Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre relaxarea restricțiilor: Educația este o prioritate și atunci când gândim diverse etape de relaxare, deschiderea școlilor trebuie să fie printre priorități și printre primele opțiuni atunci când pandemia ne permite

8.010 vizualizări
Sursă foto: captură Europa Fm
Printre măsurile care trebuie să se vadă în viața de zi cu zi, odată cu scăderea incidenței de infectare cu coronavirus și a creșterii numărului persoanelor vaccinate, este revenirea tuturor copiilor la școală, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la emisiunea Piața Victoriei de la Europa Fm. Mai mult, ministrul a explicat și de ce nu a fost luată această măsură deodată pentru toți elevii: „Ar fi fost prematur să deschidem școlile la capacitate maximă pentru toți elevii atâta timp cât nu aveam paturi suficiente la Terapie Intensivă. Problema cea mai mare este de a expune acei pacienți care au un risc mai mare de a ajunge în spitale și a dezvolta forme severe. Nu sunt copii acei pacienți, dar copiii sunt potențiali vectori de transmitere a infecției și așa cum am observat că deschiderea școlilor este un potențial factor de risc pentru transmitere, din acest motiv preferăm să fim precauți”, a spus Ioana Mihăilă.

Alice Iacobescu: Se va simți și în viața noastră de zi cu zi… poate niște restricții care se vor îmblânzi dacă suntem pe panta aceasta descendentă?

Ioana Mihăilă: Da, cu siguranță, adică această scădere a incidenței trebuie să o simțim și noi în mod direct, nu doar sistemul de sănătate care poate să răsufle puțin mai ușurat, dar trebuie să o simțim și noi, trebuie să permitem cât mai multor copii să meargă la școală, trebuie să începem să mergem fără mască în anumite zone, în anumite spații deschise și încet, încet poate că vom reuși să atingem și alte măsuri de relaxare.

Alice Iacobescu: Apropo de revenirea copiilor la școală, acolo este un alt prag de 1 la mie incidența cazurilor de Covid, se ia în discuție oare ca pragul să fie un pic mai sus în așa fel încât școlile să se poată redeschide pentru toți copiii mai devreme decât ne-am aștepta?

Ioana Mihăilă: Conform ordinului comun pe care l-am emis împreună cu Ministerul Educației, școlile se redeschid în scenariul 1, care înseamnă o incidență de sub 1 la o mie de locuitori, atunci se redeschid școlile pentru toți copiii. Ele funcționează și acum în aproape toate localitățile cu prezență fizică a copiilor din clasele terminale, din ciclul primar, preșcolarii și cele din învățământul special.

Alice Iacobescu: Atunci când s-a luat decizia învățământului online în cazul copiilor din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a când incidența depășește 1 la mie, în vreme ce scenariul galben e socotit de la 1,5 la mie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pleda pentru o uniformizare a regulilor, adică permisiunea ca elevii din aceste clase să revină și ei la școală chiar dacă incidența este 1,5. S-a mai făcut această solicitare acum?

Ioana Mihăilă: Cred că atunci când gândim orice măsuri de relaxare mai ales, trebuie să gândim mai multe aspecte decât incidența. Ar fi fost prematur să deschidem școlile la capacitate maximă pentru toți elevii atâta timp cât nu aveam paturi suficiente la Terapie Intensivă. Problema cea mai mare este de a expune acei pacienți care au un risc mai mare de a ajunge în spitale și a dezvolta forme severe. Nu sunt copii acei pacienți, dar copiii sunt potențiali vectori de transmitere a infecției și așa cum am observat că deschiderea școlilor este un potențial factor de risc pentru transmitere, din acest motiv preferăm să fim precauți, dar ceea ce este foarte clar este că Educația este o prioritate și atunci când gândim diverse etape de relaxare, deschiderea școlilor trebuie să fie printre priorități și printre primele opțiuni atunci când pandemia ne permite.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=285178449990747&ref=external

