Consiliul General al CNATDCU se va reuni săptămâna aceasta pentru a analiza cererea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a-i fi analizată in integrum teza sa de doctorat, a declarat pentru Edupedu.ro vicepreședintele CNATDCU, profesorul universitar Mircea Dumitru. El va prezida forul care analizează doctoratele în lipsa președintelui Ioan Aurel Pop, care s-a autosuspendat din funcție pentru șase luni, după cum a declarat mai devreme pentru Edupedu.ro.
Din cunoștințele sale, Dumitru spune că este pentru prima dată când autorul unei teze de doctorat cere analiza integrală a acesteia și că „nu există nicio suspiciune de plagiat care să planeze asupra acestei teze de doctorat”. De asemenea, nici la UEFISCDI nu a fost depusă vreo sesizare de plagiat în legătură cu teza de doctorat a ministrului Cîmpeanu. În mod normal, conform regulamentului CNATDCU, analiza tezei se face la existența unei suspiciuni de plagiat, dar Dumitru spune că după analiza făcută de universitatea la care a susținut teza Cîmpeanu, „putem să socotim că acesta este momentul în care se poate începe o analiză” și „pornind tot de la aceleași baze de date care există, să se facă o analiză și la CNATDCU”.
Declarațiile lui Mircea Dumitru pe subiectul tezei de doctorat a ministrului Educației:
„Din declarația domnului ministru rezultă că universitatea care i-a conferit titlul de doctor urmează să facă această evaluare, pornind de la bazele de date existente. Deci nu există nicio suspiciune de plagiat care să planeze asupra acestei teze de doctorat din câte știu eu și nu e înregistrată nicio sesizare la UEFISCDI pentru ca noi să facem această evaluare la CNATDCU, dar dacă domnia sa dorește, putem să socotim că acesta este momentul în care se poate începe o analiză și așa cum am înțeles, mai întâi se va face la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, universitatea care i-a conferit titlul de doctor, urmând ca mai apoi, pornind tot de la aceleași baze de date care există, să se facă o analiză și la CNATDCU. Voi vorbi direct cu membrii Consiliului General peste câteva zile”, a declarat Mircea Dumitru pentru Edupedu.ro.
Întrebat dacă a mai fost făcută la CNATDCU o solicitare de genul acesta, Dumitru a răspuns „din experiența mea, nu există o cerere similară din partea autorului sau autoarei tezei să se facă o evaluare a tezei respective”.
„Înțeleg situația pentru că în presă, în spațiul public, au apărut anumite mesaje cu privire la teza de doctorat, la lucrările științifice, domnul ministru dorește să fie analizate aceste lucruri ca să oferim și elemente obiective pentru o judecată”, a mai spus Dumitru.
- Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Universității de Științe Agronomice să-i analizeze de plagiat teza de doctorat, potrivit unei declarații de presă făcută de acesta duminică seara. Oficialul spune că a cerut „USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate“.
Anunțul ministrului vine în contextul în care, la începutul lunii, Cîmpeanu le-a cerut universităților, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Minister, să realizeze „într-un termen rezonabil, un an, de exemplu”, analiza tuturor tezelor de doctorat susținute în fiecare dintre aceste instituții. El a făcut cererea după ce a anunțat că nu va mai modifica regulamentul și metodologia CNATDCU.
Declarația ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu:
„Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susține prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu solicitarea de analiză/verificare a conformității propriei teze de doctorat (susținută acum 21 de ani în cadrul USAMV București), inclusiv prin raportare la analiza întregii activități științifice (începând cu anul 1988/anul III de facultate), așa cum este prezentată în lista de lucrări științifice, disponibilă public pe site-ul usamv.ro.
De asemenea, am solicitat ca USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate.
Am inițiat acest demers având în vedere faptul că asumarea răspunderii este un principiu de la care nu se poate deroga, în speranța că exemplul va fi preluat și de către alți lideri din domeniul învățământului superior, de “personaje cheie” în educație și de promotori ai integrității academice.
Respectarea normelor de etică și deontologie profesională a fost un principiu pe care l-am susținut continuu în cei 30 de ani de activitate academică.
În același timp, îmi exprim speranța că solicitarea pe care am adresat-o CNATDCU cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului, va fi onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă să putem promova această strategie susținută prin forța legală necesară.
Am solicitat universităţilor să se concentreze pe verificarea, prevenirea și combaterea abaterilor de la standardele de etică și integritate academică, inclusiv prin inițierea unui proces de verificare din perspectiva conformității, prin analiza tezelor de doctorat susţinute în cadrul fiecărei instituții organizatoare de studii universitare de doctorat.”
1 comment
Lăsați naiba lucrarea, că nu asta îl face deștept și bun pentru funcție!
Să treacă să dea examen național din metodică, specialitate și management educațional! Să ne arate că este bun și ca profesor și ca ministru!
De d-ăștia este toată pleava de sus- puși plină!