Nicio sesizare nu a fost depusă la CNATDCU până astăzi privind un eventual plagiat în cazul lucrării de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, a declarat joi, pentru Hotnews, Mircea Dumitru, vicepreședintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care se poate pronunța dacă o teză de doctorat este sau nu plagiată.
Dumitru a explicat care este traiectoria unei sesizări, odată ce este depusă:
- „Președintele în exercițiu al Consiliului General îi cere președintelui de panel să numească o comisie de specialiști. Președintele de panel se adresează comisiei CNATDCU care poate să analizeze această lucrare, deci în speță se adresează președintelui acestei comisii.
- Se numește o comisie formată din trei-patru-cinci specialiști și aceștia în termen de 45 de zile trebuie să transmită un referat care să aibă o componentă de evaluare științifică și un referat tehnic, în cazul de față probabil de specialiști în științele militare.
- Acest referat este apoi discutat în comisia de specialitate și este transmis mai departe Consiliului General, care în urma dezbaterii și în urma votului dă un verdict – plagiat sau non-plagiat.”
În legătură cu verificarea făcută de Universitatea Națională de Apărare, Dumitru a amintit că, potrivit legii, „aceasta nu are nicio relevanță, pentru că legea stabilește că doar CNATDCU poate face această analiză și, dacă ia o decizie prin care stabilește că este plagiat, atunci propune ministrului Educației retragerea titlului de doctor”.
El a adăugat că nu este relevantă concluzia universității. „Analiza universității, presupunând că Universitatea stabilește că este plagiat, nu înlocuiește analiza CNATDCU. Deci CNATDCU nu poate să spună a fost lucrarea analizată la Universitate, verdictul este cutare, prin urmare noi ne însușim acest verdict”.
Amintim că premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat după o investigație a jurnalistei Emilia Șercan. Oficialul a reacționat, spunând că a respectat prevederile legale în vigoare la momentul susținerii tezei. Ciucă a dat un comunicat prin intermediul biroului de presă al Guvernului în care susține că „am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020”.
Nicolae Ciucă este doctor în Științe militare cu teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care a susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp).