Ministrul Sorin Cîmpeanu “forțează un al doilea mandat la președinția Agenției Universitare a Francofoniei” – Pressone.ro. Adunarea Generală a organizației are loc zilele acestea la Politehnica București

1.917 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, “are cale deschisă” să candideze pentru un nou mandat de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), rețea internațională de universități și institute de cercetare, scrie, marți, Pressone.ro. Potrivit sursei citate, statutul Agenției nu îi permitea lui Cîmpeanu să candideze din nou, dar în iulie, cu două luni înaintea alegerilor, Consiliul de Administrație al AUF, condus de oficialul român, a schimbat situația printr-o modificare de statut. Astăzi el ar urma să candideze pentru un nou mandat, având drept contracandidat un universitar vietnamez. Agerpres anunță, separat, că o nouă Adunare Generală a AUF e programată zilele acestea la București.

Potrivit Agerpres, Universitatea Politehnica din București găzduiește, de marți până vineri, prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice, în format hibrid (evenimente cu prezență fizică și evenimente online). Aceasta va reuni peste 900 de reprezentanți ai universităților din 116 state membre ale Agenției Universitare a Francofoniei. 

  • Cu această ocazie, potrivit unui comunicat al Politehnicii citat de agenția de presă, va fi marcată a XVIII-a Adunare Generală cvadrienală a Agenției, eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al președintelui României și în cadrul căruia, între altele, va fi ales noul președinte AUF.

Potrivit articolului semnat de Emilia Șercan pe Pressone.ro, statutul AUF – organizație “care gestionează un buget anual de circa 40 de milioane de euro” – “nu-i permitea lui Sorin Cîmpeanu să candideze din nou. O prevedere inclusă în toate versiunile anterioare ale statutului, reconfirmată la Adunarea generală din 2017, limita ocuparea funcției de președinte la un singur mandat de patru ani, fără posibilitate de reînnoire. Însă în iulie 2021, cu doar două luni înainte de alegeri, a avut loc la București o sesiune extraordinară a Adunării generale în care Consiliul de Administrație al AUF, condus de Sorin Cîmpeanu, a inițiat și aprobat modificarea statutului”.

Sursa citată precizează că Sorin Cîmpeanu nu a răspuns, până la închiderea ediției, la întrebările trimise de publicația online “pentru a clarifica [1] dacă și-a depus candidatura la un nou mandat de președinte al AUF și [2] cine a inițiat modificarea statutului care permite ca o persoană să fie aleasă în funcția de președinte pentru două mandate succesive”.

Pressone.ro amintește că Sorin Cîmpeanu a devenit președinte AUF în mai 2017. Sursa notează că “aseară târziu am intrat în posesia unui document oficial al AUF care arată, fără dubiu, faptul că Sorin Cîmpeanu își va prezenta în mod oficial astăzi, la ora 16:30, candidatura la președinția AUF. Contra-candidatul lui Cîmpeanu la președinția AUF este un universitar vietnamez, Nguyen Ngoc Dien, care asigură coordonarea regională a rectorilor francofoni din regiunea Asia-Pacific”.


2 comments
  1. RECTIFICARE CU SCUZE: AUF inseamna acum AGENTIA UNIVERSITARA A FRANCOFONIEI, dupa ce – timp de multi ani – a insemnat ASOCIATIA UNIVERSITATILOR FRANCOFONE…
    Dl.ministru Campeanu Sorin ar fi putut evita aceasta situatie jenanta daca cel putin ar fi putut arata opiniei publice din Romania ce a facut in primul sau mandat de 2 ani (in afara a numeroase deplasari, in zeci de state ale lumii) pentru a promova si dezvolta UTILIZAREA FRUMOASEI LIMBI FRANCEZE in Romania. Daca in 1993, in Romania existau cam de 2,5 ori mai multi elevi, studenti si profesori implicati in studiul limbii franceze fata de cei implicati in studiul limbii engleze, dupa doua decenii de pasivitate in promovarea limbii franceze, acest raport s-a inversat in favoarea limbii engleze! Dar la vizita sa oficiala in Romania, presedintele francez HOLLANDE a fost informat (si el a comunicat ca atare mass mediei internationale!) ca in Romania jumatate din elevi ar studia limba franceza “ca prima limba straina” iar a doua jumatate ca “a doua limba straina”!!!! Reprezentantii francofoniei internationale in Romania au declarat repetat “Limba franceza reprezinta o MIZA economica de prim ordin pentru Romania. De aceea promovarea limbii franceze in Romania revine integral Guvernului Romaniei!!!”… Dl.Sorin Cimpeanu este si membru al Guvernului Romaniei dar nu s-a afirmat cu absolut nimic in aceasta privinta… Nici macar, anterior, in primul sau mandat ca Presedinte al AUF!!!….Pentru al doilea mandat de Presedinte al AUF, aceasta a anuntat deja responsabilitatea sa viitoare – promovarea limbii franceze la ….. Uniunea Europeana! AUF stie prea bine ceea ce noi nu stim in Romania, anume ca, acum, 80% din populatia statelor membre ale francofoniei internationale este domiciliata in … Africa!

