Mircea Miclea: E o presiune uriașă pe profesori din partea părinților care cred că dacă citesc două propoziții pe internet, deja se pricep la educație. Trebuie stabilit un regulament foarte clar ce are dreptul să facă un părinte

Mircea Miclea / Sursa foto: Ciprian Hord

Mircea Miclea / Sursa foto: Ciprian Hord

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, spune că părinții “le cer socoteală profesorilor pentru cum se predă, cum evaluează elevul”, ceea ce pune mare presiune pe cadrele didactice și le “subminează autoritatea”. Fostul ministrul al Educației, Mircea Miclea, a spus în cadrul emisiunii InfoEdu de la TVR Info, că e nevoie un regulament foarte clar cu drepturile părintelui în relația cu profesorul.

Mircea Miclea atrage atenția că părinții pun o presiune uriașă pe cadrele didactice după ce citesc “două propoziții pe internet” și deja consideră că “se pricep la educație”. Acest lucru afectează relația profesorului cu elevul și “subminează autoritatea profesorului”, mai spune Mircea Miclea.

El mai spune că trebuie stabilit un regulament foarte clar cu drepturile părintelui în relația cu profesorul: “ce are și ce nu are are dreptul să facă un părinte pentru a consolida autoritatea profesorului”.

Declarația integrală a lui Mircea Miclea pe acest subiect:

“În momentul acesta e o presiune enormă pe cadre didactice. E o presiune pentru că părinții au început să pună o presiune exagerată. Cred uneori părinții că dacă citesc două propoziții pe internet, deja se și pricep la educație și încep să ceară să socoteală profesorilor pentru cum se predă, cum evaluează, ce note dau etc. Vin tot felul de modele care circulă pe internet și care sunt împărtășite pe rețele de socializare și le dă lor iluzia că pot să controleze profesorul și că au o autoritate în legătură cu ce trebuie predat și cum trebuie evaluat, la fel ca profesori. În felul acesta nu facem decât să submineze autoritate profesorului în detrimentul propriilor copii. Revin, e o presiune din acest motiv, dar și din alte motive. Știu birocrația exagerată care este dată de minister, care te face, se face și de mii de hârtii până când intri la clasă. 

Condițiile așadar de muncă trebuie optimizate, trebuie redusă birocrația, trebuie stabilit un regulament foarte clar și are dreptul să facă un părinte ce n-are dreptul să facă un părinte pentru a consolida autoritatea profesorului, inclusiv pentru a interveni pentru a îmbunătăți calitatea vieții”.

Declarația pe acest subiect este la minutul 3
Exit mobile version