Mita în spitale este şi o problemă de educaţie, spune ministrul Sănătății. Rafila vrea să îi trimită pe medici și asistenți la cursuri pe această temă / „Trebuie să dezobişnuim lumea să facă acest lucru considerat în România tradiţional”

700 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că în ceea ce priveşte mita oferită în spitale există şi o problemă „de educaţie” şi, ca urmare, ar putea fi introduse cursuri în acest sens pentru medici şi asistenţi, scrie G4Media.ro.

„Mai multe categorii de personal medical sunt într-un fel sau altul beneficiarii acestor plăţi informale. Este clar că atunci trebuie să găsim o soluţie, inclusiv educaţională. (…) Eu cred că este şi o problemă de educaţie. Acesta este un prim lucru pe care putem să îl facem. Sper să existe deschidere şi la nivelul Colegiului Medicilor din România din acest punct de vedere să dezvoltăm şi aici o să avem nevoie de foarte mult suport să dezvoltăm o curriculă astfel încât toţi medicii, toţi asistenţii medicali periodic să poată să facă un curs de educaţie în acest sens.

Până la urmă, sunt nişte chestiuni de natură etică, morală prin faptul că un medic sau un asistent medical primeşte bani de la un pacient, (…) dincolo de fapta care este penală, discutabil penală”, a susţinut Rafila, la o dezbatere găzduită de Colegiul Medicilor din Bucureşti, scrie Agerpres.

În opinia sa, o altă problemă este că se creează discriminare în sensul că pacienţii care oferă mită sunt mai bine îngrijiţi decât cei care nu oferă.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

6 comments
  1. RASPUNS COMENTATORULUI ANONIM “PETRICA”
    “Chestia” cu necesitatea “stinsului usor-usor al generatiilor ceausiste” pentru ca sa dispara mita/ bacsisul/ ciubucul in mediul nostru spitalicesc de stat (pentru a putea spera ca vei fi tratat cum ar trebui de medici, infirmiere, asistente, etc.), este o gaselnita publicitara de toata jena pentru autor, dar si pentru redactie…. Si nu ar fi trebuit sa apara public, intrucat realitatea este cu totul alta !!…
    Nu pot accepta acuzatia dvs – fara echivoc dar total irelevanta – ca tocmai cei care au construit aceasta tara intre 1950-1990 ar fi cei care au corupt si mai corup cadrele medicale prea cinstite din spitalele noastre de stat.
    Eu fac parte dintro generatie “pre-ceausista” si va asigur ca, in peste 7 decenii de viata, nu numai ca nu mi s-a cerut vreodata asa ceva dar nici nu am oferit vreodata bani sau alte “foloase” vreunui cadru medical, indiferent de prestatia realizata de acesta. Si ca mine sunt zeci de rude, cunostinte si prieteni de varste apropiate…
    In primul rand, in Epoca de aur, faptele de oferire si acceptare de mita/ ciubuc/ bacsis erau continuu si eficient monitorizate, sanctionate si chiar popularizate, ceea ce nu se mai intampla in actuala noastra tara “a drepturilor si libertatilor” (cu responsabilitati putine, neasumate, irelevante sau chiar absente).
    In al doilea rand, in Epoca de aur, cetatenii Romaniei nu puteau calatori in Occident si nu puteau cunoaste cum sunt organizate si functioneaza spitalele din statele civilizate. De asigurari medicale recunoscute in strainatate nici pomeneala… Sa tratezi vreo afectiune personala in aceste institutii nici nu era posibil pentru cetateanul “de rand” avand in vedere tarifele inaccesibile ale tuturor prestatiilor lor, nu doar cele medicale. Deci, neavand termen de comparatie, “generatiile ceausiste” trebuiau sa se multumeasca – asa cum faceau si in alte domenii – cu ceea ce le ofereau “tovarasii cu munci de raspundere” care decideau (atunci ca si acum, sub sintagma “alesii poporului”) finantarea spitalelor si salarizarea personalului medical dar si cum sa fie dotate si sa functioneze spitalele noastre.
    Mai grav este ca dl.ministru al Sanatatii anunta public acum ca nu are alta solutie pentru reducerea mitei in spitale, decat … “cursurile anti-mita” (pentru personal – ca sa invete ce? si pentru ce?)… Omitand faptul binecunoscut specialistilor ca asigurarea calitatii in sanatate (spitale) este la noi la fel de simulata si deloc credibila ca si asigurarea calitatii in educatie (in scoli si universitati), ca drepturile si cerintele pacientilor nu sunt suficient cunoscute (si pentru faptul ca in scoli nu este loc pentru educatie consumatorista – realizata de decenii in statele dezvoltate alaturi de care ne dorim sa fim) si ca exista standarde internationale si bune practici ANTI-MITA care – daca ar fi adoptate/ introduse si la noi – ar putea fi cu mult mai eficiente decat cursurile preconizate… Iar cei care stiu mai multe ar putea face cunoscute salariile actuale ale medicilor si personalului medical din spitalele de stat dar si tarifele, conditiile de lucru si salariile existente in clinicile medicale private de la noi… Daca nu cumva sunt confidentiale (din alte considerente) chiar daca pacientii sunt total neinformati… Sunt convins ca avem multe de invatat de la sectorul privat medical…Inclusiv modul in care sunt primite si respinse eventualele oferte de mituire (de exemplu din partea unui potential pacient roman) a unui angajat in clinicile medicale straine…A bon entendeur salut!

