“Să fie foarte clar: nu am dat niciodată un interviu în exclusivitate la România TV, deci nici aceste declarații nu le-am dat la România TV. ‘Interviul’ este o însăilare de înregistrări on the record și off the record pe care probabil le-au găsit pe internet și care au fost scoase din context. Regret că s-a ajuns la o astfel de interpretare”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației Mircea Miclea, referitor la declarațiile care i-au fost atribuite de RTV. Materialul publicat de RTV a intrat în atenția presei după ce rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputatul liberal Marilen Pirtea, a remis “o luare de atitudine față de poziția profesorului Miclea, dar și în apărarea demnității și respectului în mediul academic”.
Contactat de Edupedu.ro după ce rectorii Marilen Pirtea și Remus Pricopie i-au luat apărarea lui Klaus Iohannis și i-au solicitat lui Mircea Miclea să-i ceară scuze președintelui pentru o serie de invective pe care i le-ar fi adus într-un interviu acordat în exclusivitate RTV, Miclea a declarat că “nu am declarat niciodată la România TV acest lucru” și că “au fost însăilate înregistrări off the record și on the record, care au generat această confuzie pentru care îmi cer scuze”.
Romaniatv.net scrie, sub titlul “Mircea Miclea desfiinţează regulile sanitare pentru şcoli: M-au oripilat. Basculează responsabilitatea pe părinţi. Iohannis e un idiot”, că fostul ministru al Educației a acordat mai multe declarații “într-un interviu acordat în exclusivitate pentru RomaniaTV.net”.
Întrebat de Edupedu.ro dacă este de părere că președintele Klaus Iohannis este “un tâmpit”, “un dobitoc”, “un idiot”, așa cum îi sunt atribuite afirmațiile în materialul lansat de publicația online citată, Mircea Miclea a răspuns: “Nu consider acest lucru. Dar trebuie să subliniez că, din păcate, proiectul prezidențial România educată nu a produs niciun efect, că guvernul susținut de Iohannis a alocat cel mai redus buget pentru educație din ultimii 20 de ani, iar acest lucru m-a dezamăgit profund”.
“Se vede dacă educația este o prioritate în vremuri de criză, nu de bunăstare, atunci ne dăm seama ce este o prioritate. Iar prin ce s-a făcut s-a arătat că nu este deloc o prioritate. De altfel, și ce s-a întâmplat acum, în aceste luni, ne-a arătat același lucru: s-a amânat lăsarea deciziilor cu privire la redeschiderea școlilor la nivel local, nu s-a făcut niciun fel de experimentare, niciun fel de învățământ remedial pe parcursul verii, nici nu s-a decis începerea școlii mai devreme pentru a avea o rezervă de timp, în eventualitatea unei agravări a situației în timpul iernii”, a precizat Mircea Miclea.
Profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Miclea a amintit că “toate aceste lucruri le-am spus încă din aprilie-mai și nu au fost luate în seamă”.
“Constat că sunt luate în seamă mai degrabă referirile mele la persoană, decât soluțiile pe care le ofer referitoare la situația pe care o traversăm. O reacție total asimetrică, care arată că egoul e mai important decât rezolvarea problemelor țării”, a declarat Miclea, pentru Edupedu.ro.
Fostul ministru al Educației a precizat că “dacă am generat confuzii, îmi cer scuze. Subliniez, însă, încă o dată că o atitudine defetistă pin care considerăm că generația actuală începe să fie o generație pierdută care nu poate fi recuperată este total aberantă. Orice se poate recupera, dacă se fac eforturi în acest sens. Îndemnul meu este să fim atenți la soluții pentru rezolvarea problemelor și nu la reacții la persoană”.
Informații de background
Materialul RTV a fost preluat inițial doar de câteva site-uri precum evz.ro, stiripesurse.ro sau gandul.ro, iar atenția media a crescut după ce deputatul liberal Marilen Pirtea, rector al UVT, a sărit în apărarea “respectului în mediul academic”.
