Ministrul Sorin Cîmpeanu susține că nu a făcut un dezacord și că „este tolerat acordul prin atracție”

12.197 de vizualizări
Foto: gov.ro
Este tolerat acordul prin atracție, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, într-o replică transmisă Edupedu.ro la articolul „Dezacord al ministrului Educației în mesajul oficial de 8 Martie. Cum poate fi evitată o astfel de greșeală”.

Redăm integral mesajul ministrului Sorin Cîmpeanu:

“Este un caz de subiect multiplu, dar termenii din el sunt la singular, adică este tolerat acordul prin atracție! “Sprijinul” și “suportul” sunt sinonime. S-a dorit a fi accentuat “suportul”! Adică, “suportul” este reluarea ideii de sprijin!

Poate ar fi de dorit să nu denigrăm și descalificăm o intenție atât de clară, în numele dorinței unora de a căuta nod în papură!

Poate fi vorba cel mult despre absența unei virgule, nu despre un dezacord. Mărturisesc ca îmi e neclară intenția interpretativă a domniei sale (n. red. a autorului articolului). Ne referim la o urare, nu la un text de lege.

Prin urmare, forma vizează a transmite o emoție, nu o informație, nicidecum o normă. Sper doar că emoția mesajului a fost corect receptată.”

Reacția vine după ce Edupedu.ro a scris că mesajul publicat de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, de 8 Martie, pe pagina sa oficială, conține o greșeală. Este vorba despre un dezacord între subiect și predicat, potrivit profesorilor de limba română consultați de Edupedu.ro.

Foto: gov.ro


7 comments
  1. “<>”, dar sa cititi, si cum scriu – nu numai Elevi, ci si numerosi intelectuali, un TEXT, evitand “Marcarea <>” sau plasand-o eronat, incat veti zice ca ” nici nu s-a inventat”, iar pe mine, m-a dus, candva, Masina Dlui Rector la alta Cladire a Universitatii, la”Resurse Umane”, unde niste Salariate, titrate, nu intelegeau un “Document”, trimis de MECT, un ACT, care facea apel la “Disjunctia logica” , adica aveau “Conjunctiile disjunctive”, reluate: #SAU…., SAU# & # ORI….,ORI# ! Ca sa inteleaga, a trebuit sa le dau un singur exemplu pertinent, comun, obisnuit, cu : “Un Batran, tare bolnav, care tusea cu intermitente si, ducandu-se la SPITAL, Medicul i-a spus:# Mai, Tataie, ORI te lasi de fumat, ORI …pa-pa!# Deci,”Faptele de Viata” nu fiinteaza ambele, ci: # ORI,ORI # Sunt in RO, destule carti cu Titlul:” GRESELI FRECVENTE IN LR” si, mai nou, pe ” GOOGLE” sunt publicate “Articole”, care se ocupa de “CULTIVAREA LR literare”, iar ca noutate, am vazut, pe NET, am admirat si am cumparat un superb “MANUAL de LR pentru Straini”, ramanand placut impresionat de staruinta Autoarei ADA ILIESCU, da a se ocupa , de ” CULTIVAREA LIMBII ROMANE CORECTE”, Manual extrem de util, atat Strainilor, cat si Romanilor,intrucat LR este explicata, nu Limba Yoruba, din S-ul AFRICII ! Vi-l recomand cu cea mai mare responsabilitate! Mult succes!!!

  2. Iata ce scrie un mare lingvist despre dezacordul prin atractie.
    G. Gruita – Gramatica normativa–Poziţia predicatului, în faţa sau în urma subiectului multiplu, influenţează în mare măsură realizarea acordului. În ordinea S-P (subiect-predicat), enumerarea în prealabil a constituenţilor subiectului multiplu impune ideea de pluralitate în mintea vorbitorului, într-un moment anterior emiterii predicatului, de aceea pluralul acestuia din urmă decurge logic dintr-o informaţie deja formulată: Primarul şi soţia acestuia vin mai târziu. În ordinea P-S (predicat-subiect), numărul predicatului trebuie motivat ulterior. Datorită însă mecanismului de formulare a ideilor (elaborare pe parcurs), vorbitorul este de multe ori în situaţia de a lua o decizie în legătură cu predicatul înainte de a avea toate datele despre subiect, adică despre faptul că acesta va fi unic sau multiplu. Se întâmplă adesea ca un subiect conceput ca unic să fie amplificat pe parcurs, devenind multiplu, în dezacord cu singularul predicatului exprimat anterior. Întrucât şi decodarea, receptarea urmează aceeaşi ordine ca şi elaborarea, o asemenea exprimare, cu predicatul la singular, este foarte uşor tolerată, mai ales în exprimarea orală: Mai târziu va veni primarul şi nevastă-sa.
    Fără îndoială, în exprimarea orală, spontană, abaterile de la regulă acord la singular( în topica P-S) vor fi în continuare tolerate. Din motivele arătate la început, ele nu deranjează deocamdată prea mult simţul lingvistic al majorităţii vorbitorilor de limba română. În limba scrisă însă, aceste scuze nu mai sunt valabile; vorbitorul poate reveni asupra textului, se poate corecta. Repetăm, în exprimarea îngrijită a oamenilor instruiţi, în publicaţiile de prestigiu, respectul pentru această normă este cât se poate de evident.

  3. Sunt curioasa, daca facea un elev aceasta greseala, acest mic dezacord prin atractie, la evaluare sau la BAC, era tolerata? Doar atat…

    1. Nici nu ar fi fost luată în calcul. Au elevii probleme mult mai grave la bac și evaluare națională.
      Dealtfel, chiar nu este o greșeală, are dreptate ministrul. Are el multe păcate, dar se exprimă corect.

  4. LOL, tare ministru asta! Deci e accentuat suportul sinonim cu sprijinul. Deci nu e accentuat sprijinul, dar si asta e sinonim cu suportul.
    Ca sa intelegi asta trebuie sa-ti schizofrenizezi putin mintea, caci ministrul a exprimat un paradox logic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marți, 12 martie, sunt soluționate în ședință de repartizare cererile profesorilor pentru completarea normei didactice, precum și cererile celor în restrângere de activitate, prin transfer, în anul școlar 2024-2025

Marți, 12 martie, cererile profesorilor titulari pentru completarea normei didactice pe perioadă determinată/nedeterminată și cererile cadrelor didactice debutante sunt soluționate în ședință de repartizare, potrivit metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul…
Vezi articolul

Condițiile de admitere la Rezidențiat 2023 se înăspresc prin creșterea pragului minim la 130 de întrebări cu răspuns corect, față de 120 cât era anul trecut – proiect / Propunerea invocă „ridicarea nivelului de selecție“, deși a mai fost o încercare similară eșuată în 2022, când 600 de locuri au rămas neocupate

Pragul de admitere la examenul de rezidențiat în 2023 crește la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu, față de pragul…
Vezi articolul
identitatea de gen în școli

Interdicția discuțiilor despre identitatea de gen în școli, atacată la CCR: Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli și universități

Președintele Klaus Iohannis a atacat vineri la Curtea Constituțională legea adoptată pe 16 iunie de Senat prin care a fost interzisă în școli, în universități și în toate spațiile destinate…
Vezi articolul