Președinta CNE Miruna Croitoru a declarat pentru DigiFM că nu susține declararea numelui elevilor pe formularele tipizate pentru declarațiile de interese ale profesorilor, formulare puse în dezbatere săptămâna trecută de Ministerul Educației. Reprezentanta Consiliului Național al Elevilor a precizat că apariția numelor elevilor pe declarațiile care ar trebui să fie publice, ale profesorilor, ar putea duce la cazuri de bullying și de discriminare pentru copii.
„Este foarte important ca aceste declarații să existe și să existe o transparență mult mai mare cu privire la numărul de elevi cu care un profesor alege să facă meditații și bineînțeles, să încercăm ușor-ușor să ne oprim din a mai încuraja menitațiile cu elevii de la clasă și chiar să le eliminăm. Însă este foarte important să vedem și cum s-ar simți un anumit copil, pentru că pot exista cazuri de bullying și de discriminare și pot exista comentarii că ai nevoie să faci meditații ca să înveți la materia x pentru testul y de săptămâna viitoare însă în același timp este important ca aceste declarații să fie publice și să conțină numărul elevilor, nu și numele acestora”, a declarat Miruna Croitoru la Digi FM.
Reamintim că pe 25 octombrie Ministerul Educației a pus în deznbatere publică un proiect de ordin de minitru cu procedura și modelul declarației de interese pentru profesori. Conforma acestora, profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. În plus, câte un responsabil numit de director ar urma să ceară puncte de vedere de la cei care refuză declarația și să treacă documentele în registrul școlii.
La scurt timp a venit reacția liderului sindical Marius Nistor, care a criticat procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile: „A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație”, a spus acesta.
Ce ar urma să treacă profesorii în declarație
Potrivit documentului, profesorii trebuie să menționeze în tabel, pe de o parte, școlile la care își desfășoară activitatea de predare, disciplina predată și clasele. Apoi, au de completat numele școlilor de la care au elevi pe care îi pregătesc suplimentar contracost, clasa în care se află și data de la care au început meditațiile cu aceștia.
Un ultim câmp este dedicat „activităților didactice desfășuate în cadrul unor proiecte”, însă conform proiectului de ordin nu este clar de spre ce tip de activități este vorba.
FOTO DOCUMENT Cum arată declarația de interese – proiect
Meditațiile contracost cu elevii de la clasă, abatere disciplinară în legea educației în învățământul preuniversitar
În noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 3 septembrie, apare mențiunea prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.
Edupedu.ro a scris încă din luna august că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației în învățământul preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.
Amintim că ordinul de ministru privind aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor ar trebui să fie aprobat până pe 1 noiembrie, conform calendarului oficial cu termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației.