Ministrul Sănătății nu exclude o nouă amânare a datei la care va fi organizat rezidențiatul

1.052 de vizualizări
gov.ro
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu exclude o nouă amânare a examenului de rezidenţiat, motivând lipsa unei date certe de inexistența unui ministru al Educaţiei. “Este greu să spun dacă va avea loc pe 8 decembrie. Propunerea noastră pentru 8 decembrie rămâne valabilă. Vom vedea ce se întâmplă pe scena politică. Dacă nu vom avea un ministru al Educaţiei, data de 8 decembrie nu va putea fi respectată”, a declarat Pintea, citată de News.ro.
  • Amintim că decanul Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu, Gabriel Ispas, membru al Pro România, a declarat pentru Edupedu.ro că rezidențiatul se poate ține inclusiv pe 17 noiembrie și că Dăncilă folosește absolvenții de medicină în războiul său

“Un secretar de stat al Educaţiei poate semna doar dacă ar fi împuternicit, ori cel care l-ar putea împuternici, adică ministrul, nu există. Legislaţia este foarte clară”, a spus Pintea astăzi, într-o conferinţă de presă la Iaşi.

Întrebată despre protestele anunțate de absolvenţii de medicină în perioada imediat următoare, ministrul Sănătății a afirmat că ordinele pentru organizarea concursului de rezidenţiat nu pot fi semnate decât dacă avem un ministru al Educaţiei. “Am pus data limită 8 decembrie pentru desfăşurarea concursului, astfel încât cel târziu pe 14 ianuarie să poată fi angajaţi şi să beneficieze de salariu”, a continuat Sorina Pintea, citată de News.ro.

În ceea ce privește o eventuală nouă amânare a datei pentru organizarea rezidenţiatului, Pintea a spus că şi această chestiune este delicată, întrucât legea precizează că acest concurs trebuie organizat în trimestrul patru al fiecărui an, iar dacă se propune amânarea pentru anul viitor, se încalcă legea.

“O soluţie ar fi adoptarea unei legi în Parlament, dar asta înseamnă vot în Senat, Camera Deputaţilor, comisii, apoi plen. Ar trebui să se facă de urgenţă. În Parlament cred că este deja târziu. Dar nu este târziu ca un preşedinte să ia o decizie şi să numească ministru la Educaţie”, a continuat Sorina Pintea, potrivit agenției de presă citate.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, pe 4 octombrie, că examenul de rezidenţiat care ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie a fost amânat. Data propusă pentru susţinerea examenului a fost 8 decembrie.

Calendar rezidențiat 2019 cu susținerea examenului pe 8 decembrie

28 octombrie - 11 noiembrie 2019Înscrierea candidaţilor
cel târziu pe 14 noiembrieTransmiterea de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti a listelor cu candidaţii înscrişi Ministerului Sănătăţii
cel târziu 25 noiembrieCentralizarea listelor de către Ministerul Sănătății şi defalcarea candidaţilor pe centre universitare
27 noiembrieAfişarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii
cel târziu 29 noiembrieSesizarea de către candidaţi a eventualelor erori de redactare
5 decembrieAfişarea pe rezidentiat.ms.ro şi pe site-urile facultăţilor de medicină şi farmacie a repartizării candidaţilor pe săli în funcţie de domeniul pentru care s-au înscris
8 decembrie 2019Desfășurarea examenului de rezidențiat
17, 18, 19 decembrieAlegerea posturilor/ locurilor de către candidaţi în funcţie de punctajul obţinut
Informații de background

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat pe 4 octombrie, într-o conferință de presă, că amână examenul de rezidențiat pe data de 8 decembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educației care să semneze ordinul de organizare a examenului.

Imediat după conferința lui Pintea, premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat direct pe președintele Klaus Iohannis că este de vină pentru criza examenului de rezidențiat, pentru că nu a acceptat niciun ministru la Educație.

Pasul al doilea făcut de premier, la câteva ore distanță, a fost să îi trimită din nou președintelui o propunere ministru interimar la Educație. Klaus Iohannis a respins-o, însă, și pe aceasta – în persoana actualului ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc – spunând: “Premierul practic îmi cere să încalc Constituția, forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației”.

Decan al Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu și fost secretar de stat în Educație, Gabriel Ispas a declarat atunci pentru Edupedu.ro că există două modalități de rezolvare a “crizei rezidențiatului”: Ministerul Sănătății poate prelungi valabilitatea ordinului de anul trecut sau premierul poate extinde atribuțiile către secretarul general din Minister care să semneze direct ordinul, spune acesta.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mătușile nu vor putea să-și promoveze rudele pe posturi universitare, cum propunea fostul ministru Cîmpeanu, însă verii da: cine nu poate fi membru în comisiile pentru examenul de promovare în cariera didactică, în învățământul superior, potrivit proiectului de lege Deca

Mătușile și unchii nu vor mai putea să-și ajute rudele pentru promovarea în cariera universitară, așa cum propunea proiectul de lege a învățământului superior propus de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Front unit în fața lui Tudorel Toader, în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea Al.I. Cuza din Iași: Toți candidații cu număr relevant de voturi îl sprijină pe contracandidatul Liviu Maha în turul II / Toader: trebuie unele abordări nuanțate și îmbunătățite

Numărul candidaților la funcția de rector al Universității „Al.I. Cuza” din Iași care îl sprijină pe Liviu Maha, contracandidatul rectorului în exercițiu Tudorel Toader, în turul doi al scrutinului a…
Vezi articolul

BREAKING Sorin Cîmpeanu: Odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități. Dispare obligativitatea măștii pentru elevi, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online / Masca în școli se păstrează cu titlu de recomandare

Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate…
Vezi articolul

Apel de 234 de milioane de euro din PNRR pentru digitalizarea în universități – ghidul va fi pus în consultare miercuri, anunță ministrul Cîmpeanu: “De la aproape 3 milioane până la circa 8 milioane de euro” per instituție de învățământ superior

Ministerul Educației urmează să lanseze în consultare, miercuri, ghidul pentru un apel de 234 milioane de euro, fonduri din PNRR, pentru digitalizarea proceselor din universitățile românești, a anunțat ministrul Sorin…
Vezi articolul