Misteriosul „călăreț” îngropat la Notre Dame ar fi poetul Joachim du Bellay, întemeietorul Pleiadei din secolul XVI, arată săpături recente / Catedrala se redeschide în decembrie

Foto: colaj Edupedu.ro/ Facebook.com / linternaute.fr

Unul din mormintele cercetate de arheologi și experți la Catedrala Notre Dame din Paris în timpul reparațiilor acesteia arată că scriitorul Joachim du Bellay ar fi una din persoanele îngropate acolo, transmit RFI România și Agerpres.

Conform surselor citate, rămăşiţele omeneşti descoperite în 2022 sub naosul catedralei se aflau într-un sarcofag sigilat aflat lângă cel al marelui preot Antoine de la Porte. Ele au fost găsite cu ocazia săpăturilor de după incendiul ce a afectat catedrala în 2019.

Institutul Național de cercetări Arheologice preventive din Franța (INRAP) a prezentat acum câteva zile un bilanț al săpăturilor și a anunțat că, cel mai probabil, unul dintre mormintele descoperite aici este al poetului francez Joachim Du Bellay.

„Corespund toate criteriile portretului” lui Joachim du Bellay, spune profesorul de antropologie Eric Crubézy la Universitatea din Toulouse şi director de cercetare la Centrul Naţional francez pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS).

„Era un bun călăreţ şi suferea de ambele boli pe care le-a menţionat în unele dintre poemele sale, aşa cum este «La Complainte du désespéré’» unde vorbeşte despre «această furtună care-mi umbreşte mintea», iar familia lui făcea parte din curtea regală şi din anturajul apropiat al papei”, a explicat Crubézy.

„[Joachim du Bellay] a călătorit călare de la Paris la Roma, ceea ce nu este uşor atunci când ai tuberculoză aşa cum a avut el. Aproape că a murit din cauza acestei călătorii”, a adăugat profesorul Eric Crubézy.

Joachim du Bellay a murit la Paris în prima zi de ianuarie 1560, la vârsta de 37 de ani și este unul dintre primii poeți în limbă franceză. Alături de Pierre de Ronsard, este fondator al școlii poetice La Pléiade și autorul programului acesteia.

Exit mobile version