Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, spune că, împreună cu mai mulți colaboratori, a propus Ministerului Educației de peste un an un proiect cu tehnici pentru a reduce burnoutul (epuizarea) profesorilor, proiect ce “nu ar presupune niciun ban din partea Ministerului, doar interes din partea Ministerului pentru starea de sănătate a cadrelor didactice cu efect asupra copilului”. Fostul ministrul al Educației Mircea Miclea a spus, în cadrul emisiunii InfoEdu de la TVR Info, că încă nu a primit niciun răspuns.
Mircea Miclea atrage atenția asupra burnoutului profesorilor și spune că a propus Ministerului în urmă cu un an un proiect cu tehnici pentru cadrele didactice de a reduce stresul profesorilor și a îmbunătăți calitatea vieții acestora. El subliniază faptul că burnoutul profesorilor se răsfrânge asupra elevilor pentru că “se reduce capacitatea profesorului de a fi tolerant la greșelile elevului sau de a-l asista pe celălalt în a-și repara greșelile“, spune Miclea.
“De un an de zile eu și cu colaboratorii mei am făcut o propunere către Ministerul Educației: « domnule, hai să intervenim să reducem din burnoutul (n. red. epuizarea) profesorilor ». Sunt tot felul de tehnici pe care dacă ei le învață își pot reduce din această supraîncărcare emoțională cu efecte detrimentale pentru ei, dar și pentru elevi.
De un an de zile am făcut această propunere scrisă cu toată documentația. De un an și ceva aproape așteptăm aprobarea Ministerului ca să putem să livrăm acest lucru către cadre didactice, care nu ar presupune niciun ban din partea Ministerului, doar interes din partea ministerului pentru starea de sănătate a cadrelor didactice cu efect asupra copilului”, a spus Mircea Miclea.
- Profesorii raportează unul dintre cele mai ridicate niveluri de stres și situații de „burnout” la locul de muncă, în comparație cu alte profesii, în condițiile în care starea de bine a profesorilor are un impact semnificativ asupra stării de bine și succesului academic al elevilor, arată un nou raport realizat de experți de la Oxford.
Declarația lui Mircea Miclea despre burnoutul profesorilor:
“Una dintre problemele majore cu care se confruntă cadrele didactice sunt probleme de sănătate mintală, de stres, de burnout, nu e numai la noi, e peste tot în lume. De exemplu, sunt date în Marea Britanie: cam 40% dintre personalul didactic acuză burnoutul că sunt epuizați. Ești epuizat de o nouă generație de elevi pentru care adesea nu ai toate instrumentele necesare ca să le faci față așa cum trebuie, pentru că părinții sunt extrem de dispuși de a face presiuni, pentru că e o birocrație a sistemului enormă.
Atunci bineînțeles că ajungi la burnout, ajungi la un stres acut care se cronicizează, care este detrimental pentru propria ta sănătate, dar este detrimental pentru relația ta cu elevul dacă tu ești în burnout. Sunt studii care arată lucrul acesta: capacitatea ta de a fi tolerant la greșelile celuilalt se reduce. Capacitatea de a-l asista pe celălalt în a-și repara greșelile, se reduce.
Adică burnoutul tău (n. red. al profesorului), stresul tău se proiectează pe ceilalți. Prin urmare, trebuie să facem ceva ca să îmbunătățim calitatea vieții, a exercitării profesiei de către cadre didactice, numai cu salarii și din punct de vedere al reducerii birocrației, al problemelor de sănătate mintale. De un an de zile eu și cu colaboratorii mei am făcut o propunere către Ministerul Educației: « Hai să intervenim să reducem din burnoutul profesorilor ».
Sunt tot felul de tehnici pe care dacă ei le învață își pot reduce din această supraîncărcare emoțională cu efecte detrimentale pentru ei, dar și pentru elevi. De un an de zile am făcut această propunere scrisă cu toată documentația. De un an și ceva aproape așteptăm aprobarea Ministerului ca să putem să livrăm acest lucru către cadre divers, care nu ar presupune niciun ban din partea Ministerului, doar interes din partea Ministerului pentru starea de sănătate a cadrelor didactice cu efect asupra copilului”.
Foto: © Photosvit | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
14 comments
Iti dai seama cat poate sa valoreze interventia daca costul este zero. Miclea nu ne spune care e ea, in ce consta, costurile asociate, marimea efectului. Si noi sa il credem pe cuvant. Okay.. 😉
Si parca ati editat articolul. Acum 3 zile era ceva cu un studiu facut in Franta. Acum a disparut 🙂
Aiaiaiai EduPedu. Unde e notata editarea?
Mă faceți să râd, auzi săracii profesori…
Cu ocazia alegerilor sa ajuns la un schimb între profesorii PNL și părinți: poza cu votul corect valora trecerea clasei. Deci câțiva căpoși de a VIII-a au rămas corigenți deocamdată…
Ați făcut o sesizare? E foarte grav dacă e așa. Sper că nu v-ați rezumat la a semnala sub anonimat pe acest site o asemenea infracțiune.
Nuuu cred asa ceva!!!Nu cred!!!Este real?!
Burnout – suna ciudat. Cuvantul potrivit este extenuare.
Bună ziua! Burnoutul este un fenomen mult mai complex decât extenuarea, înțelegem de la specialiști. Cuvântul este în limba română, potrivit DOOM 3: https://doom.lingv.ro/cautare/?query=burnout
D-na Andronescu propunea posibilitatea pensionarii cadrelor didactice cu gradul didactic I la 63 de ani. Nu se mai vorbește nimic despre aceasta propunere!
Stresul nu e cauzat de lipsa regulilor?
Regula presupune precompense și sancțiuni. Noi avem sancțiuni?
Propun pensionarea la 57 ani , încadrarea activității didactice la grupa a ll de munca, schimbarea regulamentului scolar cu sancțiuni clare ,severe pt elevii indisciplinați.
Corect!
Si munca administrativa acolo unde trebuie,nu in carca profesorilor.
Mă mir că încă nu au apărut comentarii negative pentru acest articol ! Mulți nu pot înțelege că profesorii au dus în spate un sistem fracturat la fiecare schimbare care s-a făcut în ultimii ani ,schimbare care nu a ținut cont de materia prea încărcată (in primul rând la matematică!) ,nu a ținut cont nici de faptul că s-a ajuns la o .anti-educatie generată de faptul că valori promovate în școală (respect ,responsabilitate,toleranta , perseverență, onestitate)nu sunt aceleași,de foarte multe ori , cu cele promovate in familie.Sistemul a funcționat în …virtutea inerției aș zice, dar efectul fracturilor afectează din ce in ce mai mult pe toți cei implicați ( profesori,elevi, părinți) și bine ar fi sa se ia în seamă semnalele de alarmă pe care le trag cei asemeni domnului Miclea !
interes din partea Ministerului pentru starea de sănătate a cadrelor didactice cu efect asupra copilului
Uite aici unde e greșeala ta… Presupui că îi pasă cuiva din minister (de profesori SAU de elevi, ca să fie clar).
Da. Consider că aveți dreptate.
Nimănui nu-i pasă la Ministerul Învățământului de starea elevilor și a cadrelor didactice.
Dacă îmi este îngăduit, aș sfătui pe domnul Miclea să nu implice chiar deloc Ministerul Învățământului.