Într-o reacție remisă Edupedu.ro, rectorul Universității de Vest din Timișoara (UVT) a spus următoarele:
„Am citit cu stupefacție reacția impulsivă și apelativele jignitoare ale domnului profesor Miclea, un profesor remarcabil, la adresa șefului statului, care, mai înainte de orice, este o persoană respectabilă și, nu în ultimul rând, un dascăl care a format generații de elevi. Nu cred că există vreun adversar politic de bună-credință care să nu recunoască că actualul președinte a stat mereu departe de acel limbaj trivial care este sub demnitatea oricărui profesor. Băiețeala, ori, dacă doriți, golăneala, nu trebuie să fie parte a atitudinii si limbajului dascălilor. Românii sunt saturați de comportamente pernicioase, întâlnite la diferite niveluri sociale. E de dorit și așteptat ca mediul academic, indiferent de opiniile fiecăruia dintre noi, să ofere un exemplu de comunicare bazată pe respect, pornind de la obligația ca prin rolul nostru să salvăm și să promovăm instituția decenței și a respectului. Cheile de înțelegere pe care le așteptată societatea de la noi nu pot fi reduse la atitudini suburbane, căci riscăm să ne descalificăm ca oameni chemați să formăm caractere. Discuțiile libere, critice, schimbul constructiv de platforme din zona academică ar putea să se bazeze pe principiul „gentlemen’s agreement”. Etica nu este monopolul nimănui și cred că este salutar pentru țară ca măcar instituția academică să își protejeze demnitatea. Nimeni nu deține adevărul absolut.”
Ulterior, și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a scris că “profesorul Mircea Miclea îi datorează scuze preşedintelui României”.
Într-un articol de opinie publicat de Adevărul, Pricopie spune: “Sper ca domnul profesor Mircea Miclea să realizeze că a greşit şi să-şi ceară scuze pentru jignirile adresate Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis. De asemenea, pentru că tot ne aflăm la început de sezon electoral, aş recomanda partidelor şi competitorilor politici să adopte un minim cod de conduită publică, astfel încât să se renunţe la mesajele grosolane (uneori chiar vulgare), exprimate la adresa adversarilor politici, pentru a face loc dezbaterilor pe marginea proiectelor politice”.
“PS: Da, ştiu, cele două lucruri mai sus enunţate (scuzele şi codul de conduită publică) nu se vor întâmpla, dar prefer statutul de optimist incurabil, decât pe cel de martor tăcut al deversărilor publice de grosolănii şi mojicii, amplificate, din păcate, şi de o parte a presei”, încheie Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administative.
Citește și:
-
aprilie 2020: Mircea Miclea: În toamnă, când vom merge la școală, vom ști cum să procedăm? Nu, pentru că n-am experimentat / Poți începe în județele cu puțini infectați, prin a merge la școală cu jumătate din efective
-
mai 2020: Mircea Miclea, despre urmele lăsate de cele 2 luni de izolare: La nivel de societate, cred că se va accentua cultul siguranței, noua religie / Pe termen scurt vom avea, la mulți oameni, o prelungire a anxietăților, vor fi mult mai sensibili la orice sursă de risc
-
iunie 2020: Mircea Miclea, despre cum se poate „forța” perfecționarea profesorilor, în trei faze, pentru învățământul hibrid / Nu cred că e sarcina unui ministru, dar dacă un întreg guvern își asumă această politică, nimic nu-l poate opri să o pună în practică
-
Klaus Iohannis: Nu se redeschid şcolile, grădiniţele, universitățile, până în septembrie. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza cum au fost planificate. Anul școlar se încheie pe 12 iunie
-
Radu Gologan, despre închiderea școlilor: În preuniversitar nu este atât de important ce faci, ci cum înveți să gândești / Trebuia să li se pună părinților la dispoziție măcar minimul necesar să-i învețe pe copii să citească, să scrie, în mediile defavorizate
-
Mircea Miclea: Boilere sau avioane?
-
Mircea Miclea: Școala de mâine
-
Mircea Miclea: Arta de a trăi în vremuri de criză
-
Fețele singurătății