Ministrul Teleman, despre prioritățile în cercetare: Finanțarea pentru revigorarea “pacientului în inaniție” trebuie direcționată în primul rând către dezvoltarea resurselor umane și către întărirea standardelor etice de evaluare

676 de vizualizări
Ciprian Teleman / Foto: Facebook.com
“Cercetarea e un pacient în inaniție, cu un sistem imunitar slăbit și care trebuie revigorat. Asta înseamnă finanțare predictibilă, direcționată cu scopul dezvoltării resurselor umane în primul rând și întărirea standardelor etice de evaluare”, a spus sâmbătă ministrul Cercetării și Digitalizării, Ciprian Teleman, într-un mesaj prin care și-a prezentat activitatea din ultima săptămână. El a arătat că viitorul secretar de stat pentru cercetare, post pentru care a fost propus prorectorul Universității Babeș-Bolyai Cristian Litan, se va ocupa și de măsuri de reformă în domeniu.

Amintim că, la începutul săptămânii trecute, ministrul Teleman a spus că dorește o creștere a bugetului de cercetare – care s-a ridicat la doar 0,13% din PIB anul trecut – de 30% față de 2020, spunând că bugetul alocat acestui domeniu trebuie să țină cont și de ținta de deficit bugetar de 7%, și de recomandarea europeană de creștere a alocării pentru cercetare.

Principalele declarații făcute sâmbătă de ministrul Teleman, pe tema cercetării:

  • “Domnul Cristian Litan, prorector al Universității Babeș-Bolyai, a acceptat să preia postul de secretar de stat, mandatul domniei sale fiind de facilitare a interdependenței dintre cercetarea universitară și cea din institutele de cercetare-dezvoltare, dar și alte activități de reformă a cercetării.”
  • “Cercetarea e un pacient în inaniție, cu un sistem imunitar slăbit și care trebuie revigorat. Asta înseamnă finanțare predictibilă, direcționată cu scopul dezvoltării resurselor umane în primul rând și întărirea standardelor etice de evaluare.”
  • “Tot săptămâna asta am semnat o scrisoare către rețeaua de institute de cercetare cu privire la inițiativa IPCEI, Important Projects of Common European Interest, pe componenta microelectronică. E o inițiativă care vizează refacerea capacităților în zone în care Europa e puternic dependentă de furnizori mondiali, cum ar fi microelectronica. Și asigurarea competitivității industriei din UE pe piața mondială. Și acum avem această oportunitate a Fondului de Redresare și Reziliență.”

Mesajul integral:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Singura școală-pilot privată aprobată de minister este co-fondată de secretarul de stat Radu Szekely, la Sibiu, acesta fiind șeful Comisiei de aprobare și cel care a avizat desemnarea. Szekely: Nu consider că e vreun conflict / Au mai fost trei școli particulare, dar au fost respinse – interviu

“Nu consider că este vreun conflict”, a răspuns Radu Szekely, secretar de stat pentru echitate și egalitate de șanse în Ministerul Educației, când a fost întrebat dacă nu există un…
Vezi articolul