Ministerul Educației a decis ca de luni, 17 mai, să publice în fiecare săptămână câte 2 seturi de teste de antrenament pentru examenele de Limba română, Matematică și Limba maternă, pentru a-i pregăti pe elevii de clasa a VIII-a să susțină Evaluarea Națională, potrivit surselor Edupedu.ro. “Excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Mircea Miclea.
“Testarea excesivă determină modificarea învățării: nu mai este o învățare pentru înțelegere, ci pentru rezolvarea testelor. Asta înseamnă superficializarea învățării total. Ar trebui învățământul remedial masiv să țintească grupurile dezavantajate, pentru că ei au pierdut cel mai mult. Programele remediale sunt soluția, nu testele excesive care din nou vor cosmetiza realitatea”, a precizat profesorul universitar, fost ministru al Educației.
- Până acum, Ministerul Educației publica 1 set de teste de antrenament pe săptămână. Mai mulți profesori au declarat pentru Edupedu.ro că cele 2 teste pe care Ministerul plănuiește să le dea pe săptămână se rezolvă în 4 ore, adică acoperă cele 4 ore de predare săptămânală de la clasa a VIII-a și asta înseamnă că “ori nu ne putem face orele normale de pregătire pentru examen, adaptate capacității de înțelegere a elevilor de la clasă, ori nu facem testele la școală și atunci ele ajung să susțină industria meditațiilor”.
Rep: Ministerul Educației tocmai a decis să publice câte 2 teste de antrenament pe săptămână la Matematică și Română, în luna pe care elevii o mai au de petrecut la școală până încep examenele de clasa a VIII-a, potrivit surselor noastre. Ei sunt cei care au învățat, paradoxal, după un nou curriculum fundamentat pe competențe, nu pe conținuturi. Mai mulți profesori ne-au spus că majorarea numărului de teste date de Minister înseamnă transferul în școli de ‘rețete’ prin care din nou ‘dresăm’ gândirea elevilor, în loc să-i lăsăm să înțeleagă și să gândească. Care este opinia dvs cu privire la metoda aceasta de pregătire și exersare a examenului?
Mircea Miclea: “Observațiile profesorilor sunt absolut corecte: excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială, pentru că nu mai vizezi atunci când înveți să înțelegi, ci vizezi doar să înveți întrebările din test ca să obții notă mai mare.
Această practică s-a studiat și s-a dovedit cât de detrimentală este, pe analiza a ce s-a întâmplat în SUA care încep să renunțe la teste standardizate excesive, pentru că în loc să înveți lecția, înveți ca să faci testul. Iei grila și faci teste, nu mai ești preocupat să faci transfer de la o materie la alta, să înțelegi, să aprofundezi, ci doar ca la grila X să reții că răspunsul este cutare. Doar de asta ești interesat.
Testarea excesivă determină modificarea învățării: nu mai este o învățare pentru înțelegere, ci pentru rezolvarea testelor. Asta înseamnă superficializarea învățării total.
Ar trebui învățământul remedial masiv să țintească grupurile dezavantajate, pentru că ei au pierdut cel mai mult. Programele remediale sunt soluția, nu testele excesive care din nou vor cosmetiza realitatea.
Și cum să corectezi ceva în legătură cu care tu nu ai reprezentarea corectă? Asta se întâmplă acum.”
Informații de background
Amintim că elevii de clasa a VIII-a au învățat după noi programe școlare, iar examenul de Evaluare Națională urmează să fie mai apropiat de testările internaționale de tip PISA. Evaluarea Națională 2021 se susține pentru prima dată de către elevii care au învățat după un nou curriculum fundamentat pe competențe, nu pe conținuturi, iar legea educației vorbește despre centrarea predării pe elev, cu adaptarea predării la nivelul copilului.
Instituția a lansat până acum 9 seturi de teste de antrenament pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, începând cu data de 22 februarie 2021. A oprit publicarea de noi teste la clasa a VIII-a în săptămâna în care elevii au susținut simularea Evaluării Naționale și, de asemenea, nu a publicat teste noi la clasa a XII-a în săptămâna simulărilor Bacalaureatului.
Calendar Evaluarea Națională 2021
- 07 – 11 iunie 2021 Înscrierea la evaluarea națională
- 11 iunie 2021 Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
- 22 iunie 2021 Limba și literatura română – probă scrisă
- 24 iunie 2021 Matematica – probă scrisă
- 25 iunie 2021 Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 29 iunie 2021 Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
- 29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) Depunerea contestațiilor
- 30 iunie – 4 iulie 2021 Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor