Mircea Miclea spune că un profesor debutant ar trebui să aibă un salariu la nivelul unui medic rezident. Asta înseamnă în jur de 4170 de lei net, potrivit calculelor Edupedu.ro. Amintim, în prezent, salariul unui profesor debutant net este aproximativ 3.700 de lei pe lună de la 1 iunie, conform actualei grile, deci cu 470 de lei mai mic. Fostul ministru al Educației, singurul care a demisionat pentru că nu a primit 6% din PIB, conform legii, a spus în emisiunea TVR InfoEdu că se pot găsi resurse financiare “dacă se taie un pic de la pensiile speciale”.
- În ianuarie anul acesta, Ligia Deca a fost întrebată de salariul profesorului debutant dacă va ajunge la 4.600 de lei net. Ea a spus că salariile din 2024 au fost “o negociere” cu sindicatele
Mircea Miclea spune că „resursa umană de bună calitate trebuie atrasă la începutul profesiei, nu la finalul profesiei” pentru că astfel ea „va fi fidelizată”. Salariul este un factor important: „Un profesor debutant ar trebui să primească salariul unui medic rezident”, mai spune Mircea Miclea.
Potrivit OUG 19/2024, un medic rezident anul I primește de la 1 iunie 2024, un salariu brut de 7125 de lei/lună conform OUG 19/2024, ceea ce înseamnă un salariu net de 4170 de lei, potrivit calculelor Edupedu.ro.
În prezent, salariul unui profesor debutant net este aproximativ 3.700 de lei pe lună de la 1 iunie, conform actualei grile, deci cu 470 de lei mai mic.
Mircea Miclea mai spune că această creștere de salariu s-ar putea finanța dacă “se taie un pic din pensiile speciale“.
Declarația integrală a lui Mircea Miclea, pe tema salariilor:
“Trebuie adus salariul unui profesor aproximativ la nivelul salariului unui medic rezident, pentru că trebuie să atragem resursa umană de bună calitate, iar resursa umană de bună calitate se atrage la începutul profesiei, nu la finalul profesiei. Deci nu contează atât de mult salariu când ești profesor plin cu 30 de ani vechime, contează ce salariu ai când ai 25 de ani și când îți începi cariera. De ce? Pentru că inevitabil, tu compari opțiunea aceasta ocupațională cu alte opțiuni ocupaționale. Dacă ești profesor de matematică, ai multe opțiuni de a profesa matematica: de a profesia ca profesor matematică, de a lucra într-o bancă, de a lucra într-o companie de IT, de a lucra într-o companie de asigurări, de a face big data analysis, ai multe alternative.
Trebuie să facem atractivă această alternativă și să ne gândim că valoare ei este o valoare prin raportare la alte opțiuni ocupaționale. De aceea trebuie să o facem atractivă. Principalul factor care duce la calitatea predării și a învățării este cadrul didactic. Dacă noi atragem de la început resursă umană de calitate, resursa aceea va fi fidelizată, va fi dispusă să continue cariera respectivă și atunci putem să facem o schimbare majoră. Iar lucrul acesta este posibil. Dacă se taie un pic din pensiile speciale, atunci cu siguranță se vor găsi mult mai mulți bani pentru cadrelor didactice“.
Informații de context
Ministrul Muncii din perioada grevei profesorilor, Marius Budăi, anunța atunci, pe 12 iunie 2023, că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună. Întrebat de reporterul Euronews România Sonia Teodoriu cât vor câștiga concret profesorii de la 1 ianuarie 2024, ministrul Muncii a spus că este vorba despre o dublă creștere salarială pentru profesorii debutanți – adică grila va pleca de la 4.098 de lei net și tot la 1 ianuarie va avea loc și majorarea cu 50% din diferență, convenită acum cu sindicatele.
Șase luni mai târziu, profesorii debutanți au primit cu circa 1.000 de lei mai puțin decât spunea ministrul Muncii de la același pupitru cu Ligia Deca, adică în jur de 3.600 de lei. Vezi declarația video aici
În ianuarie 2024, Ligia Deca, întrebată dacă profesorul debutant va primi 4.600 de lei net a spus că salariile din 2024 au fost “o negociere” cu sindicatele și că “obiectivul meu” este ca noua grilă de salarizare să plece de la salariul mediu pe economie. Asta ar însemna că debutantul nu va avea 4.600 de lei net nici pe noua lege. Un cadru didactic debutant, care s-a înscris la definitivat în primul an după ce s-a titularizat, o să obțină o mărire de salariu, după definitivarea în Învățământ, de doar 52 de lei, potrivit grilelor pentru anul 2024.
Ligia Deca a afirmat, pentru Edupedu.ro, că promisiunea care a pus capăt grevei din vară a profesorilor, de a majora salariile la 4.600 de lei net de la 1 ianuarie 2024 pentru un debutant, „nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme”. Promisiunea a fost făcută pe 12 iunie 2023 de ministrul de atunci Marius Budăi de la același microfon la care era prezentă și ministra.
Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a criticat-o pe ministra liberală a Educației Ligia Deca pentru încercarea de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei. „Doamna Deca era foarte solidară cu domnul Budăi, pentru că i-a dat niște foi să citească domnul Budăi cifrele. Deci domnul Budăi părea că a citit niște cifre de pe foile doamnei Deca. Nu avea cum să nege că a fost parte la asumarea unui proiect”, a declarat Robert Cazanciuc la Antena 3, despre conferința de la Guvern din 12 iunie 2023 care a pus capăt celei mai mari greve din ultimii 20 de ani a profesorilor.
La rândul său, senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat că premierul și conducerea PNL analizează declarațiile prin care ministrul liberal al Educației Ligia Deca se distanțează de promisiunea încălcată ca profesorii debutanți să aibă de la 1 ianuarie 2024 un salariu de 4.600 de lei net, promisiune care a pus capăt celei mai mari greve din ultimii 20 de ani a cadrelor didactice. „Decent era să respecți acel acord politic”, a declarat Daniel Fenechiu la Antena 3.
Amintim, soluția prin care au fost majorate salariile în educație a fost una tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, în lipsa legii salarizării.
Legea salarizării care potrivit oficialilor ar fi trebuit să fie gata în 2023, încă nu este finalizată, nici la mijlocul anului 2024. Mai mult, pe 12 octombrie 2023, sindicatele din poliție au declarat după discuții cu ministrul Muncii că viitoarea lege a salarizării va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”.