  2. SI LA AUF – ASOCIATIA UNIVERSITATILOR FRANCOFONE (NU “AGENTIA UNIVERSITARA A FRANCOFONIEI” CUM SCRIU JURNALISTII IGNORANTI DE AZI!!!)- SE TRAG SFORI PE BANII MULTI OBTINUTI DIN COTIZATIILE STATELOR MEMBRE, PROMOVAREA LIMBII FRANCEZE IN ROMANIA NEFIIND ASUMATA NICI DE AUF, NICI DE FRANTA SAU ALTE STATE FRANCOFONE SI NICI DE GUVERNUL ROMAN…. DE CE MAI PLATIM ATUNCI COTIZATII LA AUF, OIF SI ALTE MULTE ORGANIZATII INTERNATIONALE ALE FRANCOFONIEI?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ieșirea din șablon la Matematică. Profesorul Robert Eckstein: Să descoperim nu care e copilul mai bun și care e copilul mai slab, ci la ce este bun fiecare copil în parte și să adaptăm ceea ce lucrăm cu el la acest specific

Personalizarea predării și adaptarea acesteia la specificul fiecărui copil – acestea au fost propunerile făcute de profesorul de matematică Flavian Georgescu și de Robert Eckstein, profesor de informatică, într-o intervenție…
Vezi articolul

Elevul din Buzău care și-a ironizat profesoara de desen într-un mesaj pe Facebook, în 2018, sancționat atunci cu nota 2 la purtare, a câștigat definitiv procesul. Colegiul Hașdeu trebuie să îi plătească 3.000 de euro daune morale și să îi revizuiască media

Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat definitiv în procesul dintre Colegiul Naţional „B.P. Hașdeu” şi Andrei Alexandru Voicu, fostul elev al școlii, menţinând decizia instanţei de recurs prin care instituţia…
Vezi articolul

Profesoara Dorica Boltașu: Structura examenului de Bacalaureat este gândită politic – cinci întrebări pe text au același punctaj ca un eseu de 3-4 pagini. Ca să iasă niște cifre la final și media 6. Nu încurajăm copilul să învețe nici literatură, nici limba română

Structura actuală a examenului de Bacalaureat este una politică, este de părere profesoara de limba română Dorica Boltașu, care spune că este „un subiect cu cinci întrebări de înțelegere a…
Vezi articolul

Ioana Lazăr, secretarul general la Ministerului Educației: Înregistrările audio-video din sălile de clasă pot fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violență fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor

Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat, într-o intervenție la Radio România Actualități, în ce situații pot fi folosite înregistrările audio-video din sălile de clasă: „numai în scopul…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noua Lege a învățământului superior – vizată de posibile modificări la mai puțin de două luni de la promulgare: Echivalarea diplomelor pentru studii de lungă durată, pe stil vechi, în diplome de master pune probleme / Surse: Ministerul are în vedere un proiect ordonanță de urgență, după discuții cu Ministerul Dezvoltării și cu Agenția Funcționarilor Publici

Numeroase persoane care au urmat studii superioare de lungă durată anterior introducerii sistemului Bologna ar putea fi afectate de o schimbare în formularea legislativă ce a permis, până acum, echivalarea…
Vezi articolul