Mircea Dumitru: Universitatea din București devine parte a Universității Civice Europene. Care sunt celelalte șapte universități din consorțiul european

1.744 de vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: Facebook.com
“Universitatea din București se alătură unui proiect ambițios, acela al rețelei Universității Civice Europene”, anunță rectorul Mircea Dumitru. Acesta precizează că noul consorțiu este format din opt universități, cu obiectivul de a se implica “în probleme care afectează sistemele de educație, schimbările climatice, urbanizarea și inechitățile”. Instituția de învățământ superior explică faptul că rețeaua “vine în întâmpinarea proiectului Comisiei Europene de întărire a colaborării și a mobilității academice în spațiul european, prin intermediul rețelelor de universități europene”.

Opt universități de top din Europa își unesc forțele pentru a crea o Universitate Civică Europeană, anunță Universitatea din București. “Universitatea din București, membră a ‘Universității Civice Europene’, o rețea de universități cu 384.000 de studenți, 55.000 de profesori și alți membri ai comunității academice, 34 de premii Nobel și 171 de granturi de cercetare ERC”, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

“Consorțiul de opt universități își propune ca prin educație, cercetare și inovare să contribuie la întărirea procesului de integrare europeană, la dezvoltarea unei cetățenii europene active și la rezolvarea problemelor societale cu care se confruntă țările de proveniență, și nu numai”, spune Universitatea.

Ce universități fac parte din Universitatea Civică Europeană
  • Universitatea Aix Marseille – Franța
  • Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena – Grecia
  • Universitatea din București – România
  • Universitatea Liberă din Bruxelles – Belgia
  • Universitatea Autonomă din Madrid – Spania
  • Universitatea Sapienza din Roma – Italia
  • Universitatea din Stockholm – Suedia
  • Universitatea Eberhard Karls din Tübingen – Germania

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, scrie pe pagina sa de Facebook: “ne propunem să creăm o comunitate care să elimine granițele existente astfel încât, prin tot ceea ce vom face, să contribuim la o Europă cât mai puternică. În aceste momente, în care Europa traversează momente dificile, vom acționa pentru dezvoltarea unei cetățenii europene cât mai active“.

“Prin educație, prin cercetare și prin inovare vom atinge dimensiunile care afectează puternic societățile noastre, astfel încât comunitatea academică, în sensul ei larg, să poată contribui la rezolvarea marilor probleme societale. Ne propunem să ne implicăm în probleme care afectează sistemele de educație, schimbările climatice, urbanizarea și inechitățile. Vrem să creem un spațiu comun al valorilor și al resurselor, în care studentele, studenții noștri, profesoarele și profesorii noștri, colegii din universități să colaboreze activ și liber”, a susținut Dumitru.

Acesta precizat că Universitatea din București “se angajează să fie un participant implicat în acest proiect multicultural și multilingvistic. Reprezintă pentru noi o oportunitate reală de cooperare internațională, inclusiv din perspectiva noii viziuni a Comisiei Europene, aceea a rețelei de universități europene“.

Ce spune Universitatea din București despre consorțiu:

Această rețea va reuni în jur de 384.000 de studenți și 55.000 de cadre didactice și alți membri ai comunității universitare. Ea va încuraja un mediu multilingvistic, aducând împreună vorbitori nativi de engleză, franceză, germană, greacă, italiană, română, spaniolă și suedeză.

Universitatea Civică Europeană va fi un spațiu al educației inovative și responsabile, al schimburilor culturale și al acțiunii cetățenești din Europa, de la Marea Baltică până la Marea Mediterană, implicându-se în rezolvarea problemelor actuale ale cetățenilor și instituțiilor sale.

Un proiect care propune mobilitate, multilingvism și implicare cetățenească. Proiectul nostru urmărește să promoveze valorile europene, culturile și cetățenia europeană în rândul noilor generații de studenți. Acesta va promova cooperarea și acțiunea inovatoare și integrată, indiferent de granițe, limbi sau discipline academice. Va acționa atât la nivel local, cât și global, abordând în același timp probleme sociale, economice sau de mediu.

Acest puternic angajament va contribui la creșterea și diversificarea oportunităților la toate nivelurile pentru toate universitățile partenere, dar și pentru Europa în ansamblu. Universitatea Civică Europeană este menită să devină un instrument cheie în reînnoirea procesului de integrare europeană.

Preocuparea noastră comună va include implicarea în societate și în relațiile cu actorii socio-economici și culturali din comunitate. Ne vom reuni resursele din educație și cercetare pentru a face față provocărilor de azi și de mâine, cum ar fi, de exemplu, energia și schimbările climatice, îmbătrânirea populației, patrimoniul cultural și prioritățile educaționale, șanse echitabile de acces la învățământul superior pentru orice student, indiferent de mediul de proveniență, sau noi modalități de învățare în lumea digitală.

Prin angajamentul nostru de a face față acestor provocări esențiale, ne afirmăm poziția de a crea o punte de legătură a Europei către Sud.

Foto: Facebook Mircea Dumitru

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!

Become a Patron! 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examene la colegii după Evaluarea Națională, care devine obligatorie pentru toți elevii, din 2024, limba română – probă distinctă la bacalaureat din 2027, anunță Sorin Cîmpeanu după discuții cu sindicatele / Decizii și pentru filiera liceelor, palatele și cluburile copiilor, elevii cu cerințe educaționale speciale

“Posibilitatea legală a organizării concursului propriu de admitere la nivel de colegiu (nu numai la nivelul colegiilor naționale), cu condiția ca această admitere să fie organizată imediat după susținerea examenului…
Vezi articolul