Agresiunea militară premeditată a Rusiei împotriva Ucrainei, condamnată de Sorin Cîmpeanu la reuniunea informală a miniștrilor educației din Uniunea Europeană, la care a participat și ministrul ucrainean al educației. Cei 27 au stabilit să aibă o acțiune coordonată

76 de vizualizări
Foto: gov.ro
Reuniunea miniștrilor educației din UE, cu tema „Răspuns european de solidaritate coordonat în domeniul educației în contextul crizei din Ucraina”, s-a desfășurat joi, în prezența ministrul ucrainean al educației. În acest context, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că “deplânge pierderea de vieți și exprimă compasiunea și tristețea profundă pentru suferința poporului ucrainean”, se arată într-un comunicat de presă.

La invitația Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, la acest eveniment a participat ministrul ucrainean al educației, Serhiy Shkarlet, care a subliniat că prioritățile imediate vizează asigurarea stabilității procesului educațional și crearea unui mediu sigur pentru educație, scrie Ministerul Educației în comunicat.

Redăm comunicatul:

Ministrul Cîmpeanu a declarat că se alătură mesajelor de condamnare a agresiunii militare premeditate a Rusiei împotriva Ucrainei, deplânge pierderea de vieți și exprimă compasiunea și tristețea profundă pentru suferința poporului ucrainean, reiterând angajamentul deplin al României în acordarea asistenței și sprijinului umanitar necesar populației refugiate. Acesta a subliniat gravitatea crizei umanitare și a prezentat măsurile legislative, administrative și financiare pe care statul român le-a adoptat cu celeritate pentru a asigura tuturor copiilor ucraineni accesul in școlile din România în aceleași condiții aplicabile și copiilor români.

Totodată, ministrul a menționat și posibilitatea oferită de universitățile românești pentru înmatricularea solicitanților refugiați și acordarea de burse din partea Ministerului Educației pentru studenții ucraineni.

Ministrul educației a evidențiat rolul societății civile, cooperarea cu școlile și universitățile românești care au reacționat cu promptitudine și au oferit refugiaților cazare în căminele lor,
hrană, asistență și consiliere psihologică: „Resursele umane din educație s-au mobilizat într-o manieră impresionantă pentru a ajuta la punctele de trecere a frontierei, în locurile de cazare pentru refugiați sau pentru a traduce documentele oficiale.”

De asemenea, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a menționat instrumentele de informare puse la dispoziția refugiaților ucraineni: platforma Ucraina – Împreună ajutăm mai mult, coordonată de Guvernul României, care oferă informații utile în limba ucraineană și site-ul Ministerului Educației, cu o secțiune specială în care sunt publicate informații legate de educație în patru limbi: română, ucraineană, engleză și franceză.”Totodată, Sorin Cîmpeanu a reafirmat necesitatea cooperării consolidate la nivel european și global”, mai scrie în comunicatul de presă.

La rândul său, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a prezentat măsurile întreprinse la nivelul Comisiei Europene, inclusiv flexibilizarea regulilor de implementare a Programului Erasmus+ pentru oferirea de sprijin elevilor, studenților și profesorilor ucraineni.

Citește si: Ministerul Educației: Aproape 400 de elevi ucraineni, inclusiv preșcolari, s-au înscris ca audienți la școlile din România 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din 15 școli și licee din București și alte orașe vor planta 7.500 de bulbi în grădinile școlilor, iar apoi vor documenta dezvoltarea lor / În primăvară se organizează un concurs de fotografii între școli cu cele mai frumoase flori

Proiectul “Copiii iubesc natura” se desfășoară în 15 școli din București, Buzău, Ialomița și Ilfov. Timp de o săptămână, până în data de 4 noiembrie, elevii vor planta în curțile…
Vezi articolul

Sindicatele din educație reclamă probleme la aplicația de salarizare a profesorilor, EduSal: sistemul merge greu, datele nu se salvează mereu și apar discordanțe între vechimea în muncă și sporul aferent – adresă FSLI către Ministerul Educației

O serie de probleme legate de aplicația EduSal, în care școlile calculează și înregistrează date despre salariile profesorilor, sunt semnalate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ într-o adresă trimisă luni,…
Vezi articolul

Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă”

Ministerul Educației urmărește zilnic situația greviștilor din școli, conform declarațiilor făcute de secretarul de stat Florian Lixandru, la Euronews România. Acesta a spus inițial că are informații conform cărora „o…
Vezi articolul

Monica Anisie, în ședință la Inspectoratul Școlar București: Astăzi vor decide dacă este nevoie să revizuiască unele scenarii / Am avut o discuție și cu prefectul, cu inspectorul școlar și cu directoarea de la DSP, i-am rugat să verifice toate scenariile

Ministrul Educației participă la o ședință pe care a convocat-o la Inspectoratul Școlar București, la care sunt prezenți inspectorii școlari generali adjuncți, inspectorul general și inspectori de sector. Tot în…
Vezi articolul