Printre măsurile care trebuie să se vadă în viața de zi cu zi, odată cu scăderea incidenței de infectare cu coronavirus și a creșterii numărului persoanelor vaccinate, este revenirea tuturor copiilor la școală, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la emisiunea Piața Victoriei de la Europa Fm. Mai mult, ministrul a explicat și de ce nu a fost luată această măsură deodată pentru toți elevii: „Ar fi fost prematur să deschidem școlile la capacitate maximă pentru toți elevii atâta timp cât nu aveam paturi suficiente la Terapie Intensivă. Problema cea mai mare este de a expune acei pacienți care au un risc mai mare de a ajunge în spitale și a dezvolta forme severe. Nu sunt copii acei pacienți, dar copiii sunt potențiali vectori de transmitere a infecției și așa cum am observat că deschiderea școlilor este un potențial factor de risc pentru transmitere, din acest motiv preferăm să fim precauți”, a spus Ioana Mihăilă.
- Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, 11 mai, după ce Capitala și județul Cluj au trecut sub pragul de 1,5 cazuri de COVID la mie, că „dacă vineri rata de infectare e mai mică de 1 la mie, atunci școlile din localitățile cu această rată vor funcționa cu prezență fizică a elevilor la cursuri în săptămâna 17 – 21 mai”. Luni, toată țara a intrat la nivelul județelor, din punct de vedere epidemiologic, în scenariul verde.
Alice Iacobescu: Se va simți și în viața noastră de zi cu zi… poate niște restricții care se vor îmblânzi dacă suntem pe panta aceasta descendentă?
Ioana Mihăilă: Da, cu siguranță, adică această scădere a incidenței trebuie să o simțim și noi în mod direct, nu doar sistemul de sănătate care poate să răsufle puțin mai ușurat, dar trebuie să o simțim și noi, trebuie să permitem cât mai multor copii să meargă la școală, trebuie să începem să mergem fără mască în anumite zone, în anumite spații deschise și încet, încet poate că vom reuși să atingem și alte măsuri de relaxare.
Alice Iacobescu: Apropo de revenirea copiilor la școală, acolo este un alt prag de 1 la mie incidența cazurilor de Covid, se ia în discuție oare ca pragul să fie un pic mai sus în așa fel încât școlile să se poată redeschide pentru toți copiii mai devreme decât ne-am aștepta?
Ioana Mihăilă: Conform ordinului comun pe care l-am emis împreună cu Ministerul Educației, școlile se redeschid în scenariul 1, care înseamnă o incidență de sub 1 la o mie de locuitori, atunci se redeschid școlile pentru toți copiii. Ele funcționează și acum în aproape toate localitățile cu prezență fizică a copiilor din clasele terminale, din ciclul primar, preșcolarii și cele din învățământul special.
Alice Iacobescu: Atunci când s-a luat decizia învățământului online în cazul copiilor din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a când incidența depășește 1 la mie, în vreme ce scenariul galben e socotit de la 1,5 la mie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pleda pentru o uniformizare a regulilor, adică permisiunea ca elevii din aceste clase să revină și ei la școală chiar dacă incidența este 1,5. S-a mai făcut această solicitare acum?
Ioana Mihăilă: Cred că atunci când gândim orice măsuri de relaxare mai ales, trebuie să gândim mai multe aspecte decât incidența. Ar fi fost prematur să deschidem școlile la capacitate maximă pentru toți elevii atâta timp cât nu aveam paturi suficiente la Terapie Intensivă. Problema cea mai mare este de a expune acei pacienți care au un risc mai mare de a ajunge în spitale și a dezvolta forme severe. Nu sunt copii acei pacienți, dar copiii sunt potențiali vectori de transmitere a infecției și așa cum am observat că deschiderea școlilor este un potențial factor de risc pentru transmitere, din acest motiv preferăm să fim precauți, dar ceea ce este foarte clar este că Educația este o prioritate și atunci când gândim diverse etape de relaxare, deschiderea școlilor trebuie să fie printre priorități și printre primele opțiuni atunci când pandemia ne permite.
Sursă foto: captură Europa Fm