro la începutul săptămânii, Daniel Funeriu a explicat cum poate anula din nou premierul Florin Cîțu cotizațiile sindicale:
- Abrogarea (prin lege, nu OUG!) a Art. 24, alin 1 din Legea 62/2011
- Modificarea Art. 26 din Legea 62/2011, astfel încât să existe un control extern asupra activității financiare a sindicatelor
- Listarea patrimoniului tuturor sindicatelor din România
- Obligația liderilor sindicali de a depune declarația de avere
- Modificarea statelor de plată, cu eliminarea posibilității virării cotizațiilor sindicale
Ce prevede articolul 24, alin 1 din Legea 62/2011:
- “Articolul 24 (1) La cererea organizației sindicale și cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reține și vor vira sindicatului cotizația de sindicat pe statele lunare de plată.” (integral aici)
Ce prevede articolul 26 din Legea 62/2011:
- Articolul 26 (1) Controlul activității financiare proprii a organizațiilor sindicale se realizează prin comisia de cenzori, care funcționează potrivit statutului și legislației în vigoare.
- (2) Controlul asupra activității economice desfășurate de organizațiile sindicale, precum și asupra stabilirii și virării obligațiilor față de bugetul de stat și bugetele de asigurări sociale se realizează de către organele administrației de stat competente, potrivit legii.
Precedentul 2011. Ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani?
În doar 3 luni, sindicatele din educație au ajuns de la aproximativ 250.000 de cotizanți la doar 23.000 de persoane care cotizaseră, din totalul de 280.000 de profesori din preuniversitar de la acea vreme.
S-a întâmplat în 2011, când ministrul de atunci al Educației, Daniel Funeriu, împreună cu miniștrii Finanțelor și Internelor, au introdus printr-un ordin comun, în școli, un sistem informatic unitar de calcul al drepturilor salariale. EDUSAL nu a mai prevăzut, însă, așa cum făceau școlile până atunci, posibilitatea reținerii direct din salariile profesorilor a cotizațiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. (ratele la Casa de Ajutor Reciproc) sau a ratelor bancare (detalii aici)
Daniel Funeriu, despre istoria anulării procesului de colectare a cotizațiilor sindicale de către angajator:
- „Până la data de 1 noiembrie 2011 sindicatele din educație încasau 1% automat, adică direct din salariile tuturor profesorilor. Din salariul brut, 1% era virat în contul sindicatului. Am primit numeroase semnale din partea unor profesori cărora, în pofida absenței vreunei adeziuni la vreun sindicat, li se retrăgea în mod automat cotizația sindicală.
- Am inițiat și semnat ordinul 4576 din 2011 prin care cotizația de sindicat nu mai era colectată direct din salariu. Prin efectele acestui ordin, profesorii primeau salariul integral, urmând să decidă ei înșiși dacă plătesc sau nu cotizația către sindicate. La o lună de la intrare în vigoare a ordinului, numărul celor care mai cotizau la sindicate a scăzut la 7.9%, ceea ce înseamnă că mai bine de 9 din 10 profesori au renunțat la „serviciile“ sindicatului.
S-au întâmplat atunci, în spatele ușilor închise, patru lucruri:
a) lideri sindicali au venit la mine în birou și mi-au spus ”dacă ne dați banii înapoi ieșim în stradă și spunem că sunteți Spiru Haret 2 și că Legea educației pe care ați dat-o e genială”
b) am refuzat categoric și atunci am aflat și ați aflat din presă că sunt un analfabet, un impostor fără bacalaureat… care s-a pus să distrugă învățământul românesc
c) s-au făcut presiuni politice în PD-L ca să fiu schimbat din funcție: întrebați-i pe Emil Boc și pe Ioan Oltean dacă nu mă credeți
d) au fost inițiate acțiuni în instanță: civile și penale împotriva mea (toate pierdute de sindicate).
- în data de 29 mai 2012, la numai 14 zile de la instalarea în funcția de ministru interimar al educației, Liviu Marian Pop a semnat ordinul 4271/2012 prin care s-a revenit la situația în care sindicatele încasează 1% direct din salariul brut al cadrelor didactice. Ca secretar general al unui sindicat, Liviu Marian Pop fusese până atunci cel mai acerb critic al meu. Altfel spus, prima grijă a guvernului Ponta în 2012 a fost să dea banii înapoi sindicatelor din educație direct din salariile profesorilor, punând ministru un sindicalist care mă contestase violent. Iată dovada clară în virtutea căreia semnalez cârdășia dintre sindicate și PSD. Azi, acei 1% încasați de sindicate reprezintă aproximativ 20 de milioane de euro anual. A căror destinație nu este niciodată verificată de nicio autoritate.
- În 11 ianuarie 2016 este adăugat art. 24 la Legea 62/2011 prin care angajatorul este obligat să rețină cotizația direct de pe statele lunare de plată, la cererea sindicatului. Este, de ochii lumii, introdusă în articol sintagma ”cu acordul membrilor”, mizându-se pe faptul că puțini îndrăznesc să se opună. Și cum s-ar opune când știu că, fiind prezent în comisia de evaluare a profesorilor, sindicatul are la îndemână un asemenea mijloc de presiune de care, la un moment dat, poate depinde cariera lor lui profesională? Printre inițiatorii acestei legi (în dezbatere parlamentară din 2013) găsim nume sonore ale PSD, dar și ale PNL-ului de ieri și de azi: Ana Birchall, Liviu Marian Pop, Nelu Tătaru, Ben-Oni Ardelean, Victor Ciorbea.
- Un alt articol interesant al aceleiași legi (26, alin 1) spune ”Controlul activității financiare proprii a organizațiilor sindicale se realizează prin comisia de cenzori, care funcționează potrivit statutului și legislației în vigoare.”. Altfel spus, sindicatul se controlează pe sine din punct de vedere financiar, după ce statul, ca angajator, îi virează lunar 1% din salariile angajaților…
- În educație, liderii sindicali sunt degrevați de ore (vreo 170 de norme, adică echivalentul normelor din 17 școli cu 10 profesori fiecare) dar primesc salariul ca și cum ar fi la catedră (Art. 263. alin. 10 din Legea 1/2011, introdus în 2013). Intuiesc că situația e similară în alte domenii.
- Am afirmat recent că sindicatele sunt structuri cvasi-mafiote, ocazie cu care un sindicat din Iași m-a dat în judecată. În fața argumentelor mele –printre care și cererea formulată instanței de a ne pune la dispoziție lista patrimoniului sindical și veniturile liderilor sindicali– sindicatul a renunțat la cauză. Am aflat totuși că acel sindicat județean din educație avea cel puțin o agenție de voiaj, o instituție nebancară de credit (CAR) și un hotel. Nu îndrăznesc să mă gândesc ce patrimoniu gestionează liderii marilor confederații sindicale naționale și ce venituri au. Cred că am fi cu toții șocați dacă aceste date ar fi publice, căci pensiile speciale ni s-ar părea, probabil, ridicole.”