„Am o părere deplorabilă despre toată situația aceasta și de faptul că reacția noastră este atât de înverșunată, adică au trecut 10 ani de la dosarul lui Victor Ponta și se pare că am făcut pași foarte mici în direcția cea bună”, a declarat pentru Edupedu.ro Mircea Dumitru, vicepreședintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care se poate pronunța dacă o teză de doctorat este sau nu plagiată. Amintim că premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat după o investigație a jurnalistei Emilia Șercan. Însă, până acum nu a fost depusă nicio sesizare la CNATDCU, a mai spus Dumitru.
Întrebat când va reveni în funcția de președinte interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru a răspuns: „Să vedem când domnul președinte (Ioan Aurel Pop) va transmite ministerului (Educației) dorința domniei sale. Dacă se păstrează această conducere rotativă, atunci ar trebui să preiau eu această funcție pentru următoarele două luni”.
- Aurel Pop a declarat joi pentru Edupedu.ro că se va autosuspenda în continuare din funcția de președinte al CNATDCU, după ce, în luna august anul trecut a procedat la fel. La fel ca atunci, motivul autosuspendării, spune Pop, este că nu are cum să se împartă între funcțiile pe care le deține: președinte al Academiei Române, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Legat de o sesizare făcută la CNATDCU în privința tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, Dumitru a răspuns că încă nu a primit vreuna. „Lumea se agită pe Facebook, dar nimeni nu-și face timp că scrie o sesizare pe e-mail, chiar nu înțeleg lucrul acesta. Oricine din societatea civilă poate face asta.”
Întrebat ce părere are ca profesor universitar față de situație, Dumitru a răspuns: „Am o părere deplorabilă despre toată situația aceasta și de faptul că reacția noastră este atât de înverșunată. Au trecut 10 ani de la dosarul lui Victor Ponta și se pare că am făcut pași foarte mici în direcția cea bună. Sunt oamenii aceștia încă în funcții de conducere, și-au făcut doctoratele cum și le-au făcut în anii 1990, la începutul anilor 2000 și asta este situația. Sunt absolut stupefiat”.
Premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat, marți, de plagiat în teza de doctorat după o investigație a jurnalistei Emilia Șercan. Oficialul a reacționat, spunând că a respectat prevederile legale în vigoare la momentul susținerii tezei. Ciucă a dat un comunicat prin intermediul biroului de presă al Guvernului în care susține că „am inițiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020”.
Nicolae Ciucă este doctor în Științe militare cu teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care a susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp).
3 comments
“reacția noastră … atât de înverșunată” vine din frustrare!
Daca M. Dumitru se declara stupefiat, n-ar strica sa fim si noi la fel de stupefiati de modul in care a ajuns profesor universitar si apoi academician pe baza unei opere “internationale” publicate la “prestigioasele” edituri… Humanitas, Paralela 45, Paideia etc.
Si Oxford (totusi).