Sursă foto: captură Europa Fm

 Citește și:

Mircea Miclea: Este o greșeală menținerea școlilor închise pentru jumătate de milion de copii. Vom deveni, probabil, culegători de sparanghel calificați, în loc să fim exportatori de tehnologie / Plus: A devenit o problemă majoră de sănătate mintală

Țările cu rezultate slabe la PISA, precum România, au avut tendința să închidă cel mai mult timp școlile, în pandemie / Criza a adâncit nu doar inegalitățile din interiorul țărilor, ci și diferențele dintre țări – analiză OECD

Sorin Cîmpeanu: Dacă vineri rata de infectare e mai mică de 1 la mie, atunci școlile vor funcționa cu prezență fizică în săptămâna 17 – 21 mai

Sunt circa 800.000 de adolescenți, cu vârste între 12 și 15 ani, eligibili pentru vaccinare, anunță Valeriu Gheorghiță: Vom primi 20 de milioane de doze de Pfizer până în septembrie


2 comments
  1. In sfarsit cineva care zice lucrurilor pe nume. Nu ,,deschidem” scolile pentru toata lumea pentru ca nu ,,avem” paturi suficiente la terapie intensiva. Nu-i bai ca scolerul poate fi-n alte medii cu ,,potential” de infectare/ transmitere (ex. mall-urile) important e sa nu fie-n scoala (fiind ,,cunoscut” faptul ca scoala ,,poate fi” un focar de infectii mai ceva ca spitalele cand vine vorba de infectiile nosocomiale). ,,când pandemia ne permite”. Alo, ,,pandemia” permiteti? Poate ne raspund ,,organizatorii” pandemiei ca d-na ,,ministru” …

  2. Este o doamna ministru inteligenta și are dreptate în tot ceea ce afirma.
    Felicitări doamnei ministru ca nu se lasă nici intimidata și nici prostita de graba unora referitoare la aruncarea în joc a tuturor vectorilor principali de transmitere a virusului, aducă elevii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu anunță că în școli predau 85 de mii de profesori cu facultăți făcute „la distanță” și trebuie din nou aduși la formare: „Când înveți la distanță, înveți ușor departe de carte”

Cu prioritate, profesorii care au făcut cursuri la distanță, în universități, „trebuie să îi aducem într-un program de formare” a declarat Ecaterina Andronescu la o întâlnire cu inspectorii școlari din…
Vezi articolul
Lucian Bode și Gerhard Karner / Foto: Facebook.com/ Lucian Bode

Ministrul austriac de Interne, în centrul unui scandal intern de plagiat. Scriitorul Stefan Weber, “vânătorul de plagiatori” din Austria, spune că ministrul a copiat lucrarea de diplomă de la absolvirea facultății

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, este vizat pe plan intern de acuzații recente de plagiat. Scriitorul și cercetătorul media Stefan Weber, alias „vânătorul de plagiatori”, a detectat fragmente…
Vezi articolul

VIDEO Ministra Justiției, Alina Gorghiu, gafă într-o emisiune radio, unde a încurcat termenii ”ortopedic” și ”ortoepic”: „Acum avem varianta de feminin la ministru, în dicționarul ORTOPEDIC și ortografic al Limbii Române”

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a făcut, miercuri, o gafă într-o emisiune radio, în mod ironic tocmai în încercarea de a le explica românilor forma corectă  a substantivului „ministru” în conformitate…
Vezi articolul

UPDATE Școlile pot intra în sistem online din motive de infrastructură sau resurse, iar pentru clasele care sunt încă online regulile se schimbă de luni / Cîmpeanu: Deciziile urmează să fie actualizate de către DSP conform noilor reguli

UPDATE Școlile pot intra în sistem online din motive de infrastructură, după ce noul ordin comun cu regulile sanitare nu a eliminat această posibilitate și o prevede în continuare. Pentru…
Vezi articolul