Ce se întâmplă cu elevii care nu vor merge la școală, în perioada grevei generale, în cazul în care profesorii, care nu participă la grevă sau care nu sunt în sindicat, vor să își desfășoare orele de curs programate? Întrebarea a fost adresată joi seara la EuropaFM de președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Miruna Croitoru. Aceasta a spus că are semnale „din teritoriu“ că profesori care anunțaseră inițial că sunt în grevă, au renunțat și că ar dori să își facă orele în perioada conflictului de muncă deschis de colegii lor.
„Nouă ne-a fost transmis din teritoriu faptul că inclusiv profesorii care anunțaseră inițial că vor intra în grevă, unii dintre ei nu au făcut-o, și atunci, dacă se anunță grevă generală și se spune „ok, copii, stați acasă!“, dacă se va întâmpla acest lucru și sunt unii profesori care nu sunt membri de sindicat sau care nu se simt reprezentați de către sindicat, atunci ei vor dori să își facă orele și ce se va întâmpla? Elevii vor fi consemnați cu absență, tot elevii vor fi cei care vor fi sancționați?“, a declarat Miruna Croitoru.
Până acum, Ministerul Educației a explicat doar că elevii care vor să meargă la școală în perioada grevei generale, care a fost anunțată de sindicatele angajaților din Educație pentru luni, 22 mai, de la ora 8:00, vor putea fi supravegheați de profesorii care nu sunt în grevă, acolo unde există asemenea cazuri. Instituția a transmis într-un mesaj vineri seara, cu 60 de ore înainte de greva generală a profesorilor, că ia „toate măsurile legale din domeniul său de competență“ pentru a evita declanșarea conflictului de muncă pe 22 mai.
Ministerul Educației anunță în informarea respectivă că „facem toate eforturile ca procesul educațional să continue, iar elevii să fie în siguranță în unitățile de învățământ“.
Or, în cazul în care „procesul educațional continuă“, așa cum anunță Ministerul Educației, asta ar însemna că se pun absențe de către profesorii care organizează orele pe orarul existent sau pe un altul, provizoriu?
Am solicitat un răspuns din partea Ministerului Educației pentru această situație semnalată de președinta CNE, Miruna Croitoru, iar în momentul primirii acestuia, îl vom publica.
Revenind la declarațiile elevei reprezentante, aceasta a justificat în emisiune și de ce nu susține CNE acest protest al profesorilor. În opinia sa, ar fi trebui să fie solicitări care să acopere și interesele elevilor și ale părinților. „Ar fi putut fi adusă în discuție finanțarea sistemului de educație la nivel general și prin includerea reprezentanților elevilor, părinților. Adică un demers care ar fi avut impact și în care s-ar fi implicat și elevii, și părinții, și profesorii. Poate că ar fi fost mult mai ascultat și ar fi avut, în final, un rezultat mult mai concret aplicat și până la urmă, un rezultat mult mai bun, având în vedere că s-au implicat toți actorii din educație“, a declarat Miruna Croitoru.
Zilele trecute tot Croitoru a anunțat, legat de greva profesorilor, că „susținem principiile din spate, dar nu suntem de acord ca elevii să fie utilizați drept armă emoțională pentru a atrage atenția asupra subfinanțării“. Este pentru prima dată în istoria existenței sale când CNE, prin conducerea organizației, nu susține un protest al profesorilor. În ianuarie 2022, de exemplu, CNE anunța public că ia în calcul să facă grevă alături de sindicate, în școli, iar motivele invocate de sindicaliști pentru protest erau similare atunci, cu cele de acum.