  2. Rafila și toți apologiștii mitei uită să spună unele lucruri.

    NU sunt suficiente spitale pentru toți românii bolnavi, iar locurile căutate sunt blocate de unii doctori care nu mai lasă loc altora să se dezvolte la umbra lor.

    NU se face medicină profilactică aproape deloc – din nou, nu avem destule cabinete, românii evită să meargă la medicul de familie înainte de a căuta un specialist recomandat de cunoscuți, și oricum merg la medic doar când boala e în fază acută, niciodată pentru a verifica și a afla din timp care e problema (când e mult mai ușor și mai ieftin de tratat).

    Ne facem singuri viața mai grea – în loc să mergem la medic, mergem la farmacie și ne tratăm după ce zice doctorul Google sau farmacista. Fiecare mămică umple copilul de antibiotice pentru fiecare viroză și se miră că nu-l vindecă, iar când apare o infecție adevărată descoperă că acel copil e foarte greu de tratat eficient pentru că are dezvoltată rezistență la antibiotice.

    Dacă NU dă mită românul nu se simte bine, are impresia că e lăsat la urmă, că nu i se dă atenție doar pentru că n-a dat. Nu mai contează că a venit la urgențe cu un deget lovit și doctorii iar înaintea lui victimele unui accident de mașină în stare critică – nu, dacă a venit primul, degetul lui trebuie tratat mai întâi!

    Dacă DĂ mită, tot românul începe să compare gradul de mită – a dat prea mult sau prea puțin în comparație cu alții, ce atenție a primit?

    Și apoi avem veșnicele lipsuri – statul NU acordă fonduri suficiente pentru tratarea asiguraților care vin direct la spital, NU există aparatura sau materialele sanitare necesare pentru un act medical de calitate, ghici cine e de vină?! Fix doctorul. Nu managerul spitalului, nu administrația locală, nu ministrul sănătății, nu guvernul.

    Dar nu e absolut nicio problemă. Ba din contră. Când doctorii noștri pleacă în vest iar noi vom avea predominant medici din alte țări (din Pakistan, Nigeria, Congo, etc) vom obține și diversitate și incluziune în domeniul medical. Win-win!

  3. Problema e dată de inrudirea privat-social.

    Toate clinicile de renume global se laudă cu medicii de excepție.
    Dar ce să vezi sunt aceași medici din spital care uneori abia au ieșit din gardă.
    Clinicile private NU au nici un interes să aducă medici din corporațiile străine sau sa școlească pe banii lor rezidenții care nu au loc de clanurile din spitalele publice.

    Cauza si efectul le știm.
    Rezolvare nu avem pt ca suntem in aceași situație ca la justiție.

    Dacă NU își fac treaba si iau șpagă nici in abaterile grave Colegiul Medicilor NU vede nicio problemă.

  4. Pot confirma ca efectiv, fiind dintr-o generatie ceva mai tanara, nu am in vocabular si in sange chestia cu spaga din spitale. Dar am vazut la generatiile ceausiste ca au asta in cap, gandesc eu, reminescenta de cand cu un pachet de cafea deschideai multe usi in spital. Si mai e si ideea aia gen: Dau, ca daca nu dau nu se uita nimeni la mine cateva ore. Nu, fratilor, cu mici exceptii, nu se uita ca oricum nu se uita ca voi vreti sa intrati un-doi, cum nici la privat nu mai intri in ultima vreme. Ca voi aveti impresia ca e ca la americani, o droaie de doctori…Nu, dom’le, sunt aceiasi care dimineata fac si vizita in spital cand voi injurati ca doarme pana la ora 9-10 si nu se prezinta la cabinet pe cand voi muriti in coada la usa. Nu, nu ajuta sa dati nimic. Ala tot la 10 vine, ca asa e sistemul romanesc…si salon…si ambulator la cabinet…Daca vom scapa de aceasta mentalitate, va fi bine. Dar trebuie sa se stinga usor-usor generatiile ceausiste.

    1. “Chestia” cu necesitatea “stinsului usor-usor al generatiilor ceausiste” pentru ca sa dispara mita/ bacsisul/ ciubucul in mediul nostru spitalicesc de stat (pentru a putea spera ca vei fi tratat cum ar trebui de medici, infirmiere, asistente, etc.), este o gaselnita publicitara de toata jena pentru autor, dar si pentru redactie…. Si nu ar fi trebuit sa apara public, intrucat realitatea este cu totul alta !!…
      Nu pot accepta acuzatia dvs – fara echivoc dar total irelevanta – ca tocmai cei care au construit aceasta tara intre 1950-1990 ar fi cei care au corupt si mai corup cadrele medicale prea cinstite din spitalele noastre de stat.
      Eu fac parte dintro generatie “pre-ceausista” si va asigur ca, in peste 7 decenii de viata, nu numai ca nu mi s-a cerut vreodata asa ceva dar nici nu am oferit vreodata bani sau alte “foloase” vreunui cadru medical, indiferent de prestatia realizata de acesta. Si ca mine sunt zeci de rude, cunostinte si prieteni de varste apropiate…
      In primul rand, in Epoca de aur, faptele de oferire si acceptare de mita/ ciubuc/ bacsis erau continuu si eficient monitorizate, sanctionate si chiar popularizate, ceea ce nu se mai intampla in actuala noastra tara “a drepturilor si libertatilor” (cu responsabilitati putine, neasumate, irelevante sau chiar absente).
      In al doilea rand, in Epoca de aur, cetatenii Romaniei nu puteau calatori in Occident si nu puteau cunoaste cum sunt organizate si functioneaza spitalele din statele civilizate. De asigurari medicale recunoscute in strainatate nici pomeneala… Sa tratezi vreo afectiune personala in aceste institutii nici nu era posibil pentru cetateanul “de rand” avand in vedere tarifele inaccesibile ale tuturor prestatiilor lor, nu doar cele medicale. Deci, neavand termen de comparatie, “generatiile ceausiste” trebuiau sa se multumeasca – asa cum faceau si in alte domenii – cu ceea ce le ofereau “tovarasii cu munci de raspundere” care decideau (atunci ca si acum, sub sintagma “alesii poporului”) finantarea spitalelor si salarizarea personalului medical dar si cum sa fie dotate si sa functioneze spitalele noastre.
      Mai grav este ca dl.ministru al Sanatatii anunta public acum ca nu are alta solutie pentru reducerea mitei in spitale, decat … “cursurile anti-mita” (pentru personal – ca sa invete ce? si pentru ce?)… Omitand faptul binecunoscut specialistilor ca asigurarea calitatii in sanatate (spitale) este la noi la fel de simulata si deloc credibila ca si asigurarea calitatii in educatie (in scoli si universitati), ca drepturile si cerintele pacientilor nu sunt suficient cunoscute (si pentru faptul ca in scoli nu este loc pentru educatie consumatorista – realizata de decenii in statele dezvoltate alaturi de care ne dorim sa fim) si ca exista standarde internationale si bune practici ANTI-MITA care – daca ar fi adoptate/ introduse si la noi – ar putea fi cu mult mai eficiente decat cursurile preconizate… Iar cei care stiu mai multe ar putea face cunoscute salariile actuale ale medicilor si personalului medical din spitalele de stat dar si tarifele, conditiile de lucru si salariile existente in clinicile medicale private de la noi… Daca nu cumva sunt confidentiale (din alte considerente) chiar daca pacientii sunt total neinformati… Sunt convins ca avem multe de invatat de la sectorul privat medical…Inclusiv modul in care sunt primite si respinse eventualele oferte de mituire (de exemplu din partea unui potential pacient roman) a unui angajat in clinicile medicale straine…A bon entendeur salut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

Ipocrizie a Ministerului Educației: anunță că sumele pentru 2023 au fost date școlilor din programul de prevenire a abandonului școlar, dar omite să spună ce s-a întâmplat cu banii pe anul trecut. Director de școală: Unde sunt banii din PNRAS pentru 2022, de ce nu se spune nimic concret?

În contextul în care majoritatea școlilor care fac parte din PNRAS nu au primit nici acum banii pentru toate cheltuielile din 2022, după cum a scris joi, 28 septembrie, Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Președinta ARACIP a folosit o diplomă care „nu poate fi echivalată cu diplomă românească de licență în drept” pentru a se angaja consilier juridic la o primărie, la Casa de Pensii București și pentru înscrierea la master. Tatiana Tutunaru: Nu este problema mea că un angajator încalcă legislația

Președinta Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, Tatiana Tutunaru, s-a înscris la masteratul de Drept pe baza unei diplome, obținută în Republica Moldova, neechivalată de Statul român. Potrivit…
Vezi articolul

Grade didactice, an școlar 2024-2025. Inspecțiile curente pentru profesorii care au depus dosar/cerere de înscriere și repartizarea metodiștilor au fost publicate de Inspectoratul Școlar Mureș

Inspectoratul Școlar Județean Mureș a publicat lista profesorilor care au depus dosar/cerere de înscrierea pentru efectuarea inspecțiilor pentru gradele didactice, precum și repartizare metodiștilor. Este vorba despre 595 de cadre…
Vezi articolul