Ministrul Sănătății: Utilizarea testelor salivă în școli este destul de limitată, având în vedere ridicarea stării de alertă

13.222 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Întrebat dacă mai este necesară testare copiilor cu testele salivă achiziționate în ultimele luni prin IGSU, ministrul sănătății Alexandru Rafila a spus într-o conferință de presă că acolo unde mai sunt teste se pot folosi, și a pasat responsabilitatea privind testarea elevilor către ministerul Educației.

“Ministrul sănătății este cel mai îndreptățit să spună dacă se mai folosesc testele salivă pentru depistarea Sars Cov2 în școli, dar ministerul sănătății nu a participat nici la organizarea campaniei de testare în școli, nici la cea de achiziție nici la distribuție, și cred că fiecare minister trebuie să aibă responsabilitatea activităților pe care le desfășoară.

Se poate continua cu evaluarea copiilor ( n. red prin testare cu testele primite în școli) încât cei care au simptome să fie îndrumați acasă. Dacă mai au teste, elevii trebuie să le utilizeze, nu e nici o problemă. Dar dacă nu s-a mai prelungit starea de alertă pe teritoriul României, utlizarea acestor teste în școli care au o sensibillitate scăzută este destul de limitată,” a subliniat ministrul sănătății întrebat dacă ar trebui să continue testare în școli.

Informații de context

În 2021 au fost livrate în școli 19,5 milioane de teste salivă, pentru a le folosi elevi și profesori. Majoritatea testelor se fac acasă de către părinți, pentru că școlile s-au plâns că nu pot gestiona procesul.

În ianuarie 2022 au fost până acum anunțate ca distribuite în școli circa 18,5 milioane de teste, care au asigurat stocuri pentru testările programate în prima decadă a lunii februarie 2022, spunea ministrul Cîmpeanu.

Săptămânal sunt livrate peste 6 milioane de teste, care ajung pentru două testări, (n. red așa cum se precizează în ordinul comun de ministru) însă nu poate fi evaluată eficiența lor pentru că teste nu sunt obligatorii și se raportează doar cazurile pozitive. Nu este centralizat în vreun fel numărul de teste efectuate.

Ministrul Educației sublinia însă eficiența testelor, anunțând că din 5.000 de teste pozitive de salivă, aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR: “Înseamnă că s-a creat o obișnuință, a fost mai greu la început, se poate înțelege lucrul acesta și crește și responsabilitatea raportării acestor rezultate,” explica Sorin Cîmpeanu la finalul lunii ianuarie.

În aceeași zi, șeful DSU Raed Arafat spunea că se va analiza impactul testelor de salivă din școli, “să vedem dacă vom continua sau nu”. La câteva zile distanță, Sorin Cîmpeanu spunea că nu are informația ipotezei de renunțare la teste.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

De precizat, în decembrie anul trecut premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația, și nu există deocamdată niciun rezultat comunicat public.

Citește si: Cel mai scump exercițiu de imagine din istoria recentă a Educației – fiecare salariat activ din România a contribuit cu 50 de lei de persoană pentru testele de salivă livrate în gol, în ultimele două luni, despre care autoritățile nu mai spun nimic


1 comment
  1. Aoleu, testele mele
    Ce sa fac doamne cu ele,
    Ca multe mai sunt pe stoc
    Efect n-au avut (mai) deloc
    Dar au facut banu gros
    Pentru omul cel voios…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Săptămâna viitoare punem în dezbatere metodologia de concurs pentru funcțiile de inspectori școlari generali și adjuncți. Vor fi examene supravegheate audio-video”, replica ministrului Educației pentru sindicaliștii care acuză numiri politice

„În foarte scurt timp, probabil săptămâna viitoare, vom pune în dezbatere publică metodologiile de concurs” pentru funcțiile de inspector școlar general și inspector școlar general adjunct, a anunțat ministrul Educației…
Vezi articolul

Iohannis, despre anunțul șefului ANAF că va controla profesorii care dau meditații: Dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță / Dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde se realizează evaziune pe scară un pic mai largă, atunci colectarea poate să devină mai eficientă

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre fiscalizarea meditațiilor: “Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță, însă…
Vezi articolul

Model de cerere pentru amânarea înscrierii în clasa pregătitoare 2023 din motive medicale. Din 5 aprilie, părinții depun sau trimit dosarul la inspectoratul școlar / Lista afecțiunilor și documentele necesare

Unele inspectorate școlare au publicat cererea pentru amânarea înscrierii în clasa pregătitoare 2023, ca urmare a unor motive medicale. Pe lângă cererea-tip, părintele trebuie să atașeze copia de la cartea…
Vezi articolul