„Trebuie să fim extrem de conștienți că, în următorii ani, dacă se va continua cu aceeași salarizare, noi nu vom mai avea profesori. Nu că vom avea profesori slab, nu vom mai avea profesori”, a declarat profesorul Mircea Miclea, într-o intervenție la TVR. Vineri, 9 iunie, este a 12-a zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai.
- Mircea Miclea este singurul ministru al educației din istoria României care a demisionat după ce Guvernul său nu a acordat Educației bugetul promis la preluarea mandatului.
Aceasta a explicat ce ar trebui făcut pentru atractivitatea profesiei didactice: ”Sunt foarte multe școli, inclusiv în orașele mari, în care ai posturi vacante de matematică, fizică sau chimie și în care nu mai vine niciun fel de absolvent. (…) Dacă vrem să devină atractivă această meserie, astfel încât să opteze pentru ea și oameni de bună calitate, care să aibă o prestație la catedră de calitate, care să facă o educație de calitate, care să dea absolvenți de calitate, atunci trebuie să facem această dreptate socială, de a valoriza corpul profesional.”
Moderatoare: Vă solidarizați cu profesorii din preuniversitar? Considerați că este legitima această revendicare, în primul rând, salarială pe care o au ei?
Mircea Miclea: Da, consider că este foarte legitimă această revendicare. Cred că ceea ce a oferit Guvernul este mult mai puțin decât acest corp profesional merită. Din păcate, problema era cunoscută de foarte multă vreme. Vă reamintesc că eu însumi am demisionat în 2005, tocmai pentru că nu s-a oferit un buget satisfăcător pentru finanțarea educației. S-a oferit atunci 3,73 din PIB pentru educație, nu 2,1 că s-a oferit pentru anul acesta și nimeni n-a făcut nimic. Deci, problema era semnalată de atunci. Din păcate, ea nu s-a rezolvat. Efectul îl vedem acum, adică îl vedem pe calitatea corpului profesional, pe calitatea prestației didactice, pe climatul pe care îl vedem în școli și, indiscutabil, și pe salarizarea pe care o au profesorii și pe calitate educație, în general. Revendicarea este absolut legitimă.
Moderatoare: Este, practic, primul element care ar restabili cumva rolul profesorului în societatea românească acest element salarial?
Mircea Miclea: Sunt foarte multe școli, inclusiv în orașele mari, în care ai posturi vacante de matematică, fizică sau chimie și în care nu mai vine niciun fel de absolvent. Deci trebuie să fim extrem de conștienți că, în următorii ani, dacă se va continua cu aceeași salarizare, noi nu vom mai avea profesori. Nu că vom avea profesori slabi, nu vom mai avea profesori. Așa că va trebui să conștientizăm foarte clar lucrul acesta. Dacă vrem să devină atractivă această meserie, astfel încât să opteze pentru ea și oameni de bună calitate, care să aibă o prestație la catedră de calitate, care să facă o educație de calitate, care să dea absolvenți de calitate, atunci trebuie să facem această dreptate socială, de a valoriza corpul profesional. E atât de simplu. Nu trebuie să inventăm nimic, trebuie să facem ceea ce s-a întâmplat în alte țări.
În Finlanda se alocă 8% din PIB pentru educație. În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, media europeană este 5,56% din PIB pentru educație. Nu e nimic nou, e doar o problemă veche, pe care însă acum guvernanții încearcă să o cosmetizeze, să o mușamalizeze sub forma unei alocări salariale minore, pentru ca să ascundă o problemă. Sting un foc, nu rezolvă nicio problemă. (…)
Informații de context
Joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat a fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ. La scurt timp, documentul a fost publicat și în Monitorul Oficial.
Ligia Deca a ajuns să mintă public de la pupitrul instituției din Palatul Victoria. Aceasta a declarat că publicarea unei declarații în Monitorul Oficial „răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial”
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a precizat pentru Edupedu.ro că documentul publicat joi în Monitorul Oficial, „are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care s-ar putea ca de săptămâna viitoare să nu mai fie niciunul dintre ei în funcție”.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei (angajații din Învățământ – n.red). Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la înălțimea așteptărilor colegilor noștri.”