Mircea Miclea, despre cazul Sorina: Așa cum procurorul a procedat neprofesional, acum se iau decizii de blocare a adopției, când de fapt s-ar putea să îi fie bine. Nu se iau decizii pe bază de emoții

1.112 vizualizări
Mircea Miclea / Foto: Captură Youtube – NCN Romania
“Statul greșește că nu face o evaluare a ei și a familei și că nu ia decizii evidence based, pe bază de date, nu pe bază de emoții contextuale”, a declarat psihologul Mircea Miclea pentru Edupedu.ro, despre cazul Sorina. După ce Parchetul General a cerut revizuirea sentinței de adopție, Miclea a avertizat că așa “cum procurorul a procedat neprofesional, acum se iau decizii de blocare a adopției, când de fapt s-ar putea să îi fie bine. Nu se iau decizii pe bază de emoții prezentate în media”.

Edupedu.ro l-a contactat pe psihologul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, cu privire la încercarea statului de a o ține pe Sorina în țară, după ce s-au viralizat imaginile postate pe Facebook de familia Șărămăt care arată cum procuroarea o trage pe Sorina afară din casă, însoțită de mascați. Fetița în vârstă de opt ani plânge, se zbate și refuză să plece din casa familiei care a crescut-o de când avea un an și jumătate.

Statul greșește că nu face o evaluare a ei și a familei și că nu ia decizii evidence based, pe bază de date, nu pe bază de emoții contextuale. Trebuie să procedeze profesional. Cum procurorul a procedat neprofesional, acum se iau decizii de blocare a adopției, când de fapt s-ar putea să îi fie bine. Nu se iau decizii pe bază de emoții prezentate în media”, a declarat Mircea Miclea, pentru Edupedu.ro.

Acesta a explicat pentru Edupedu.ro că înregistrarea video arată că “ceea ce a trăit” Sorina “a fost un stres acut. Dar asta nu înseamnă automat stres posttraumatic”.

Mircea Miclea, despre repercusiunile resimțite de fetiță în fața întregului eveniment: asistentul maternal care spune că familia adoptatoarea vrea să îi vândă organele, integrarea la familia adoptivă în urma intervenției unui procuror însoțit de mascați, acum solicitarea Parchetului de revizuire a sentinței de adopție:

“Reacția fetei a fost de stres acut față de ceea ce i s-a întâmplat. Stresul acut poate avea trei consecințe:

  • primul este de deteriorare a echilibrului psihic și de cronicizare a lui, ceea ce înseamnă că se dezvoltă o tulburare de stresului posttraumatic, care se asociază cu anxietatea, depresia, tulburări de adaptare, etc. Aceasta este una dintre evoluțiile posibile. De această tulburare de stres posttraumatic sunt afectate 8-10% dintre persoanele care trec printr-o traumă.
  • a doua evoluție posibilă este ca, după această fază de stres acut pe care l-a avut, își poate reveni la un nivel de funcționare anterior traumei. Adică poate să devină rezilientă. Reziliența se poate dobândi fără asistență în multe cazuri, iar uneori are nevoie de o asistență minimală.
  • a treia evoluție posibilă, după o astfel de traumă, este de dezvoltare posttraumatică; adică după o perioadă în care își revine poate ajunge să funcționeze emoțional mai bine decât înainte. Mă refer la Post-traumatic growth. Din cauza faptului că ai avut o traumă, te resetezi și ești mai bine. Dar aceasta se întâlnește la doar 5-8% dintre persoanele care trec printr-o traumă”.

Aș recomanda ca ea să fie evaluată în acest moment, pentru a vedea care este mărimea consecințelor emoționale asupra ei, și apoi să îi fie oferită asistență. Dar asistența trebuie oferită numai în funcție de ce se constată în urma evaluării. Altfel, dacă faci intervenție fără evaluare, este greșit. Sunt studii care au arătat că parte dintre cei care au fost traumatizați la atentatele teroriste din SUA din 11 septembrie au primit asistență imediat și o duc mai rău decât cei care nu au primit. Sunt date care arată că inclusiv intervenția psihologică oferită fără o evaluare prealabilă și necritic poate să înrăutățească situația. E ca și cum n-ai lăsa sistemul imunitar să lucreze un pic și abia apoi să îl ajuți”, a avertizat psihologul.

Întrebat dacă acest caz va avea efecte asupra încrederii în adopții, Miclea a declarat că “este posibil, dar dacă statul va reacționa profesionist cred că această încredere care acum probabil este erodată se poate reface. Nu trebuie să distrugem sistemul de adopție doar dintr-un caz particular. Nu e nici logic ca dintr-un caz particular să deduci că nu funcționează întregul”.

Ar fi păcat să se întâmple lucrul ăsta. Dacă statul va reacționa profesionist, atunci această erodare se va opri. Pentru că adesea adopția face extrem de mult bine. În timpul lui Ceaușescu, orfelinatele erau pline de copii. Mulți au scăpat din iadul de acolo tocmai pentru că au fost înfiați”, a subiniat psihologul.

Cum trebuia să procedeze procurorul, la preluarea fetei de la asistenții maternali?

