Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, CNATDCU, „nu a fost consultat, nici eu nu am avut știință de formularea acestui regulament. Probabil că au fost consultați alți specialiști”, a declarat Mircea Dumitru, vicepreședinte CNATDCU, pentru Euronews România, despre prevederea potrivit căreia profesorii care conduc doctorate scapă de orice răspundere în cazul plagiatelor, iar doctoranzii rămân singurii responsabili, din noul Regulament al studiilor doctorale publicat în Monitorul Oficial pe 22 ianuarie.
Prevederile inițiale din Regulamentul pus în consultare au fost modificate netransparent de Ministerul Educației.
- Despre proiectul de Regulament privind studiile doctorale, așa cum a fost pus în consultare publică, Edupedu.ro a scris pe larg la începutul lunii noiembrie 2023, arătând că „universitățile preiau controlul asupra verificării tezelor de doctorat pe care tot ele le eliberează, cu un control extern ca și inexistent în cazul plagiatelor”.
„În condițiile în care un conducător de doctorat este absolvit de orice responsabilitate, asta înseamnă că în România, noi practic putem să permitem și în viitor să avem teze de doctorat plagiate, fraudate, falsificate, așa cum s-a întâmplat și până acum”, a declarat Emilia Șercan, jurnalist de investigații, pentru Euronews România.
Marian Popescu, profesor de Etică, Universitatea din București, spune că formularea este problematică, dar răspunderea pentru coordonator există. „Răspunderea privind originalitatea, dar și condițiile prevăzute de normele de etică și integritate științifică revin în bună măsură coordonatorului. Sunt articole în regulament care prevăd limpede asta. Deranjează, însă, formularea. În cazul coordonatorului apare cuvântul „diligență”, adică coordonatorul nu mai răspunde de originalitatea lucrării doctorandului său, ci are „obligația de diligență”, am citat exact, de a certifica corectitudinea lucrării. Precizarea care acum lipsește era foarte limpede, fără subterfugii lingvistice, care spunea clar că și coordonatorul răspunde de originalitatea lucrării”, a declarat Marian Popescu, conform sursei citate.
Scutirea de răspundere pentru conducătorii de doctorate apare într-o perioadă în care o serie de cazuri sonore s-au făcut auzite în spațiul public – vezi, între altele:
- cazul lui Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al ministrului Bode și rector al Academiei SRI (la rândul său ținta unei anchete privind nereguli etice), sancționat de Universitatea Babeș-Bolyai,
- cazul ÎPS Teodosie de la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea Ovidius, despre care PressOne.ro scria, în 2021, că la CNATDCU au fost invalidate pentru plagiat 9 dintre tezele de doctorat coordonate
- Unul dintre cele mai notorii cazuri de coordonare de doctorate cu probleme este cel al lui Gabriel Oprea, caz documentat încă din 2015 de Pressone.ro / Emilia Sercan