Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: Ne exprimăm solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care cer abrogarea OUG 7

4.826 de vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: Facebook.com
Universitatea din București se solidarizează cu “inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019”, anunță Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, într-un punct de vedere oficial remis la o zi după ce ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că guvernul a făcut în ședință cinci mari modificări la OUG 7.

Conducerea Universității din București a luat act de inițiativele unor cadre didactice și ale organizației studențești din cadrul Facultății de Drept de a formula public o poziție avizată față de reglementările din ultimii doi ani referitoare la administrarea justiției în România, în special față de recenta OUG nr. 7/2019. Nu în ultimul rând, a luat act de acțiunile de solidarizare inițiate de cadre didactice și studenți din cadrul mai multor facultăți ale Universității din București“, spune rectorul Mircea Dumitru.

“Consecventă atitudinii sale de delimitare a activității academice față de ingerințele politice de orice fel, Universitatea din București consideră totodată că problema respectării normelor statului de drept, a asigurării independenței justiției implică angajamentul civic al tuturor cetățenilor responsabili“, se arată în punctul de vedere remis Edupedu.ro.

Corecta funcționare a statului de drept este o condiție esențială pentru democrație, pentru protecția drepturilor cetățenilor împotriva acțiunilor arbitrare ale politicului în justiție, acțiuni ce pot perturba grav scara de valori a întregii societăți, atașamentul acesteia față de dreptate, echitate, corectitudine, cinste, responsabilitate. Ne exprimăm, așadar, solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019 și stoparea măsurilor care pun sub semnul întrebării bunul mers al justiției în România“, anunță rectorul Universității din București.

Informații de background

Poziția conducerii Universității din București vine după ce profesorul Andrei Cornea a scris ieri, pe contul său de Facebook, că profesorii și studenții Universității vor protesta joi ”contra abuzivei OUG 7”, și după ce profesorul Andrei Oișteanu a făcut următorul apel, tot pe Facebook, ca urmare a protestului actorilor Teatrului Național:

  • ”UNDE ESTE SOLIDARITATEA UNIVERSITARA? Jos palaria pentru actorii din Cluj, Bucuresti etc. care ies pe treptele teatrelor sa-si manifeste solidaritatea cu magistratii protestatari. Chapeau bas Marius Manole, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Tudor Chirila & Co! Ce mai asteptam noi, cadrele didactice din universitatile din tara, ca sa le urmam exemplul ?! Dati-ne un semn domnule Rector al Universitatii din Bucuresti (prof. Dumitru Mircea), domnule Presedinte al Senatului UB (prof. Marian Preda), domnule Presedinte al Comisiei de Etica (prof. Marian Popescu) ! Ar fi cazul sa ne vedem luni, cu totii, pe treptele Universitatii, la Rectorat, sau „la Fantana”, in Piata Universitatii. Daca nu-i sprijinim, magistratii protestatari vor fi sanctionati de Tudorel Toader”. (Sursa)

Ordonanța care modifică legile justiției a generat o reacție fără precedent din partea studenților și a profesorilor de la facultățile de Drept. Studenții de la Facultatea de Drept a Universității din București au anunțat la finele săptămânii trecute că se alătură profesorilor lor, profesorilor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și protestelor declanșate de judecătorii și procurorii din țară și cer Guvernului și Parlamentului să abroge OUG nr. 7/2019, Legea nr. 242/2018 și Legea nr. 207/2018. Proteste au venit săptămâna trecută și de la studenții Universității din Iași, unde ministrul Justiției Tudorel Toader este rector suspendat.

Citește și:

 

 


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din Constanța vor putea beneficia de transportul gratuit, susține șeful ISJ. Acesta spune că peste 90 % dintre școlile și liceele din județ au transmis listele cu numele elevilor și stațiile unde urcă și coboară

De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din județul Constanța vor beneficia de transport gratuit, susține șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, într-o declarație pentru Edupedu.ro. “Peste 90% dintre școli și…
Vezi articolul

Cîmpeanu, atac la adresa asociațiilor de părinți și elevi: “Nu am dat dreptul de reprezentare”, ca părinte, unei organizații care “vorbește în numele tuturor părinților din România” / “Un elev care nu a susținut Bacalaureatul să nu încerce să se substituie autorităților sanitare”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a abordat în termeni critici, în conferința de presă susținută vineri dimineață, poziții exprimate pe tema deschiderii școlilor de organizații ale părinților și ale elevilor. Despre…
Vezi articolul

Felul în care funcționează școala în pandemie, decis pe baza unui algoritm cu mai mulți indicatori, de la vaccinare la mărimea claselor – idee “agreată” de ministrul Educației și un secretar de stat de la Sănătate, spune Consiliul Elevilor

Modul de funcționare a unei unități de învățământ în condiții de pandemie ar putea fi decis pe baza unui algoritm care să țină cont de mai mulți indicatori: ministrul Educației,…
Vezi articolul

Directoriada continuă. Scrisoare deschisă a părinților și profesorilor de la Școala Gimnazială din Dumbrăveni, în legătură cu numirea din pix a unui director interimar: „A fost făcută în baza unei proceduri a inspectoratului pe care o considerăm nedemocratică, dacă nu chiar abuzivă”

Situația directorilor interimari numiți din pix afectează mai multe școli din țară. Recent, părinții și profesorii de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Dumbrăveni, județul Constanța, au trimis o scrisoare…
Vezi articolul