Mircea Miclea a explicat pentru Edupedu.ro că “asistenții maternali sunt sursă de autoritate. Pentru copil, ei sunt persoanele cu cea mai mare autoritate. Și atunci îi iei pe ei și le spui exact ce este corect să îi spună copilului, nu că cei care o adoptă o iau ca să îi ia organele. La dosarul de adopție ai toate documentele: ce profesie ai, dacă ai cazier, etc, și trebuie modificată concepția asistenților maternali despre adopție. Abia apoi, împreună cu cineva de la Protecția Copilului, asistentul maternal comunică copilului toate acestea, dar cu asistență. Și atunci fetei îi vine mesajul de la cei care au autoritate și credibilitate în fața ei: că adopția este un lucru bun, că oamenii sunt cumsecade…, și abia apoi o scoți dintr-un astfel de mediu. Asta ar fi fost procedura corectă și cu maxim de eficiență. Ei trebuia să fi pregătit toate lucrurile astea”.

Informații de background

Pe 24 mai, Comisia pentru Protecția Copilului, din cadrul Consiliului Județean Mehedinți, i-a retras Marianei Șărămăt atestatul de asistent maternal profesionist, „constatând că aceasta nu şi-a respectat obligația privind copilul pe care-l avea în plasament, de a contribui la reintegrarea acestuia în familia adoptivă, încălcând, astfel, grav interesul superior al copilului şi, privându-l pe acesta de a avea o familie”. (Sursa Newsweek).

Abia după încă o lună de la retragerea atestatului, timp în care fetița de 8 ani a stat la fosta asistentă, Sorina a fost dată familiei adoptive, în urma unei intervenții în forță a unei procuroare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Intervenția s-a bazat pe o plângere făcută de soții adoptatori Săcărin – care au devenit oficial părinții Sorinei pe data de 23 aprilie 2019 printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Craiova.

În filmul intervenției de vineri dimineață postat pe Facebook de către familia Șaramăt – familia asistentei maternale – se vede cum procurorarea Maria Pițurcă, de la parchetul Curții de Apel Craiova, o trage pe Sorina afară din casă, fiind însoțită de mascați. Fetița în vârstă de opt ani plânge, se zbate și refuză să plece din casa familiei care a crescut-o de când avea un an și jumătate.

Intervenția ar fi avut loc în urma altor patru încercări eșuate ale soților Săcărin de a convinge familia Șărămăt le dea copilul asupra căruia fosta asistentă nu mai avea niciun drept legal. Sursa: G4Media.ro

Despre Mircea Miclea

Mircea Miclea este fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, președinte al comisiei prezidențiale – în mandatul lui Traian Băsescu – care a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, – o diagnoză a întregului sistem de învățământ din România.

Comisia prezidențială pe educație condusă de Mircea Miclea a creat, pornind de la diagnoza sistemului de educație și cercetare, Pactul național pe educație, care în 2008 a fost semnat de toate partidele politice.

Pasul al treilea al comisiei a fost transformarea Raportului prezidențial în Legea educației nr. 1/2011 adoptată în mandatul lui Daniel Funeriu. Legea este și acum în vigoare, deși modificată major de guvernele PSD.

Citește și:

 

 

 


1 comment
  1. De ce fetita Sorina nu a fost reintegrata in familia ei naturala? Am urmarit inregistrari unde membrii ai familii naturale au incercat sa o adopte si au fost refuzati, asa cum si familia maternala a fost refuzata(prin anularea deciziei Mehedinti la scurt timp dupa ce a fost data), pe criterii nefondate legate de stare materiala. Au crescut-o 7 ani, cum au devenit dintr-o data nepotriviti? Cel mai important, poporul Roman este un popor crestin. Scriptura, care este Cuvantul lui Dumnezeu, nu sustine adoptia, ci cresterea si ajutarea copilului in familia naturala data de Dumnezeu. Cand statul isi asuma atot-puternicie prin stiinta si politica, mai ales de tip ateist-umanist, risca sa se puna impotriva lui Dumnezeu. Pacatul este revolta impotriva lui Dumnezeu (neascultare), de la primul om incoace, si acesta nu se rezolva prin mijloace seculare. Consecintele revoltei sunt in primul rand moartea fizica, pe care nici un om nu o poate rezolva, indiferent de pregatirea profesionala, si toata cohorta de neplaceri in viata trupeasca. Dumnezeu ne-a dat o singura solutie: Isus Hristos. Iertarea, plata datoriei revoltei, prin sangele Fiului inviat, darul calauzitor al Duhului Sfant care trebuie sa inhabiteze omul, care acum devine supus prin credinta in Mantuuitor, si sa il conduca la Adevar pe calea ingusta pana la moartea trupului si viata vesnica in El. Domnul sa se milostiveasca spre Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Clasamentul QS internațional al universităților, după domenii de studiu: România are prezență zero la specializări ca Educația, Dreptul, Administrația sau Științele Politice

Universitățile românești lipsesc cu desăvârșire din cele mai multe capitole, în clasamentul internațional QS al instituțiilor de învățământ superior, după domenii și specializări de studiu, dat publicității miercuri noapte. Clasamentul…
Vezi articolul